Borssikeitto on edullinen ja maukas ruoka, joka sopii erinnomaisesti loppusyksyn ja alkutalven kylmeneviin ja pimeneviin päiviin! Borssikeitto on kenties tunnetuimpia venäläisen keittiön helmiä, vai onko? Ainakin yleisesti luullaan näin.
Tiesitkö, että borssikeitto on itseasiassa lähtöisin Ukrainasta ja Unesco on listannut borssikeiton aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa ukrainalaisena kansallisruokana? Variaatioita tästä maailman maineeseen nousseesta keitosta on lukuisia ja sitä toki syödään yleisesti myös Venäjällä ja Itä-Euroopassa! Tässä blogiartikkelissa paitsi tutustutaan kuuluisan keiton erilaisiin variaatioihin ja historiaan, kokataan Helppo Borssikeitto jauhelihasta ja Vegaaninen Borssikeitto.
Borssikeiton tarina
Uskotaan, että sana 'borssi' tulee slaavilaisesta sanasta borschevik, mikä merkitsee ukonputki kasvia. Slaavilaisen keittiön alkuaikoina ukonputken varsia, lehtiä ja kukkia hyödynnettiin ruoanvalmistuksessa ja ne fermentoitiin usein hapankaalin tapaan. Fermentoiduista ukonputken varsista, lehdistä ja kukista tehtiin usein hapanta keittoa, jota alettiin kutsua borssikeitoksi. Borssikeiton tarinan uskotaan alkaneen jo keskiajalla 1300-luvun aikana alueella, josta myöhemmin tuli Ukraina. Borssikeitosta alkoi hiljalleen muodostua erilaisia variaatioita keiton maantieteellisen- ja sosiokulttuurisen leviämisen seurauksena.
Alkuaikoina borssikeiton katsottiin olevan alhaiston ja köyhien ruokaa, eivätkä aateliset ja valtaapitävät syöneet sitä. Edes kuninkaallisten palvelijat eivät syöneet borssikeittoa. Sitten koitti 1600-luvun ajan taantuma ja pikkuhiljaa myös aateliset ja ylhäistö alkoivat kiinnostua borssikeitosta. Ylempien yhteiskuntaluokkien myötä borssikeitto kehittyi ylhäistön makumieltymysten mukaan ja erilaisia variaatioita syntyi sitä mukaa, kun keitto jatkoi maantieteellistä matkaansa yhä laajemmalle alueelle sekä varakkaiden yhteiskuntaluokkien, että köyhien keskuudessa. Vanhat reseptikirjat osoittavat, että ukrainalaiset alkoivat ensimmäisenä lisätä borssikeittoon punajuurta. Nykyään tunnetuin versio borssikeitosta on väriltään punainen, yleensä punajuurta, muita juureksia, kaalia ja lihaa sisältävä keitto, joka tarjoillaan smetanan tai ranskankerman kanssa.
Borskeiton levittyä laajasti Itäisen-Euroopan alueelle ja lopulta 1800-luvun loppuun mennessä jopa persiaan ja ranskaan, sekä Juutalaisten maahanmuuttajien mukana Amerikkaan, on Borssikeitosta historian saatossa tullut olennainen osa useiden kansallisuuksien ruokakulttuuria ja perinteitä. Borssikeitto kuuluu olennaisesti paitsi slaavilaisiin ruokaperinteisiin ja kulttuuriin, myös Juutalaisten, Ortodoksisen kirkon- ja Roomalais-Katolilaisen kirkon perinteisiin.
Borssikeiton tyypilliset ainesosat & mausteet
Borssikeiton kuuluu olla hapan ja usein myös samanaikaisesti hieman makea. Etikka ja joskus myös tomaatit tai tomaattipyree antavat keitolle hapokkuutta. Tyypillisesti borssikeittoon laitetaan mausteeksi erilaisia yrttejä, sopivasti suolaa, pippuria, valkosipulia. Yrteistä etenkin tilli, meirami ja persilja ovat yleisiä borssikeiton mausteita. Perinteisesti keiton liemi valmistetaan keittämällä lihaa tai luita, (tai molempia) useita tunteja, jotta keitolle saadaan maukas ja aromaattinen liemi. Liemen ollessa valmis liha/luut ja liha poistetaan keitosta. Liemeen lisätään mausteet, perunakuutiot, kuullotetut vihannesuikaleet ja punajuuri, annetaan vihannesten hautua lähes kypsäksi ja sitten liha lisätään takaisin keittoon. Tyypillisesti borssikeiton tulee yleensä olla 'runsasta' ja liemessä tuhdisti juureksia, sekä lihaa.
Saadakseen maukasta borssikeittoa ei kuitenkaan ole välttämätöntä viettää keittiössä useita tunteja, vaan moderni borssikeitto valmistuu hieman yli puolessa tunnissa juureksista, kaalista ja jauhelihasta, tai vaikkapa makkaroista!
Tiesitkö muuten, että punajuuri ja kaali ovat superterveellisiä raaka-aineita ja että borssikeitto on paitsi edullinen, myös terveellinen ateria! Punajuuri muun muassa vilkastuttaa aivojen verenkiertoa, vähentää väsymystä, alentaa verenpainetta, suojaa soluja ja sisältää monipuolisesti elimistölle tärkeitä kivennäisaineita. Haluaisitko tietää lisää kaalista?
Lue seuraavaksi: Miten teet kaalilaatikkoa puolessa tunnissa?
Mennään seuraavaksi resepteihin!
* Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml 1 tl = 5 ml
Borssikeitto jauhelihalla
Aktiivinen työaika 30-minuuttia,
Valmista 40-45 minuutissa
Borssikeitto jauhellihalla on helppo ja maukas, sekä gluteeniton ja keitto itsessään on myös maidoton. Voit valita keittoon mitä tahansa jauhelihaa ja vähärasvaisella jauhelihalla keitto on erittäin kevyt kaloreiden osalta! Halutessasi voit kokeilla jauhelihan sijaan myös vaikka bratwursteja tai nakkeja. Smetana tai ranskankerma ovat klassisia pareja borssikeiton kanssa ja kumpi tahansa sopii keiton kanssa tarjottavaksi erinomaisesti!
Tarvitset:
- 2 keskikokoista punajuurta
- 1 keskikokoinen porkkana
- 5-7 dl valkokaalia suikaloituna
- 1 sipuli
- 4 kiinteää keskikokoista perunaa
- 400 g jauhelihaa
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1,5 L vettä
Mausteet:
- 1 lihaliemikuutio
- 1 tl suolaa
- 1 tl meiramia
- 1 tl vs jauhetta
- 2 laakerinlehteä
- 2 rkl etikkaa
- 1 rkl ruokosokeria
- 5-10 maustepippuria
- reilu kourallinen tuoretta timjamia
Valmistus:
- Kuori porkkana ja punajuuret. Raasta raastimen karkealla terällä ja laita lautaselle. Lisää 1 rkl etikkaa raastetun punajuuren sekaan & sekoita. Kuori sipuli, puolita, leikkaa puolikas vaaka-suunnassa 3 osaan, siivuta. Leikkaa pieni pala valkokaalia ohuiksi suikaleiksi & huuhdo siivilässä. (tavoite saada n. 5 dl valkokaalia suikaloituna.)
- Laita syvä paistinpannu/kasari lämpiämään hieman yli keskilämmön ja reilu tilkka öljyä pannulle. Lisää pannulle jauheliha ruskistumaan. Jauhelihan paistuessa kuori ja kuutioi perunat. Jauhelihan oltua pannulla n. 5 min riko rakenne ja lisää sipulisuikaleet. Sekoita & anna sipulin ruskistua muutama minuutti. Lisää suola, maustepippurit, vs jauhe, tomaattipyree ja kaalisuikaleet. Kuullota hetki ja lisää kuuma vesi.
- Nosta pannun lämpö täydelle teholle hetkeksi, jotta keitto alkaa kiehua. Lisää liemeen 1 rkl etikkaa, 1 rkl ruokosokeria, kasvisliemikuutio ja hienonna sekaan reilu kourallinen tuoretta timjamia. Liemen kiehuessa lisää perunakuutiot. Laske pannun lämpö keskilämmölle ja laita kansi päälle.
- Lämmitä toisella levyllä paistinpannu ja lisää pannulle tilkka öljyä. Kuullota punajuuriraastetta ja porkkanaraastetta n. 5 minuuttia. Lisää keittoon. Hauduta kannen alla vielä 10-15 minuuttia. Tarkasta maku ja lisää mausteita tarvittaessa mielesi mukaan. Keitto on valmis, kun perunakuutiot ovat kypsiä.
- Nauti O'fraichen, Sour Oatin tai smetanan ja valitsemasi leivän kanssa.
Vegaaninen borssikeitto
Aktiivinen työaika 30-minuuttia,
Valmista 40-45 minuutissa
Vegaaninen borssikeitto on gluteeniton ja se on helppo tehdä MeEat kasvipohjaisesta muu jauhiksesta. Tehdessäni tämän reseptin, kokeilin kokata muu jauhiksesta ruokaa toista kertaa. Lopputulos muistuttaa jauheliha-borssikeittoa yllättävän paljon! Muu jauhiksen paistaminen kuitenkin vaatii hieman enemmän kärsivällisyyttä, sillä tuotteen kypsyminen pannulla vie hieman pidempään, kuin jauhelihan. Tuote on myös hyvin vähärasvainen ja palaa huomattavasti helpommin, kuin jauheliha. Älä kuumenna pannua ihan täysille muu jauhiksen ruskistamista varten, vaan ainoastaan hieman yli keskilämmön. Tämä ei myöskään ruskistu ihan samoin, kuin jauheliha, mutta rakenne muuttuu kyllä kypsennettäessä hieman samankaltaiseksi kuin jauhelihan. Muu jauhis imee itseensä makua mausteista hyvin ja maustamisella voit vaikuttaa jauhiksen makuun todella paljon. Tarjoile vegaaninen keitto O'fraichen tai Sour Oatin kanssa. Mikäli annoksen ei tarvitse olla kokonaan vegaaninen, tai maidoton, voi keiton tarjoilla myös perinteisen smetanan tai ranskankerman kanssa.
Tarvitset:
- 2 keskikokoista punajuurta
- 1 keskikokoinen porkkana
- 5-7 dl valkokaalia suikaloituna
- 1 sipuli
- 4 kiinteää keskikokoista perunaa
- 280 g muu jauhista
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1,5 L vettä
Mausteet:
- 1 kasvisliemikuutio
- ½ tl suolaa
- 1 tl meiramia
- 1 tl vs jauhetta
- 2 laakerinlehteä
- 2 rkl etikkaa
- 1 rkl ruokosokeria
- 5-10 maustepippuria
- reilu kourallinen tuoretta timjamia
Valmistus:
- Kuori porkkana ja punajuuret. Raasta raastimen karkealla terällä ja laita lautaselle. Lisää 1 rkl etikkaa raastetun punajuuren sekaan & sekoita. Kuori sipuli, puolita, leikkaa puolikas vaaka-suunnassa 3 osaan, siivuta. Leikkaa pieni pala valkokaalia ohuiksi suikaleiksi (tavoite saada n. 5 dl valkokaalia suikaloituna.)
- Laita syvä paistinpannu/kasari lämpiämään hieman yli keskilämmön ja reilu tilkka öljyä pannulle. Lisää pannulle muu jauhis paistumaan. Jauhiksen kypsyessä kuori ja kuutioi perunat. Jauhiksen oltua pannulla n. 5 min riko jauhiksen rakenne ja lisää sipulisuikaleet. Sekoita & anna sipulin ruskistua muutama minuutti. Lisää ½ tl suolaa, maustepippurit, vs jauhe, tomaattipyree ja kaalisuikaleet. Kuullota hetki ja lisää kuuma vesi.
- Nosta pannun lämpö täydelle teholle hetkeksi, jotta keitto alkaa kiehua. Lisää liemeen 1 rkl etikkaa, 1 rkl ruokosokeria, kasvisliemikuutio ja hienonna sekaan reilu kourallinen tuoretta timjamia. Liemen kiehuessa lisää perunakuutiot. Laske pannun lämpö keskilämmölle ja laita kansi päälle.
- Lämmitä toisella levyllä paistinpannu ja lisää pannulle tilkka öljyä. Kuullota punajuuriraastetta ja porkkanaraastetta n. 5 minuuttia. Lisää keittoon. Hauduta kannen alla vielä 10-15 minuuttia. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa mausteita makusi mukaan. Keitto on valmis, kun perunakuutiot ovat kypsiä.
- Nauti O'fraichen, Sour Oatin tai smetanan ja valitsemasi leivän kanssa.
KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös omille kavereille! Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi
-Tiina
Lähteet:
Borssikeiton historia & ainesosat, wikipedia
Borssikeiton tarina, History Today