Tässä blogiartikkelissa lähdetään makumatkalle Italiaan! Tai oikeastaan Sisiliaan, sillä sieltä tämä pasta klassikko, pasta alla norma - eli munakoisopasta, on lähtöisin. Postauksessa kokataan herkullinen Pasta alla norma jauhelihalla ja Vegaaninen pasta alla norma. Tutustututaan hieman myös tämän kuuluisan pasta-aterian tarinaan ja valmistuksen perinteisiin.

Pasta alla norman tarina
Tämän klassikkopastan synnystä on kaksi erilaista tarinaa, joista kumpikin sijoittuu Sisiliaan. Pasta alla norman tarina on historiankirjojen mukaan alkanut Cataniasta jo 1800 luvulla. Ensimmäisen tarinan mukaan kuuluisa sisilialainen säveltäjä, käsikirjoittaja ja runoilija Nino Martoglio maistoi tätä ateriaa ja oli siitä erityisen vaikuttunut. Ateria teki Martoglioon niin suuren vaikutuksen, että hän nimitti ateriaa 'Normaksi' kuuluisan Sisilialaisen Vincencio Bellinin säveltämään Norma nimiseen oopperaan viitaten. Toisen tarinan mukaan pasta alla norma olisi syntynyt 26.12 vuonna 1831, kun Norma ooppera sai ensi-iltansa ja tämä pasta kehitettiin kutsuvieraita varten uuden oopperan ensiesitykseen. Pasta alla norma on joka tapauksessa saanut nimensä Vincenzo Bellinin Norma oopperasta!
Tarinoiden mukaan alkuperäisessä pasta alla normassa ainesosina olivat paitsi paistettu munakoiso, aina myös tomaatit, basilika ja vuohenmaidosta valmistettu ricotta juusto. Siitä ei ole päästy yhteisymmärrykseen, mitä pastaa pasta alla normassa on alunperin käytetty, mutta tarinoiden mukaan usein makaronia, penneä, penne rigatea tai spagettia. Nykyään useissa italialaisissa pasta alla norma resepteissä todetaan, että voi käyttää haluamaansa pastaa. Alunperin pasta alla normaan on kuulunut nimenomaan ricotta juusto, mutta nykyään pasta alla normaan laitetaan ricotta juuston sijaan usein myös mozzarellaa, pecorinoa tai parmesan raastetta.

Pasta alla norman valmistus
Perinteisessä pasta alla norman valmistuksessa ohueksi viipaloitua- tai suikaloitua munakoisoa itketetään karkealla suolalla vähintään puoli tuntia, ennen kuin munakoisoviipaleet- tai suikaleet huuhdellaan huolellisesti, kuivataan ja kuullotetaan extra-virgin oliiviöjyssä. Perinteisesti pasta alla normaan on myös käytetty meheviä ja laadukkaita tuoreita satokauden tomaatteja. Tomaatit esivalmistetaan keittämällä pienessä tilkassa vettä ja sen jälkeen niistä valmistetaan kastike munakoisoviipaleiden- tai suikaleiden paistoöljyssä. Lopulta paistettu munakoiso, pasta, juusto ja basilikanlehdet lisätään hartaudella haudutettuun kastikkeeseen ja herkullinen ateria on valmis.
Onneksi erinomaista pasta alla normaa voi valmistaa myös hieman vähemmällä vaivalla! Moderneissa pasta alla norma resepteissä munakoiso usein myös kuutioidaan ohueksi siivuttamisen tai ohuiksi suikaleiksi leikkaamisen sijaan. Munakoison itketys ei myöskään ole ihan välttämätön askel. Halutessasi voit toki itkettää munakoisoa ennen sen paistamista, mutta arkinen pasta alla norma on erittäin hyvää, vaikka tämän askeleen skippaisi. Tuoreiden tomaattien sijaan kastike on helppo valmistaa myös tomaattimurskasta tai säilötyistä tomaattikuutioista. Juuston voit valita oman mielesi mukaan ja lisäämällä annokseen proteiinia, saadaan pastasta ruokaisampi. Tämän blogiartikkelin helpot pasta alla norma reseptit ovat ruokaisia ja saat ne valmiiksi puolessa tunnissa.
Mennään seuraavaksi tämän postauksen resepteihin!
*Kaikki reseptiikka on luotu maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml & 1 tl = 5 ml
Pasta alla norma jauhelihalla
Aktiivinen työaika 20-minuuttia,
Valmista 30 minuutissa

Gluteenittomalla pastalla resepti on gluteeniton ja saat pasta alla normasta laktoosittoman, jos valitset siihen jonkin laktoosittoman juuston. Pastaksi käy mikä tahansa, mitä sinulla on kaapissa. Mikäli haluat pastasta maidottoman, kokeile "juustona" cashew parmesan raastetta, jonka ohje löytyy vegaanisen pasta alla norman reseptin alapuolelta! Munakoison voit pilkkoa haluamallasi tavalla, mutta kuullota munakoiso 3-4 erässä pannulla, jotta munakoiso paistuu ja saa väriä sen sijaan, että se alkaa kiehua pannulla. Munakoisosiivuille, suikaleille, tai kuutioille voi ripsauttaa hieman suolaa juuri ennen kuin ottaa ne pannulta syrjään, jotta ne maustuvat hieman.
Tarvitset:
- ½ iso munakoiso
- 1 iso sipuli
- 2 yksikyntistä valkosipulia (tai reilusti vs kynsiä)
- 400 g kevytjauhelihaa
- 400 ml tomaattimurskaa
- n. 100 g tomaattipyreetä
- 7 dl täysjyväpastaa (esim penne)
- 125 g mozzararellaa, ricotta juustoa, tai oman maun mukaan parmesan raastetta/pecorinoa
- tuoretta basilikaa
Mausteet:
- 1,5 tl suolaa
- 1 tl mustapippurirouhetta
- 2 tl kuivattua basilikaa
- 1 tl oreganoa
- 1 tl provencen yrttejä
- 1,5 rkl ruokosokeria
Valmistus
- Laita pastavesi kiehumaan. Varaa kaikki mausteet, paitsi sokeri pieneen astiaan.
- Pilko munakoiso halumallasi tavalla. Lämmitä pannu hieman yli keskilämmön ja kuullota munakoiso 3-4 erässä. Munakoison paistuessa pilko sipuli ja hienonna valkosipulia. Veden kiehuessa laita pasta kypsymään. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan al dente kypsäksi, ota talteen 2 dl pastan keitinvettä & valuta loput pois.
- Kun olet kuullottanut munakoison, lisää pannulle pieni tilkka öljyä ja laita sipulit ruskistumaan hetkeksi. Lisää sitten jauheliha. Jauhelihan ruskistuttua hieman lisää mausteet, rakeista jauheliha ja sekoita mausteet joukkoon.
- Lisää paistinpannulle jauhelihan sekaan kuullotettu munakoiso, tomaattimurska, tomaattipyree, pastan keitinvesi & ruokosokeri. Hauduta kannen alla 5-minuuttia. Tarkasta maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Lisää sekaan al dente pasta, sekoita ja anna hautua muutamia minuutteja. Lisää juuri ennen tarjoilua basilikan lehtiä. Juuston voit lisätä joko suoraan lautaselle tai laittaa pastan joukkoon.
- Nauti!
Pasta alla norma vegaanisesti
Aktiivinen työaika 20-minuuttia,
Valmista 30-minuutissa

Pasta on gluteeniton gluteenittomalla pastalla. Pasta alla norma on helppoa tehdä täysin vegaanisesti korvaamalla juustoraaste cashew parmesan raasteella ja proteiiniksi tähän sopivat hyvin vaikkapa cannellini pavut tai voipavut. Mikäli pastan ei tarvitse olla vegaaninen, voit toki valintasi mukaan laittaa myös ricotta juustoa, parmesan raastetta, mozzarellaa tai pecorinoa. Munakoison voit valintasi mukaan pilkkoa ohuiksi siivuiksi, suikaleiksi tai kuutioiksi. Maltathan kuitenkin kuullottaa munakoison 3-4 erässä pannulla, jotta se saa väriä ja paistuu, sen sijaan että munakoiso alkaa kiehua pannulla. Juuri ennen paistoerän siirtämistä pois pannulta voit ripsauttaa hieman suolaa munakoisolle, jotta se saa hieman makua jo tässä vaiheessa.
Tarvitset:
- ½ munakoiso
- 1 iso sipuli
- 1 yksikyntinen valkosipuli
- 230 g voipapuja/cannellini papuja
- 400 ml tomaattimurskaa
- n. 100 g tomaattipyreetä
- 5-6 dl täysjyväpastaa (esim penne)
Mausteet:
- 1,5 tl suolaa
- ½ tl mustapippurirouhetta
- 2 tl kuivattua basilikaa
- 1 tl oreganoa
- 1 tl provencen yrttejä
- reilu 1 rkl ruokosokeria
Valmistus
- Laita pastavesi kiehumaan. Varaa kaikki mausteet, paitsi sokeri pieneen astiaan.
- Pilko munakoiso halumallasi tavalla. Lämmitä pannu hieman yli keskilämmön ja kuullota munakoiso 3-4 erässä. Munakoison paistuessa pilko sipuli ja hienonna valkosipulia. Veden kiehuessa laita pasta kypsymään. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan al dente kypsäksi, ota talteen 2 dl pastan keitinvettä & valuta loput pois.
- Kun olet kuullottanut munakoison, lisää pannulle reilu tilkka öljyä ja laita sipulit ruskistumaan hetkeksi. Lisää sitten pavut valutettuna ja huuhdeltuna. Lisää mausteet ja sekoita mausteet papujen & sipulin joukkoon.
- Lisää paistinpannulle kuullotettu munakoiso, tomaattimurska, tomaattipyree, pastan keitinvesi & ruokosokeri. Hauduta kannen alla 5-minuuttia. Tarkasta maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Lisää sekaan al dente pasta, sekoita ja anna hautua muutamia minuutteja. Lisää juuri ennen tarjoilua basilikan lehtiä.
- Lisää cashew parmesan raastetta lautaslle oman maun mukaan. Nauti!
Cashew parmesan raaste
Tarvitset:
- 1 dl cashew pähkinöitä
- 1,5 rkl ravintohiivahiutaleita
- ripaus suolaa ja valkosipulijauhetta
Laita kaikki ainekset blenderiin ja surauta, kunnes koostumus on sopiva.
Kaipaatko lisää inspiraatiota pastaruokiin?
Lue seuraavaksi: Kuinka onnistut kokkaamaan täydellistä pasta bolognesea tai Pasta primavera on kevään helppo kasvispasta

KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille. Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa reseptiä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Lisää inspiraatiota pasta-annoksiin? Katso seuraavaksi reseptit sitruunaiseen kylmäsavulohi-avokadopastaan ja värikkääseen feta-kasvispastaan!
Kysyttävää tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi

Lähteet
Pasta alla norma, Wikipedia
Pasta alla norman tarina & valmistus, La Cuciana Italiana
Pasta alla norman historia, Philosokitchen.com