Pasta primavera on keväinen kasvispasta klassikko, joka maistuu myös broilerisuikaleiden kanssa tai paistetun lohen kera! Pasta primaveraan tulee perinteisesti ainakin sitruunaa ja vihreitä vihanneksia, mutta erilaisia reseptejä on lukuisia. Tässä blogipostauksessa tutustutaan pasta primaveraan ja kokataan kaksi helppoa pasta-annosta, jotka sopivat mainiosti arkeen: Pasta primavera con pollo ja Pasta primavera kasvispasta. Molemmat näistä ovat valmiita puolessa tunnissa ja aktiivinen työaika näiden valmistamisessa on ainoastaan 15-20 minuuttia!
Mistä pasta primavera on lähtöisin?
Vaikka pasta primavera kuulostaa italialaiselta, se on lähtöisin New Yorkista! Siitä ei kuitenkaan olla täysin yksimielisiä, kuka oikeastaan keksi pasta primaveran alunperin. Yhden tarinan mukaan Pasta primaveran reseptin keksi alunperin Ed Giobbi niminen mies metsästyrreissullaan Nova Scotiassa 70-luvulla Reissulla. Palatessaan New Yorkiin Giobbi antoi reseptin ystävilleen Jean Verngesille ja Sirio Maccionille, jotka olivat juuri avanneet uuden Le Cirque ravintolan Manhattanilla New Yorkissa.
Toisen tarinan mukaaan Le Cirque ravintolan ravintoloitsijoista toinen, Sirio Maccioni, olisi itse ollut Nova Scotialla italialaisen baronin kesä-asunnolla kahden huippukokkinsa kanssa laittamassa ruokaa paronille ja kehitti Pasta Primaveran reseptin vaimonsa ja kokkien kanssa tällä reissulla.
Varmaa on kuitenkin se, että pasta primaverasta tuli kuuluisa ja suosittu kasvispasta New Yorkissa sijaitsevan Le Cirque ravintolan ja ateriasta vuonna 1977-kirjoitetun lehtiartikkelin ansiosta. Lehtiartikkelin julkaisun jälkeen pasta primaveran sanottiin olevan koko Manhattanin puhutuin ateria. Pasta primavera on pysynyt suosittuna annoksena Amerikassa aina tähän päivään saakka ja on levinyt Amerikasta maailmanmaineeseen.
Alkuperäisen pasta primavera reseptin sanotaan sisältäneen spagettia, parsaa, kesäkurpitsaa, vihreitä papuja, sieniä, tomaattia ja chiliä.
Monipuolinen kasvispasta
Pasta primaveraan voi hyödyntää jääkaapista kulloinkin löytyviä kasviksia ja pastaa on helppoa varioida! Yleisimmin pasta primaveraan käytetään juuri erilaisia vihreitä vihanneksia ja sitruunaa. Halutessaan pastan joukkoon voi laittaa myös vaikkapa jo hieman nahistuneen paprikan tai muita kasviksia. Primavera tarkoittaa kevättä ja usein pasta primavera onkin suosittu annos juuri keväisin! Kevään sesonkikasviksista tankoparsa on klassisimpia ja suosituimpia pasta primaveran raaka-aineita ja vihreät vihannekset sitruunan raikkauden kanssa ovat keväinen yhdistelmä.
Pasta primavera on alunperin ollut kasvispasta, mutta pasta primaveran pohjalta on kehitetty myös pasta primavera con pollo, johon tulee kasvisten lisäksi broileria. Broileri sopiikin mainiosti yhteen kermaisen ja sitruunaisen kastikkeen, sekä vihreiden vihannesten kanssa! Halutessasi voit myös kokata pasta primaveran kasvispastana ja tarjoilla vaikkapa paistetun lohen kera. Pasta-annoksen ravintoarvoon vaikuttaa oleellisesti se, mitä pastaa valitset annoksen kokkaamiseen.
Pastalla on väliä
Tiesitkö, että pastaa saa nykyään 600-erilaista pastamuotoa? Paitsi että pastaa saa erimuotoisina paloina yli 600-eri lajia, myös pastan valmistukseen käytetään nykyään lukuisia eri ainesosia ja erilaisia koostumuksia. Gluteenitonta ruokavaliota noudattavan, tai gluteenitonta ruokavaliota noudattaville kokkaavan kannattaa valita jokin gluteenittomista pastavaihtoehdoista. Pastaa saa nykyään halutessaan myös runsaskuituisena ja runsaasti proteiinia sisältävänä.
Mitä paremman ravintoarvon valitsemasi pasta sisältää, sitä paremmin se pitää verensokerin tasaisena pitkään ja nälän loitolla. Kikherne-, tai linssipasta ovat runsasproteiinisia ja kuitupitoisia vaihtoehtoja, sekä useimmiten myös gluteenittomia. Suomessa myydään vehnäpastan lisäksi myös erilaisia kaurapastoja- ja ruispastoja, joissa usein hieman vehnäpastaa parempi kuitupitoisuus, sekä kokonaisravintoarvo. Meillä tehtiin tämän postauksen herkulliset pasta primavera annokset Lidlin Combino merkkiseen simpukan muotoiseen kaurapastaan, jossa on sekä hyvä ravintoarvo, että maku.
Voit valita tämän postauksen molempiin resepteihin pastan täysin sen mukaan, mitä kaapista löytyy ja mikä pasta sopii siun ruokavalioon ja mieltymyksiin!
Kaipaatko lisää pastareseptejä tai vinkkejä pastan kokkaamiseen? Lue myös Miten kokkaat erinomaista pastaa ja Kuinka onnistut kokkaamaan täydellistä pasta bolognesea?
Mennään seuraavaksi resepteihin!
Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml, 1 tl = 5 ml
Pasta Primavera Con Pollo, L
(gluteeniton, jos teet gluteenittomasta pastasta)
Aktiivinen työaika 15-20 minuuttia,
Valmista 25-minuutissa
Tarvitset:
- 450 g broilerin maustamattomia fileesuikaleita
- 250 g tankoparsaa
- 1,5 dl purjoa hienonnettuna
- 65 g pinaattia
- 2 tl luomusitruunan kuorta raastettuna
- 2 dl ruokakermaa (laktoositonta)
- 8 dl pastaa
- n. 3 dl pastan keitinvettä
- 2 rkl valkosipulivoita (tai nokare voita/öljyä ja valkosipulia hienonnetuna oman maun mukaan)
Mausteet:
- 1 tl kurkumaa
- 1 tl vs jauhetta
- 1 tl ruohosipulia
- ½ tl mustapippurirouhetta
- 2 tl suolaa
- 1 rkl hunajaa
- ¾ rkl sitruunamehua
- 1 rkl sinappia (makeaa)
Valmistus
- Varaa ohjeen jauhemaiset mausteet, ruohosipuli ja pippuri valmiiksi pieneen kulhoon. Laita syvä paistinpannu/paistokasari lämpiämään ja pannulle samalla nokare valkosipulivoita tai voita/öljyä ja tuoretta valkosipulia hienonnetuna.
- Lisää broilerisuikaleet pannulle ruskistumaan ja kaada mausteet broilerisuikaleille. Sekoita ja jätä kypsymään pannulle. Hienonna purjoa n. 1,5 dl, huuhdo siivilässä ja kaada pannulle.
- Laita pastalle vesi kiehumaan tilavaan kattilaan.
- Poista tankoparsasta kannat ja mahdolliset huonot kohdat. Tarvittaessa kuori parsoja kevyesti. Huuhdo parsat ja kuivaa kevyesti talouspaperilla. Laita airfryer lämpiämään 180 'C (tai uuni 200'C) Pilko parsat n. 1,5 cm mittaisiksi paloiksi, laita kulhoon, lorauta parsalle hieman öljyä ja ripaus suolaa. Hölskyttele sekaisin ja laita kuumaan Airfryeriin kypsymään 4-minuutiksi (tai uuniin n. 5-minuutiksi).
- Broilerin ja purjon ruskistuttua, raasta joukkoon sitruunan kuorta, lisää sitruunamehu, hunaja, sinappi ja kerma. Laita pasta kypsymään.
- Anna kastikkeen hautua pannulla, kunnes pasta on al dente kypsää. Valuta pastasta vesi pois lähes kokonaan, mutta siten että kattilaan jää hieman vettä pastan joukkoon ja kaada pasta + pastan keitinvesi kastikkeeseen. Anna pastan hautua kypsäksi kastikkseessa. Lisää kypsät parsapalat pastaan. Huuhdo pinaatti siivilässä ja kaada pastan joukkoon. Sekoita, tarkasta maku & nauti!
Pasta primavera kasvispasta, maidoton
(gluteeniton, jos teet gluteenittomasta pastasta,
vegaaninen, jos korvaat hunajan agave siirapilla)
Aktiivinen työaika 15-20 minuuttia,
Valmista 25-minuutissa.
Muista laittaa pähkinät liokoamaan väljään veteen edellisenä päivänä! Halutessasi voit käyttää tässä reseptissä cashew kerman sijaan myös tavallista ruokakermaa tai kasvipohjaista kermavalmistetta.
Tarvitset:
- 230 g kikherneitä
- 250 g tankoparsaa
- 1,5 dl purjoa hienonnettuna
- 65 g pinaattia
- 1,5 tl luomusitruunan kuorta raastettuna
- 2 dl cashew kermaa (1 dl yön yli liotettuja cashew pähkinöitä + 1 dl vettä)
- 8 dl pastaa
- n. 3 dl pastan keitinvettä
- reilu tilkka öljyä
- tuoretta valkosipulia oman maun mukaan
Mausteet:
- 1 tl kurkumaa
- 1 tl vs jauhetta
- 1 tl ruohosipulia
- 2 tl suolaa
- ½ tl mustapippurirouhetta
- 1 rkl hunajaa tai agavesiirapppia
- ¾ rkl sitruunamehua
- 1 rkl sinappia (makeaa)
Valmistus:
- Varaa ohjeen jauhemaiset mausteet, ruohosipuli ja pippuri valmiiksi pieneen kulhoon. Surauta cashewkerma valmiiksi blenderissä/sauvasekoittimella. Laita syvä paistinpannu/paistokasari lämpiämään ja pannulle samalla reilu tilkka oliiviöljyä/rypsiöljyä ja tuoretta valkosipulia hienonnetuna.
- Valuta ja huuhdo kikherneet. Kaada ne pannulle ruskistumaan ja kaada joukkoon mausteet. Sekoita ja jätä kuullottumaan pannulle. Hienonna purjoa n. 1,5 dl, huuhdo siivilässä ja kaada pannulle.
- Laita pastalle vesi kiehumaan tilavaan kattilaan.
- Poista tankoparsasta kannat ja mahdolliset huonot kohdat. Tarvittaessa kuori parsoja kevyesti. Huuhdo parsat ja kuivaa kevyesti talouspaperilla. Laita airfryer lämpiämään 180 'C (tai uuni 200'C) Pilko parsat n. 1,5 cm mittaisiksi paloiksi, laita kulhoon, lorauta parsalle hieman öljyä ja ripaus suolaa. Hölskyttele sekaisin ja laita kuumaan Airfryeriin kypsymään 4-minuutiksi (tai uuniin n. 5-minuutiksi).
- Kikherneiden ja purjon ruskistuttua, raasta joukkoon sitruunan kuorta, lisää sitruunamehu, hunaja (tai agave siirappi), sinappi ja kerma. Laita pasta kypsymään.
- Anna kastikkeen hautua pannulla, kunnes pasta on al dente kypsää. Valuta pastasta vesi pois lähes kokonaan, mutta siten että kattilaan jää hieman vettä pastan joukkoon ja kaada pasta + pastan keitinvesi kastikkeeseen. Anna pastan hautua kypsäksi kastikkseessa. Lisää kypsä parsa pastaan. Huuhdo pinaatti siivilässä ja kaada pastan joukkoon. Sekoita, tarkasta maku & nauti!
KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille! Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai laita sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi
-Tiina
Lähteet: