Jotakin mausteista ja lämmittävää kylmiin talvipäiviin? Mausteinen thai tyylinen curry on erinomainen vaihtoehto! Tässä blogiartikkelissa perehdytään hieman thai curryihin ja kokataan taivaallisen hyvää Lime-kookos kanacurrya ja herkullista Vegaanista lime-kookos soijacurrya (johon voit halutessasi laittaa soijapalojen sijaan proteiiniksi myös paistettuja tofukuutioita)

Miten thai curry eroaa intialaisista curryista?
Wikipedia määrittelee Thai curryn seuraavasti: "thai curry on thaimaalaisen keittiön ruokalaji, joka valmistetaan currytahnasta, kookosmaidosta tai vedestä, lihasta, merenelävistä, vihanneksista tai hedelmistä ja yrteistä." Suurin eroavaisuus thai curryjen ja intialaisten välillä on niiden tyypillisissä mausteissa. Thaimaalaisen keittiön curryissa käytetään enemmän yrttejä ja erilaisia aromaattisia lehtiä mausteena. Kookosmaitoa ei myöskään käytetä intialaisen keittiön curryissa erityisen usein, toisin kuin thai curryissa. Useiden intialaisten curryjen valmistuksessa tomaatti ja sipulit ovat keskeisessä roolissa curryn kastikkeessa kookosmaidon sijaan.
Thai curryjen valmistuksessa käytetään aina jotakin curry tahnaa ja curry tahnoja on thai keittiössä lukuisia erilaisia! Niiden yleisimpiä ainesosia ovat esimerkiksi: katkaraputahna, erilaiset chilit, sipulit tai salottisipulit, valkosipuli, sitruunaruoho, galangajuuri ja korianterinjuuri. Ruokakaupoista saa valmiina ainakin punaista currytahnaa, vihreää currytahnaa ja keltaista currytahnaa ja lisäksi on olemassa tiettyihin thai keittiön klassikkoaterioihin valmiita maustetahnoja, kuten Panang curry tahna. Currytahnan voi loihtia myös itse! Tämän blogiartikkelin resepteissä tehdään helppo currytahna mausteista, raastetusta inkivääristä ja halutessasi voit laittaa tahnaan myös chiliä. Thai curryssa kuuluu olla erilaisia makuja ja mausteisuutta, mutta tulisuuden voi aina säätää oman mielen mukaan!
Miten valmistat hyvää thai currya?
Thai curryn valmistusprosessi alkaa aina siitä, että currytahnaa lämmitetään pannulla tai paistokasarissa öljyn kanssa hetki ennen muiden ainesosien lisäämistä pannulle. Tämä on tärkeä askel, jotta currytahnan aromit pääsevät avautumaan kunnolla ja maut kehittyvät sellaisiksi, kuin niiden tulisi olla. Pannun tulee olla sopivan lämmin, muttei liian kuuma, jotta maustetahna ei pala. Pannu on sopivan lämmin silloin, kuin öljy hieman väreilee pannun pinnalla, mutta ei kupli tai räisky. Ensin annetaan currytahnan olla pannulla noin minuutin ajan ja sitten lisätään muita ainesosia.
Pidätkö vihanneksista hieman rapeina ja värikkäinä, sen sijaan, että ne ovat velttoja ja menettäneet värikkyytensä? Älä laita kaikkia vihanneksia, lihaa ja muita ainesosia pannulle samaan aikaan! Laita sopivan kuumalle pannulle ensin hieman currytahnaa ja paista vihanneksia muutama minuutti siten, että ne pehmenevät pinnasta vain hieman ja saavat väriä. Ota vihannekset pois pannulta ja lisää sen jälkeen pannulle loppu maustetahna, kuullota hetki maustetahnaa ja lisää liha- tai broilerisuikaleet sitten. Lihan tai broilerin kypsyttyä sopivasti pinnasta, lisätään neste ja mahdolliset loput mausteet, kuten limemehu, tai muu hapan ainesosa, makea ainesosa, suola ja mausteyrttien lehdet tms. muut mausteet. Tämän jälkeen annetaan kastikkeen hautua hetki, tarkastetaan maku ja liemen makujen ollessa kohdallaan lisätään pannulle kastikkeen sekaan kevyesti kuullotetut vihannekset.
Mikäli teet currya äyriäisistä tai kalasta, niiden valmistus poikkeaa tyypillisestä metodista siksi, että niitä ei kannata hauduttaa kastikkeessa. Äyriäiset sitkistyvät ja kalan rakenne alkaa hajota helposti. Sen sijaan kala ja äyriäiset yleensä paistetaan nopeasti sopivan kypsäksi maustetahnassa, tehdään liemi tai kastike ja muut ainesosat erikseen ja vasta valmistuksen loppumetreillä juuri ennen tarjoilua lisätään ruokaan valmiiksi kypsennetty kala tai äyriäiset.
Mennään seuraavaksi tämän postauksen Thai curryihin!
* Reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml & 1 tl = 5 ml
Tämän postauksen thai curryt eivät ole ihan autenttisia thai curryja, mutta herkullisen mausteisia, ja lempeän kookosmaitoisia sekä thai tyylisiä kyllä! Tulisuuden päätät itse säätämällä chilin ja srirachan määrää. Vihanneksissa voit soveltaa oman mielesi mukaan ja valita itsellesi mieleiset, tai mitä jääkapissasi sattuu olemaan! Halutessasi voit vaikka napata kaupan hyllystä valmiita thai tuoreksia, joilla valmistat tämän käden käänteessä eikä ole tarpeen pilkkoa itse juuri mitään. Halutessasi voit tehdä maustetahnan "oikeaoppisesti" hienojakoiseksi tahnaksi morttelissa tai tehokkaassa yleiskoneessa. Meillä oikaistiin hieman ja yksinkertaisesti sekoitin mausteet, veitsellä hienonnettua chiliä ja raastettua inkivääriä tilkkaan öljyä pienessä kulhossa. Voit tarjoilla nämä joko riisin tai riisinuudelien kanssa, kuten curryt tyypillisesti tarjoillaan Thaimaassa, mutta muutkin nuudelit, kuin riisinuudelit sopivat näille pariksi!
Mausteinen lime-kookos kanacurry, G & M
Aktiivinen työaika, 20-minuuttia,
Valmista 30-minuutissa

Curry on gluteeniton ja maidoton. Ateria on gluteeniton, jos valitset currylle lisukkeeksi riisiä tai gluteenittomia riisinuudeleita. Paprikan ja sipulin voit halutessasi vaihtaa myös muihin vihanneksiin, tai kokeile vaikkapa sipulia, paprikaa ja ananasta! Salaatiksi tälle aterialle sopii helppo ja yksinkertainen salaatti, sillä curryssa on runsaasti erilaisia makuja. Annoskuvan salaatissa suikaloitua punakaalia ja veriappelsiinipaloja. Mikäli et pidä tuoreesta korianterista, voi korianterin vaihtaa myös thai basilikaan tai persiljaan. Huomioithan, että sopiva suolan määrä riippuu siitä, paljonko laitat srirachaa, tai laitatko sitä. Sriracha on voimakassuolainen! Mikäli laitat srirachaa, lisää vain n. 1 tl suolaa.
Tarvitset:
- 600 g broilerin paistisuikaleita tai fileesuikaleita
- 2 makeaa suippopaprikaa
- 2 sipulia
- 400 ml kookosmaitoa
- 1,5 rkl maizenaa
- ½-1 lime
- 1-2 tl tuoretta inkivääriä hienoksi raastettuna
- (tuoretta chiliä)
- reilut pari kourallista tuoretta korianteria/ thai basilikaa/lehtipersiljaa
- rypsiöljyä/oliiviöljyä
Mausteet:
- 2,5 tl keltaista curryjauhetta (suolatonta!)
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl vs jauhetta (tai 1 yksikyntinen vs)
- 1 tl garam masalaa
- 1-1,5 tl suolaa
- ½ -1 rkl ruokosokeria tai kookossokeria
- 2-3 kaffirlimen lehteä
- ½-1 rkl srirachaa
Valmistus:
- Varaa pieneen kulhoon kaikki jauhemaiset mausteet (ei suolaa & sokeria). Raasta maustekulhoon tuoretta inkivääriä oman maun mukaan 1-2 tl. Hienonna punaista chiliä maustekulhoon oman maun mukaan (tai jätä pois). Lisää mausteiden joukkoon hieman öljyä ja sekoita tahnaksi.
- Kuori sipulit, kuutioi sipulit ja paprikat (saavat jäädä suht kookkaiksi paloiksi.) Lämmitä pannu hieman yli keskilämmön ja lisää pannulle tilkka öljyä sekä hieman maustetahnaa. Anna mausteiden aromeiden avautua pieni hetki ja lisää vihannekset pannulle kuullottumaan. Paista vihannekset siten, että ne saavat hieman väriä ja kuullottuvat pinnasta, mutta jäävät rapeiksi sisältä. Ota vihannekset syrjään pannulta.
- Lisää loppu maustetahna pannulle ja anna aromien jälleen aueta pieni hetki. Lisää broilerisuikaleet pannulle ja anna kypsyä melkein kypsäksi. Ripottele maizena kanasuikaleiden joukkoon pannulle ja sekoita hyvin. Lisää suola, limemehu, sokeri kookosmaito, kaffirlimen lehdet ja halutessasi myös srirachaa. Anna hautua kannen alla 5-10 minuuttia.
- Tarkasta maku ja lisää mausteita halutessasi. Liemen makujen ollessa kohdallaan lisää kuullotetut vihannekset takaisin pannulle.
- Hienonna tuoreyrttiä ja lisää curryn sekaan. Tarjoile riisin, tai valitsemiesi nuudeleiden ja salaatin kanssa, nauti!
Vegaaninen lime-kookos thai curry, G
Aktiivinen työaika 25 minuuttia,
valmista 30-minuutissa

Vegaanisen thai curryn, joka muistuttaa kanacurrya yllättävän paljon, saat tehtyä helposti vaaleista soijapaloista tai soijasuikaleista. Nämä imevät itseensä makuja hyvin lyhyenkin haudutuksen aikana ja tuovat ateriaan reilusti proteiinia. Lisäksi soijapalat sisältävät runsaasti ravintokuitua ja tämä on erittäin täyttävä, sekä maukas vegaaninen annos!
Halutessasi voit korvata soijapalat tai suikaleet myös paistetuilla tofukuutioilla. Tee tässä tapauksessa siten, että painelet tofusta ylimääräisen nesteen pois talouspaperiin tai pyyhkeeseen, kuutioit tofupalat, hölskyttelet maissitärkkelyksen tofukuutioiden pintaan kulhossa ja paistat tofukuutiot pinnasta rapeaksi maustetahnassa ja öljyssä vihannesten kuullottamisen jälkeen.
Vihanneksissa voit soveltaa halutessasi oman mielen mukaan. Mikäli et pidä tuoreesta korianterista, vaihda se thai basilikaan tai lehtipersiljaan.
Haluaisitko oppia lisää soijapaloista, soirarouheesta ja niiden käytöstä ruoanvalmistuksessa? Lue seuraavaksi: Helppo butter chicken perinteisesti ja vegaanisesti - postauksessa myös kaksi herkullista intialaistyylistä curryreseptiä!
Tarvitset:
- 2,5 dl vaaleita soijapaloja (tai 400 g tofua)
- 3-4 dl kuumaa vettä
- 2 makeaa suippopaprikaa
- 2 sipulia
- 400 ml kookosmaitoa
- 1,5 rkl maizenaa
- ½-1 lime
- 1-2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
- (tuoretta chiliä)
- reilut pari kourallista tuoretta korianteria, thai basilikaa, tai lehtipersiljaa
Mausteet:
- 2,5 tl keltaista curryjauhetta (suolatonta!)
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl vs jauhetta (tai 1 yksikyntinen vs hienonnettuna)
- 1 tl garam masalaa
- ½ -1 rkl ruokosokeria tai kookossokeria
- 2-3 kaffirlimen lehteä
- n. 1 tl suolaa
- ½-1 rkl srirachaa
Valmistus:
- Varaa pieneen kulhoon kaikki jauhemaiset mausteet (ei suolaa & sokeria). Raasta maustekulhoon tuoretta inkivääriä oman maun mukaan 1-2 tl. Hienonna punaista chiliä maustekulhoon oman maun mukaan (tai jätä pois). Lisää mausteiden joukkoon hieman öljyä ja sekoita tahnaksi.
- Keitä vettä vedenkettimessä tai kattilassa. Laita soijapalat kuumuutta kestävään astiaan. Lisää 1 tl suolaa ja maustetahnaa 1-2 tl. Kaada kuumaa vettä soijapalojen joukkoon siten, että ne peittyvät juuri ja juuri. Sekoita ja jätä soijapalat turpoamaan & maustumaan 10-15 minuutiksi.
- Kuori sipulit, kuutioi sipulit ja paprikat (saavat jäädä suht kookkaiksi paloiksi.) Lämmitä pannu hieman yli keskilämmön ja lisää pannulle tilkka öljyä sekä loput maustetahnasta. Anna mausteiden aromeiden avautua pieni hetki ja lisää vihannekset pannulle kuullottumaan. Paista vihannekset siten, että ne saavat hieman väriä ja kuullottuvat pinnasta, mutta jäävät rapeiksi sisältä. Ota vihannekset syrjään pannulta.
- Kaada mahdollisesti jäljellä oleva ylimääräinen vesi pois soijapalojen joukosta. Sekoita maissitärkkelys soijapaloihin ja laita soijapalat pannulle. Paista muutama minuutti. Lisää kookosmaito, sokeri, limemehu kaffirlimen lehdet ja halutessasi srirachaa. Anna hautua kannen alla 10 minuuttia.
- Tarkasta maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Lisää vihannekset kastikkeeseen. Hienonna tuoreyrttiä ja lisää sekaan. Tarjoile riisin tai valitsemiesi nuudeleiden kanssa!
Lue seuraavaksi:
Borssikeitto jauhelihalla ja vegaanisesti tai Vegaaninen Gado Gado ja herkullinen nuudelisalaatti

KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille. Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa reseptiä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisältöä.fi

Lähteet:
Thai curryjen & intialaisten curryjen erot, Asia hightlights
Thai curryt ja niiden valmistus, Asia Highlights
Thai curryt ja niiden valmistus, Wikipedia