Butter Chicken curry, suomeksi voikana, on yksi tunnetuimmista ja tykätyimmistä intialaisista ruoista, eikä syyttä! Herkulliset kanapalat aromaattisessa ja täyteläisessä kastikkeessa maistuvat ihanalta riisin kanssa. Annoksesta voi helposti kokata myös herkullisen vegaanisen version vaaleista soijapaloista tai tofusta. Vegaaniseen butter chicken annokseen saadaan täyteläisen aromaattinen kastike cashew pähkinöistä ja voin sijaan käytetään oliiviöljyä tai vegaanista voita.
Tässä postauksessa on reseptit helppoon ja herkulliseen Butter Chicken annokseen ja Vegaaniseen Butter chicken annokseen, jotka saat valmiiksi alle puolessa tunnissa! Postauksessa myös tutustutaan soijaproteiiniin ja erilaisiin soijasta valmistettuihin kasviproteiinituotteisiin.

Butter chicken annoksen tarina
Butter chicken on kaikkein tunnetuimpia curry reseptejä maailmanlaajuisesti ja rakastettu intialainen ruoka. Moti Mahal nimisen ravintolan omistajat Kundan Lal Gujral ja Kundan Lal Jaggi keksivät butter chicken curryn Intian Delhissä 1950-luvulla. Butter chicken annoksesta on perinteisesti tomaattinen voikastike, johon tulee usein myös jogurttia tai kermaa ja aromaattisia mausteita. Alunperin butter chicken annosta on Intiassa kutsuttu nimellä Murgh Makhanii, joka tarkoittaa tandoorikanaa voissa ja tomaattikastikkeessa. Vuonna 1975 annosta alettiin tiettävästi ensimmäisen kerran kutsua nimellä Butter chicken, kun Manhattanilla sijaitseva intialainen ravintola laittoi ruokalistalleen Butter chicken curry annoksen.
Klassisesti valmistettuna kanaa marinoidaan useita tunteja mausteiden, jogurtin ja sitruunamehun kanssa. Butter Chicken annoksen maustamiseen on monenlaisia reseptejä! Butter Chicken annoksen kastikkeessa on aina voita, valkosipulia ja tomaattia. Tyypillisimpiä butter chicken annoksessa käytettyjä mausteita ovat usein garam masala, raastettu inkivääri tai inkivääritahna, kardemumma, kumina, neilikka, korianteri ja kurkuma. Kastikkeen sakeuttamiseksi ja täyteläisyyden lisäämiseksi myös perinteiseen Butter chicken annokseen saatetaan käyttää cashewpähkinätahnaa.
Vegaanisen Butter Chicken annoksen erilaiset versiot
Butter chicken on globaalisti niin suosittu annos, että siitä on kehitelty runsaasti myös kasvisversioita ja vegaanisiakin reseptejä. Suurin osa löytämistäni vegaanisista- tai kasvisversioista tehtiin tofukuutioista, mutta meillä on tykätty valmistaa tofun sijaan vaaleista soijapaloista. Soijapaloihin on helpompi saada makua, kuin tofuun. Vaaleiden soijapalojen sijaan butter chicken annoksen vegeversion voi toki tehdä myös tofusta.
Vegaaniseen "butter chicken" annokseen tulee tyypillisesti samoja mausteita, kuin klassiseenkin ja tietenkin myös tomaattimurskaa! Voin sijaan kastikkeen täyteläisyys saadaan cashewpähkinöistä. Cashewpähkinöistä tulee todella täyteläinen ja kermainen maku kastikkeeseen ja lisäksi hyvä määrä proteiinia, sekä ravinteita.
Mitä vaaleat soijapalat ovat ja miksi niitä kannattaa käyttää?
Vaaleat soijapalat ovat soijaproteiinista tehty kasviproteiinituote, joka valmistetaan soijapavuista kylmäpuristamalla. Vaalea ja tumma soijarouhe valmistetaan myös soijapavuista tällä samalla menetelmällä, mutta ne muotoillaan rouheeksi. Tumma soijarouhe on täysin samanlainen tuote käyttöominaisuuksiltaan ja ravintoarvoltaan, kuin vaalea soijarouhe- tai soijapalat. Tumma soijarouhe on ainoastaan värjätty sokerikulöörilla.
Soija on periaatteessa täydellistä ravintoa, koska se sisältää hyvän rasvahappojen koostumuksen, alhaisen glykeemisen indeksin (eli pitää verensokeria tasaisena pitkään ja siten nälkää loitolla tehokkaasti), sekä runsaasti proteiinia ja ravintokuitua. Soijassa on myös runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Naudanlihassa ja porsaanlihassa proteiinia on alle 25 grammaa sadassa grammassa, kun soijarouheessa & soijapaloissa proteiinia on huimat 51,5 grammaa sadassa grammassa.
Soijapalat ja soijarouhe siis sisältävät yli tuplamäärän proteiinia verrattuna punaiseen lihaan. Lisäksi soija sisältää ravintokuitua 14 grammaa sataa grammaa kohden ja rasvapitoisuus soijarouheissa ja soijapaloissa on ainoastaan 2,6 grammaa sataa grammaa kohden. Soijapalat ja soijarouhe ovat erittäin vähärasvaisia verrattuna lähes mihin tahansa lihaan. Yhteenvetona voi siis todeta ravintoarvon osalta soijan olevan erittäin ravitsevaa ja terveellistä syötävää.
Soijarouhe ja soijapalat ovat edullinen kasviproteiini!
Erinomaisen ravintoarvon lisäksi yksi soijapalojen ja soijarouheen kiistattomia etuja lihaan ja broileriin- sekä useisiin muihin kasviproteiineihinkin verrattuna on edullinen hinta. Kilohinnaltaan soijarouhe maksaa hieman yli kuusi euroa ja soijapalat maksavat n. yhdeksän euroa kilo. Soijarouhe ja soijapalat ovat erittäin riittoisia verrattuna lihaan tai useisiin muihin kasviproteiinivalmisteisiin. Tarvitaan vain 2 dl kuivaa soijarouhetta, jotta saadaan tehtyä sama määrä bolognese kastiketta, kuin saadaan bolognese kastiketta 400-grammasta jauhelihaa.
Soijapalat ovat arvokkaampia, kuin rouhe, mutta myös ne ovat riittoisia. Kuivattu soija turpoaa suunnilleen kaksinkertaiseksi ruoanvalmistuksen aikana. Vaikka vaaleat soijapalat ovat kilohinnaltaan suunnilleen saman hintaisia, kuin broilerin paistileikkeet tai paistisuikaleet (joihin ei ole lisätty vettä), ovat soijapalat huomattavasti riittoisampia.
Haluaisitko kokeilla helppoa vege bolognese kastiketta tummasta soijarouheesta?
Mennään seuraavaksi butter chicken resepteihin!
*Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla, eli 1 rkl =15 ml 1 tl= 5 ml
Nämä butter chicken reseptit on suunniteltu kiireiseenkin arkeen sopiviksi ja pääset ruokapöytään puolessa tunnissa! Mikäli ehdit, voi butter chicken annosta varten kanasuikaleet laittaa marinadiin jo edellisenä päivänä tai vaikka muutamaa tuntia ennen ruoanvalmistusta. Curry on maukas joka tapauksessa, vaikka maustaisit kanasuikaleet vasta juuri ennen kypsennystä.
Korianteri ja minttu sopivat kummatkin erinomaisesti tähän kastikkeeseen ja voit laittaa niitä molempia, tai ainoastaan toista. Voit käyttää kastikkeessa joko kevyttä- tai täysrasvaista kreikkalaista jogurttia valintasi mukaan. Sopiva suolan määrä riippuu hieman siitä, haluatko lisätä kastikkeeseen lopuksi vielä hieman srirachaa (joka sisältää suolaa.) Mikäli et halua laittaa srirachaa tai muuta chilitahnaa, joka sisältää myös suolaa, saattaa curry kaivata hieman enemmän suolaa kuin ohjeen saneleman määrän. Butter Chickken on gluteeniton ja myös laktoositon, jos valitset laktoositonta voita ja laktoositonta kreikkalaista jogurttia. Halutessasi voit myös puolittaa reseptin ja tehdä pienemmän annoksen kerralla.
Vegaanista versiota varten täytyy muistaa laittaa 1,5 dl cashewpähkinöitä veteen likoamaan edellisenä iltana tai viimeistään n. 8h ennen kokkaamista, jotta niistä saa samettisen sileän kastikkeen. Vaihtoehtoisesti, cashewpähkinöitä kannattaa keittää kiehuvassa vedessä 10 minuuttia ennen blenderiin laittamista, jos ne unohtaa laittaa likoamaan! Myös vegaaninen butter chicken annos on maukas chilillä tai ilman ja voit säätää tulisuuden oman mielesi mukaan. Ilman chilitahnaa, chilikastiketta tai chiliä kastike on lempeän aromaattinen ja täyteläisen kermainen.
Tarjoile molemmat annokset valitsemasi riisin- ja haluamasi salaatin kanssa! Butter chicken annoksen pariksi sopivat erityisen hyvin hedelmäiset salaatit. Mikäli valitset nopeasti kypsyvää riisiä, on koko annos valmis n. 20-minuutissa! Ajasta riisin kypsennys siten, että se on valmis samaan aikaan curryn kanssa.
Butter Chicken
Aktiivinen työaika 20 minuuttia
valmista 30-minuutissa

Tarvitset:
- 900 g broilerin fileesuikaleita
- kreikkalaista jogurttia 2 dl (rasvaa 6 %)
- 1 sipuli
- 1 makea suippopaprika
- 400 ml tomaattimurskaa
- tuoretta korianteria ja minttua
- tuoretta valkosipulia (tai 1 tl kuivattua)
- n. 25g voita
- oliiviöljyä
Mausteet:
- 1 rkl paprikajauhetta
- 1 rkl garam masalaa
- 1 rkl kurkumaa
- 2 tl inkivääritahnaa
- 1,5 rkl ruokosokeria
- 2 tl suolaa
- (chilitahnaa tai chiliä)
Annoskuvan salaatissa: 1 keräsalaatti, pala vesimelonia, ¼ kurkku, 2 dl rypäleitä, 2 dl maissia
Valmistus:
- Varaa kaikki reseptin ainekset valmiiksi. Sekoita jauhemaiset mausteet pienessä astiassa. Laita syvä paistinpannu tai paistokasari lämpiämään hieman keskilämmön yläpuolelle ja nokare voita pannulle. Pilko sipuli ja suippopaprika.
- Kaada suunnilleen puolet jauhemaisista mausteista kanasuikaleille ja lorauta joukkoon myös tilkka oliiviöljyä.
- Laita kuumalle paistinpannulle pilkotut vihannekset ja loput jauhemaiset mausteet.
- Lisää inkivääritahna kanasuikaleiden joukkoon. Sekoita mausteet oliiviöjyn kanssa kanasuikaleisiin ja halutessasi hienonna myös tuoretta valkosipulia kanasuikaleiden joukkoon. (Halutessasi voit maustaa kanasuikaleita myös chilillä). Muista välillä sekoittaa vihanneksia pannulla.
- Siirrä paistetut vihannekset ja mausteet pannulta blenderiin. Lisää blenderiin myös jogurtti, tomaattimurska, tilkka vettä, ruokosokeri ja reilu kourallinen tuoretta minttua tai korianteria (tai molempia).
- Laita kanasuikaleet paistumaan pannulle ja nosta pannun lämpö melkein täysille. Paista kanasuikaleet kypsäksi ja aja kastike tasaiseksi blenderissä. Kanasuikaleiden kypsyttyä tiputa pannun lämpö miedolle lämmölle, kaada kastike blenderistä kypsien kanasuikaleiden joukkoon. Lisää halutessasi spirachaa tai chilitahnaa. Anna hautua muutama minuutti, tarkasta maku & nauti!
Vegaaninen 'Butter Chicken'
Aktiivinen työaika 20-minuuttia
valmista 30-minuutissa

Tarvitset:
- 3 dl vaaleita soijapaloja + 2,5 dl kuumaa vettä
- 1 sipuli
- 1 paprika
- 1,5 dl cashew pähkinöitä yön yli liotettuna
- 2 dl vettä
- 400 ml tomaattimurskaa
- (tuoretta valkosipulia)
- oliiviöljä/rypsiöljyä
- tuoretta minttua tai korianteria/molempia
Mausteet:
- 1 rkl paprikajauhetta
- 1 rkl garam masalaa
- 1 rkl kurkumaa
- ½ rkl inkivääritahnaa
- 1,5 tl suolaa
- 1 rkl ruokosokeria
- (srirachaa tai chilitahnaa)
Annoskuvan salaatissa: Pieni pala kaalia, ¼ kurkku, 1 porkkana raastettuna, pala vesimelonia, 1 prk ananasmurskaa
Valmistus:
- Varaa kaikki ainekset valmiiksi. Sekoita jauhemaiset mausteet pieneen astiaan. Laita soijapalat kuumaa kestävään astiaan ja kaada niiden päälle kiehautettua vettä siten, että ne peittyvät. Lisää soijapalojen ja veden joukkoon ½ tl suolaa ja 1 rkl mausteseoksesta.
- Laita syvä paistinpannu tai paistokasari lämpiämään hieman keskilämmön yläpuolelle ja reilu tilkka oliiviöljyä pannulle. Pilko paprika ja sipuli. Laita paprika, sipuli ja loput mausteseoksesta pannulle paistumaan. Lisää inkivääritahna pannulle. Halutessasi voit laittaa myös tuoretta valkosipulia hienonnettuna. (Muista sekoitella välillä!)
- Siirrä paistetut vihannekset ja mausteet pannulta blenderiin. Laita blenderiin myös 1 tl suolaa, tomaattimurska, ruokosokeri, reilu kourallinen tuoretta minttua tai korianteria (tai molempia), liotetut pähkinät & n. 2 dl vettä. Aja sileäksi!
- Laita turvotetut soijapalat pannulle ja anna lopun nesteen haihtua. Tiputa pannun lämpö miedolle lämmölle, lisää kastike blenderistä pannulle. Lisää halutessasi hieman spirachaa tai chilitahnaa. Hauduta kannen alla muutamia minuutteja, tarkasta maku ja nauti!

KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille. Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa reseptiä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai Laita sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi

Lähteet
Kilokalori.fi, Naudanfileen ravintoarvo