Tässä blogiartikkelissa matkataan Kaakkois-Aasiaan maistelemaan herkullista Indonesialaista Gado Gado salaattia, tutustutaan tempeen, jota perinteisesti käytetään Gado Gado salaatissa ja kokataan Thai tyylistä nuudelisalaattia, johon tulee helppo chili-valkosipulikastike ja itse valitsemasi proteiini.
Mikä ihmeen gado gado?
Instagrammissa toteuttamani kyselyn valossa suurin osa seuraajistani ei ole koskaan kuullutkaan gado gadosta, tai tiedä mitä se on! En oikeastaan tiennyt itsekään vielä muutamia viikkoja sitten, kun mietiskelin seuraavia ruokia blogiin. Olin päättänyt, että haluan viedä lukijat ja itseni makumatkalle Aasiaan ja löytää inspiraation kesäisiin aasialaistyylisiin annoksiin. Löysin Gado Gado salaattiohjeita ja inspiroiduin! Gado gado salaatti on lähtöisin Indonesiasta ja indonesiaksi gado gado sanapari oikeastaan tarkoittaa ihan vain salaattia, ei salaatinlehtiä, vaan salaattiannosta. Ajan mittaan Gado gado on kuitenkin vakiintunut tarkoittamaan nimenomaan tietynlaista salaattiannosta, johon tulee yleensä ainakin paahdettua perunaa, ituja, eri vihanneksia joko raakana tai kevyesti kypsennettynä, rapucrackereita herkullinen maapähkinäkastike, keitettyjä kananmunia ja tietenkin tempeä.
Vaikka kananmunat ja rapucrackerit perinteisesti kuuluvat Gado gadoon, on tästä Indonesialaisesta klassikkoannoksesta myös runsaasti vegaanisia reseptejä. Tämän blogiartikkelin Gado Gado resepti on täysin vegaaninen, mikäli et lisää salaattiin keitettyjä kananmunanpuolikkaita. Ruokaisuutta salaattiin tuovat proteiinipitoinen tempe, idut ja tuhti, sekä herkullinen maapähkinäkastike, joka kruunaa salaatin.
Mitä tempe on?
Tempe tai tempeh on hieman tofun kaltainen kasviproteiini, joka valmistetaan fermentoimalla soijapavuista. Gado gadon tavoin tempe on lähtöisin Indonesiasta ja siellä sitä on valmistettu jo satoja vuosia. Tempe on erittäin suosittua Indonesian lisäksi myös muualla Kaakkois-Aasiassa ja on levinnyt myös länsimaihin yleisesti, etenkin vegaanien käyttöön. Kuten monelle paljon tutumpi tofukin, myös tempe valmistetaan soijapavuista, mutta tempe kuitenkin eroaa tofusta sekä ravintosisältönsä, että makunsa puolesta. Fermentointiprosessin ja kokonaisten soijapapujen käytön ansiosta tempe sisältää tofua enemmän proteiinia, kuitua ja vitamiineja. Tempen koostumus on erilainen ja tofua jämäkämpi. Tempen maku on voimakkaampi, kuin tofussa ja itse kuvailisin sitä pähkinäiseksi. Maistoin tempeä vasta muutama viikko sitten ensikertaa ja totesin pitäväni siitä tofua enemmän! Tofukin on hyvää kunnon mausteilla tai hyvän curryn joukossa, mutta en erityisemmin ole koskaan pitänyt siitä vain miedosti maustettuna tai sellaisenaan.
Ensikohtaamisellani tempen kanssa siivutin tempen ohuiksi viipaleiksi, paistoin viipaleet kullanruskeiksi seesamiöjyssä chilijauheen kanssa ja lorautin siivuille lopuksi hieman ketjap manisia (makea soijakastike). Söin muutaman siivun tempeä sellaisenaan! Mielestäni tempe maistuu hyvältä kullan ruskeiksi siivuiksi tai paloiksi paistettuna yksinkertaisesti vaikka vain ketjap manisilla maustettuna, mutta tempen voi maustaa ihan miten haluaa ja se soveltuu monenlaisiin ruoka-annoksiin. Tempen voi myös yhtä hyvin pilkkoa kuutioiksi. Tempe sopii hyvin kasviswokkeihin, keittoihin, salaatteihin tai vaikka broilerin ohelle wokkiin.
Perinteisesti tempe valmistetaan aina fermentoiduista soijapavuista, mutta etenkin länsimaissa tempeä saatetaan valmistaa myös herneestä ja makeasta lupiinista. Suomalainen Jalotofu valmistaa kolmea erilaista tempeä: soijapavuista valmistettua myydään nimellä jalotempe original, kaksi muuta ovat 'lähiruokatempeä', joista toinen valmistetaan kotimaisista luomuherneistä ja toinen härkäpavuista.
Käytin omaan gado gado annokseeni soijapavuista valmistettua jalotempe original tempeä, mutta halutessasi voit kokeilla myös hernetempeä tai härkäpaputempeä!
Mennään seuraavaksi resepteihin!
*reseptit on tehty maustemitoilla: 1 rkl= 15 ml & 1 tl = 5 ml
Vegaaninen gado gado
Aktiivinen työaika 25-minuuttia
Halutessasi voit soveltaa salaatin vihanneksia ja laittaa joko ne, mitä ohjeessa on, tai mitä jääkaapistasi löytyy! Voit tahtoessasi myös oikaista ostamalla valmiin salaattipohjan, jossa on eri kaaleja ja porkkanaa. Tähän salaattiin sopivat mainiosti niin raa'at ja rapeat, kuin vaikka kevyesti kypsennetytkin vihannekset. Vaikka peruna kuuluu gado gadoon perinteisesti, kokeile halutessasi myös bataattia perunan sijaan! Vegaanisena salaattina suosittelen lisäämään salaattiin ituja tempen lisäksi, jotta salaatti on riittävän ruokaisa ja proteiinipitoinen. Mikäli salaatin ei tarvitse olla vegaaninen, voit kokeilla laittaa gado gadoon myös keitettyjä kananmunia. Gado gado salaattiin perinteisesti 'kuuluvia' rapucrackereita löytyy useimmiten aasialaisista ruokakaupoista. Salaatti itsessään on gluteeniton ja saat kastikkeesta gluteenittoman laittamalla gluteenitonta soijakastiketta + hieman enemmän fariinisokeria/kookossokeria, kuin ohjeessa.
Vegaaninen gado gado on itseasiassa ensimmäinen kehittämäni täysin vegaaninen salaattiannos. Kokonaisuus yllätti miut itseni todella positiivisesti, koska raikkaat ja rapeat vihannekset, paahdettu peruna & paistettu tempe olivat todella hyviä ihanan aromaattisessa maapähkinäkastikkeessa ja nälkäkin siirtyi pitkäksi aikaa tällä salaatilla. Meillä tehdään tätä varmasti uudelleenkin ja aion kokeilla salaattia myös bataatilla. Tämä sopii mainiosti lounaaksi kotona tai vaikkapa evääksi töihin!
Tarvitset:
(4 annosta)
- 1 pkt tempeä (250g)
- 5-7 dl punakaalia tai valkokaalia suikaloituna
- 1 kookas lehtikaalin lehti
- 2 porkkanaa
- ½ rs lounasituja
- 4-5 retiisiä
- ¼ kurkku
- 500 g pestyä varhaisperunaa (tai bataattia)
- tilkka oliiviöljyä & ripaus suolaa
Kastike:
- 1,5 dl maapähkinävoita
- 1,5 rkl makeaa soijakastiketta (ketjap manis)
- 1 rkl srirachaa
- 2 rkl kookosmaitoa tai kermaa
- ½ limen mehu
- ½ -1 yksikyntinen valkosipuli
- 1,5 tl fariinisokeria (tai kookossokeria)
Valmistus:
- Hienonna tuoretta valkosipulia ja sekoita kastikkeen ainekset keskenään kulhossa. Tarvittaessa lämmitä kastiketta mikrossa hieman, jos haluat siitä notkeampaa.
- Laita Airfryer lämpiämään 180'C, pilko varhaisperunat sopiviksi paloiksi, laita ne kulhoon & lorauta päälle hieman öljyä, sekä ripaus suolaa. Hölskyttele sekaisin ja kaada perunapalat kuumaan airfryeriin. Paahda perunoita airfryerissa 10-12 minuuttia. (Jos sinulla ei ole airfryeria, paahda uunissa 180'C n. 15 minuuttia)
- Lorauta paistinpannulle tilkka seesamiöljyä (tai valitsemaasi öljyä) ja laita pannu lämpiämään hieman keskilämmön yläpuolelle. Siivuta tempe ohuiksi viipaleiksi ja paista viipaleet kullanruskeaksi molemmin puolin. Mausta haluamallasi tavalla.
- Suikaloi kaalit siivilään, pese ja hölskytä ylimääräinen vesi pois. Kaada salaattikulhoon. Kuori ja suikaloi porkkanat ohuiksi tikuiksi, pilko retiisit ja kurkku. Laita kaikki ainekset kauniisti aseteltuna salaattikulhoon & maapähkinäkastiketta päälle, tai kasaa salaatti suoraan lautaselle tai eväsrasiaan ja laita maapähkinäkastiketta sopivasti annoksen päälle.
- Sekoita kastike vihannesten joukkoon ennen annoksen syömistä ja nauti!
Herkullinen ja helppo nuudelisalaatti chili-valkosipulikastikkeella, G, maidoton
Aktiivinen työaika 20-minuuttia
Tähän salaattiin voit valita haluamasi proteiinin ja resepti on laajasti sovellettavissa! Myös tulisuuden voit säätää oman mielesi mukaan. Annoskuvan salaatissa on katkarapuja, jotka on maustettu salaatin joukkoon tulevalla chili-valkosipulikastikkeella, sekä paistettua kananmunaa suikaloituna. Tähän salaattiin sopii laittaa katkarapujen sijaan yhtä hyvin vaikka paistettuja kanasuikaleita, tai naudanlihasuikaleita. Saat salaatista vegaanisen jättämällä kananmunan pois, laittamalla proteiiniksi maustettuja paistettuja tofukuutioita tai tempeä, sekä korvaamalla kastikkeessa olevan kalakastikkeen soijakastikkeella.
Myös vihanneksissa voit halutessasi soveltaa oman mielesi mukaan ja paistettu kananmuna on valinnainen ainesosa. Mikäli jätät kananmunan pois, suosittelen siinä tapauksessa laittamaan muuta proteiinipitoista enemmän, kuin 180g. Riisinuudeleilla salaatti on gluteeniton, mutta tähän sopivat mainiosti myös munanuudelit tai vehnänuudelit, jollei salaatin tarvitse olla gluteeniton. Tämä maistuu hyvältä heti, mutta sopii erinomaisesti myös mealpreppaukseen!
Haluaisitko tutustua erilaisiin nuudeleihin? Lue seuraavaksi: Miten teet herkullisia nuudeleita helposti?
Tarvitset:
(4 annosta)
- 2 annosta riisinuudeleita (tai valitsemiasi nuudeleita)
- n. 5-7 dl kiinankaalia (tai valkokaalia) suikaloituna
- ½ makea suippopaprika
- ⅓ kurkku
- 1 kevätsipulin varsi
- 1 dl cashew pähkinöitä
- 3 kananmunaa paistettuna
- 180-200 g katkarapuja (tai broilerisuikaleita, naudanlihasuikaleita tai tofua)
- tuoretta korianteria tai thai basilikaa
- (tuoretta chiliä)
Kastike:
- 1 rkl seesamiöjyä (tai rypsiöljyä)
- 1 rkl srirachaa
- 1 rkl kalakastiketta
- 1 rkl ruokosokeria (tai fariinisokeria)
- ½ limen mehu
- ½ tl inkivääritahnaa
- ½-1 yksikyntinen valkosipuli hienonnettuna
- ½ tl chilihiutaleita (tai halutessasi enemmän)
Valmistus:
- Hienonna tuoretta valkosipulia ja sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. (Pätki nuudeleita hieman laittaessasi ne kypsymään). Valuta nuudelit, laita salaattikulhoon ja sekoita nuudeleihin ¾ kastikkeesta.
- Sulata katkaravut siivilässä haalean veden alla, painele ylimääräinen vesi pois ja kuivaa ravut kevyesti talouspaperilla. Laita kulhoon ja kaada loppu kastike katkaravuille, sekoita ja jätä maustumaan hetkeksi.
- Lämmitä paistinpannu ja paahda pähkinöitä muutama minuutti kuivalla pannulla. (Jos laitat salaattiin broilerisuikaleita, tofua tai naudanlihasuikaleita, paista ne pannulla pähkinöiden jälkeen ja lisää joukkoon loppu kastike + haluamasi mausteet)
- Lisää pannulle öljyä. Riko kananmunien rakenne kulhossa ja laita munat pannulle paistumaan. Suikaloi kaali, pilko paprika & kurkku ohuiksi paloiksi. Hienonna kevätsipuli. Hienonna oman maun mukaan tuoretta korianteria tai thai basilikaa. Lisää siivutetut vihannekset & hienonnetut yrtit nuudeleiden joukkoon.
- Sekoita salaatti! Lisää päälle katkaravut (tai muu proteiini), paahdetut pähkinät ja halutessasi hieman tuoretta chiliä ohuina siivuina. Nauti!
Kiitos, että luit tämän postauksen! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille! Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi
-Tiina
Lähteet:
Gado gado salaatti, Viimeistä murua myöten blogi
Tempe, Wikipedia