Tässä blogiartikkelissa kokataan helppo ramen keitto lihalla, sekä ramen keitto vegaanisesti. Ramen keittoa voi varioida täysin mielensä mukaan ja siksi siihen ei kyllästy helposti! Artikkelin helppoon ramen keittoon voit laittaa lihaksi porsaanlihaa, naudanlihasuikaleita, jauhelihaa, broilerisuikaleita tai lihan sijaan vaikkapa paistaa keittoon lohikuutioita. Ramen keitto on helppoa tehdä myös vegaanisesti ja vihanneksissa voi aina soveltaa oman mielensä mukaan! Helppojen ramen keittojen kokkaamisen lisäksi tutustutaan myös ramen keiton tarinaan ja keiton perinteiseen valmistukseen hieman.
Ramen keiton tarina
Ramen keitosta on tullut kuuluisa maailman maineeseen noussut ateria Japanissa. Ramen kulho tunnetaan suosittuna japanilaisena ateriana ja siitä on kehitetty Japanissa lukuisia erilaisia versioita. Keiton juuret ovat kuitenkin oikeastaan Kiinassa ja historiankirjojen mukaan erilaisten nuudelikeittojen valmistuksen katsotaan alkaneen 1800-luvulla Kiinassa. Idea vehnänuudelikeitosta matkasi kiinalaisten maahanmuuttajien mukana Japaniin myöhään 1800-luvun loppupuolella tai 1900-luvun alkupuolella. Keiton suosio levisi ympäri Japania ja eri alueilla kehitettiin runsaasti erilaisia variaatioita suositusta keitosta.
Ensimmäinen japanilainen ravintola, jossa tarjottiin modernin ramen keiton kaltaisia nuudelikeittoja oli Yowaken, joka avattiin jo vuonna 1884. Vuonna 1910 Japanissa avattiin ensimmäinen ramen koju, jossa tarjoiltiin ainoastaan ramen keittoja. 1980-luvun alussa ramen keitosta tuli japanilaisen kulttuurin ikoni, josta alettiin olla globaalisti kiinnostuneita. Nykyään pelkästään Japanissa on 24 000 ramen ravintolaa- ja kojua, mutta ramen keitto on suosittua pikaruokaa myös globaalisti! Kuiva-ainehyllyjen ramen keittopakkaukset ovat oikeastaan suosituimpia einesaterioita maailmassa. Ramen pikanuudelit keksi Momofuku Ando vuonna 1958 ja on arvioitu, että niitä syödään nykyään globaalisti 100 biljoonaa annosta vuosittain.
Ramen keiton valmistus
Perinteisesti ramen keittoon tulee aina vehnänuudeleita ja pitkään haudutettua herkullista kana- tai porsaanlihalientä, jota keitetään kanan- tai porsaan luista useita tunteja. Ramen keiton mausteista on olemassa lukuisia erilaisia variaatioita ja etenkin moderneihin ramen keittoihin saatetaan käyttää hyvinkin vaihtelevasti erilaisia mausteita ja ainesosia. Japanissa on olemassa myös vakiintuneita tietyn makumaailman ja tyypilliset ainesosat sisältäviä ramen keittotyyppejä, kuten: Tonkotsu, Torigara, Shio, Shoyu, Miso ja Kare. Japanissa ramen keitoissa on tiettyjen makutyyppien lisäksi myös alueellisesti vakiintuneita tietyt mausteet ja ainesosat sisältäviä variaatioita, kuten: Sapporo, Kitakata ramen, Tokyo, Yokohama, Wakayama ja Hakata ramen.
Ramen keiton liemeen laitettavaa maustepohjaa kutsutaan Japanissa sanalla 'tare.' Keiton juju on herkullinen ja aromaattinen liemi, johon voidaan nuudeleiden lisäksi laittaa lähestulkoon mitä tahansa vihanneksia tai lihaa. Lihan tai broilerin lisäksi mm. myös kuivattu merilevä, kevätsipuli, kananmunan puolikkaat, maissi, sienet, idut ja bambun versot ovat suosittuja ramen keiton ainesosia. Tyypillisiä ramen keiton mausteita ovat mm. erilaiset soijakastikkeet, misotahna, riisiviinietikka, seesamiöljy, hienonnettu valkosipuli, chilit tai chilitahna, mustapippuri, valkopippuri ja seesaminsiemenet. Liemi ja nuudelit ovat keiton pohja ja niiden lisäksi voit laittaa keittoon ihan mitä jääkapista löydät tai mistä itse pidät!
Ensin keitetään herkullinen liemi, valmistetaan liemen hautuessa nuudelit ja muut lisukkeet. Vihannekset ja keiton muut lisukkeet tyypillisesti usein marinoidaan tai maustetaan kevyesti tai vaihtoehtoisesti kypsennetään nopeasti pannulla kuullottaen. Kaikkien komponenttien ollessa valmiita tarjoiltavaksi asetetaan kulhoon tai syvälle lautaselle nuudeleita ja muita lisukkeita, sitten annostellaan päälle sopivasti maukasta lientä ja ramen keitto on valmis!
Helppo ramen keitto syntyy tarvittaessa nopeastikin ja jo 15-minuutin haudutuksella voi saada sopivista aineksista maukkaan ramen liemen! Nopea ramen keitto ei tietenkään vedä vertoja autenttiselle ramen keitolle, jonka liemi on tarkoin ja huolellisesti valmistettu useita tunteja hauduttaen. Meillä ainakin myös nämä blogiartikkelin helpot ja nopeat ramen keitot hävisivät lautasilta nopeasti!
Mennään seuraavaksi tämän postauksen resepteihin!
Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml & 1 tl = 5 ml
Helppo ramen keitto lihalla, maidoton
Valmista 20-25 minuutissa
Parasta ramen keitossa on se, että voit käytännössä laittaa siihen ihan mitä haluat! Saat keitosta lähes gluteenittoman laittamalla vehnänuudeleiden sijaan gluteenittomia nuudeleita. Mikäli keiton on oltava ehdottoman gluteeniton, on käytettävä mausteliemeen tavallisen soijakastikkeen tai teriyaki kastikkeen sijaan gluteenitonta soijakastiketta! Jos korvaat teriyaki kastikkeen gluteenittomalla soijakastikkeella, laita liemeen hieman enemmän sokeria, kuin reseptin 1 rkl.
Suunnitelemaani keittoliemeen sopii proteiiniksi hyvin niin naudanliha, porsaanliha, broileri kuin vaikka lohikuutiot tai katkaravutkin. Vihanneksiksi voit myös valita ihan mitä itse tahdot. Vihannekset voi joko kuullottaa nopeasti pannulla, tai marinoida hieman ennen ruoanvalmistusta. Maissi, edamamepavut tai vaikkapa idut soveltuvat keittoon hyvin ihan sellaisenaankin. Liemen tulisuuden voit säätää itse! Srirachan voi halutessaan myös korvata jollain muulla chilitahnalla tai kastikkeella, mutta huomioithan, että chilitahnojen ja kastikkeiden tulisuudessa on isoja eroja. Sriracha on hyvin mieto chilikastike, eikä keitosta ainakaan meidän makuun tullut erityisen tulista, vaikka laitettiin liemeen 2 rkl srirachaa. Jollain muulla chilikastikkeella huomattavasti pienempi määrä saattaa tehdä keitosta hyvinkin tulisen.
Misotahnoissa ja teriyakikastikkeissa on myös eroja maussa ja suolapitoisuudessa, joten säädä makuja rohkeasti, jos käytät eri valmistajien maustekastikkeita, kuin reseptissä ilmoittamani. Meillä laitettiin saitaku merkkistä miso-seesami ramen keittopohjaa mausteeksi liemeen, mutta voit yhtä hyvin laittaa misotahnaa + hieman tahinia.
Tarvitset:
(4-annosta)
Liemi:
- 1 L vettä
- 1 yksikyntinen vs
- 1-2 tl inkivääriä raastettuna
- 4 rkl miso-seesami ramenkeittopohjaa (saitaku)
- (voi korvata laittamalla 2 rkl misotahnaa & 2 rkl tahinia)
- ½ dl teriyaki kastiketta (Santa Maria)
- 2 rkl riisiviinietikkaa
- 1 rkl ruokosokeria tai fariinisokeria
- 2 rkl seesamiöljyä
- 2 rkl srirachaa
Muut ainesosat
- 3 annosta valitsemiasi nuudeleita
- 300-400 g valitsemaasi lihaa/broileria/kalaa
- hieman teriyaki kastiketta
- 1 pieni tlk säilykemaissia
- 3 jumboherkkusientä
- 4 kananmunaa
- 1 iso porkkana
- 1 sipuli
- kevätsipulia
Valmistus
- Keitä vedenkeittimellä vettä 1L. Hienonna valkosipuli ja raasta inkivääriä kattilaan. Laita kattilaan myös kaikki muut mausteet lientä varten ja kaada sekaan kuuma vesi. Laita kiehumaan miedolle lämmölle kannen alla.
- Kuori ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi porkkana, siivuta herkkusienet ja pilko sipuli lohkoiksi (tai haluamiasi vihanneksia).
- Lämmitä paistinpannu ja laita ensin herkkusieniviipaleet & suolaa niiden päälle kuivalle pannulle. Nesteen haiduttua suurimmalta osin, lisää tilkka öljyä ja kuullota sieniä vielä hetki. Ota syrjään pannulta lautaselle folion alle. Kuullota porkkanasuikaleita muutama minuutti ja mausta halutessasi tilkalla soijakastiketta. Ota syrjään pannulta lautaselle folion alle.
- Lisää tarvittaessa hieman öljyä pannulle ja valitsemasi lihasuikaleet, sekä sipuli. Paista kypsäksi ja mausta tilkalla teriyaki kastiketta ja/haluamallasi tavalla. Lihojen paistuessa kypsennä myös nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna kevätsipulia.
- Keiton eri ainesosien ollessa valmiita annostele lautasille nuudeleita ja sopivasti eri lisukkeita. Lisää vähintään 15-minuuttia keitettyä lientä lautaselle oman maun mukaan. Nauti!
Helppo ramen keitto vegaanisesti
Valmista 20-25-minuutissa
Saat keitosta melkein gluteenittoman vaihtamalla vehnänuudelit gluteenittomiin nuudeleihin. Mikäli keiton pitää olla ehdottoman gluteeniton, käytä liemen valmistuksessa gluteenitonta soijakastiketta ja laita sokeria vähän enemmän kuin reseptin 1 rkl (teriyaki kastike on makeahko soijakastike). Proteiiniksi vegaaniseen keittoon sopii härkissuikaleiden ja edamame papujen sijaan myös vaikkapa paistettu tofu. Vihanneksia ja muita lisukkeita keittoon voit valita ihan oman mielen mukaan! Liemen makuja kannattaa säätää rohkeasti, jos käytät eri valmistajien maustekastikkeita- tai tahnoja, kuin millä resepti on laadittu. Erilaisissa misotahnoissa ja maustekastikkeissa voi olla merkittäviä eroja suolapitoisuudessa ja maussa. Reseptin laatimisessa käytetty sriracha on mieto chilikastike, eikä 2 rkl srirachaa tee keitosta erityisen tulista. Srirachan voi hyvin korvata myös jollakin muulla chilikastikkeella, tai tahnalla! Jos käytät jotakin tulisempaa chilikastiketta tai tahnaa, kannattaa lisätä sitä liemeen harkiten!
Tarvitset:
(4 annosta)
Liemi:
- 1 L vettä
- 1 yksikyntinen vs
- 1-2 tl inkivääriä raastettuna
- 4 rkl miso-seesami ramenkeittopohjaa (saitaku)
- (voi korvata laittamalla 2 rkl misotahnaa & 2 rkl tahinia)
- ½ dl teriyaki kastiketta
- 2 rkl riisiviinietikkaa
- 1 rkl ruokosokeria tai fariinisokeria
- 2 rkl seesamiöljyä
- 2 rkl srirachaa
Muut ainesosat:
- 3 annosta valitsemiasi nuudeleita
- 250 g härkissuikaleita
- n. 2 dl edamame papuja
- 1 pieni tlk säilykemaissia
- 3 jumboherkkusientä
- 1 iso porkkana
- 1 sipuli
- kevätsipulia
Valmistus
- Keitä vedenkeittimellä vettä 1L. Hienonna valkosipuli ja raasta inkivääriä kattilaan. Laita kattilaan myös kaikki muut mausteet lientä varten ja kaada sekaan kuuma vesi. Laita kiehumaan miedolle lämmölle kannen alla.
- Kuori ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi porkkana, siivuta herkkusienet ja pilko sipuli lohkoiksi (tai haluamiasi vihanneksia).
- Lämmitä paistinpannu ja laita ensin herkkusieniviipaleet & suolaa niiden päälle kuivalle pannulle. Nesteen haiduttua suurimmalta osin, lisää tilkka öljyä ja kuullota sieniä vielä hetki. Ota syrjään pannulta lautaselle folion alle. Kuullota porkkanasuikaleita muutama minuutti ja mausta halutessasi tilkalla soijakastiketta. Ota syrjään pannulta lautaselle folion alle.
- Lisää tarvittaessa hieman öljyä pannulle ja laita sipuli kuullottumaan lisää hetken kuluttua härkissuikaleet. Mausta tilkalla teriyaki kastiketta ja/haluamallasi tavalla. Härkiksen paistuessa kypsennä myös nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan kattilassa. Hienonna kevätsipulia.
- Keiton eri ainesosien ollessa valmiita annostele lautasille nuudeleita ja sopivasti eri lisukkeita. Lisää vähintään 15-minuuttia keitettyä lientä lautaselle oman maun mukaan. Nauti!
Lisää inspiraatiota nuudeliruokiin?
Lue seuraavaksi: Miten teet herkullisia nuudeleita helposti tai Vegaaninen gado gado ja herkullinen nuudelisalaatti
KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille! Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi
-Tiina
Lähteet:
Ramen keiton historia, Ramenyokotcho & Mentalfloss.com
Ramen keiton erilaiset variaatiot ja tyypilliset ainesosat, Wikipedia
Ramen keiton valmistus, Ramen culture.com