Välillä arki haastaa kiireisyydellään ja tehtävää riittää enemmän, kuin jaksaisi tai ehtisi hoitaa. On hankalaa keksiä, mitä ruokaa laittaisit ja et kuitenkaan ehdi käyttää koko päivää keittiössä hääräämiseen kaiken muun ohella. Pitäisi kuitenkin tehdä ruokaa ja haluaisit kokata terveellistä arkiruokaa, sekä onnistua syömään terveellisesti ja monipuolisesti arjen kiireiden keskellä, mutta ilman että ruoanlaitto tuntuu liian aikaa vievältä ja työläältä. Kuulostaako tutulta?



Tässä postauksessa saat käyttöösi ammattiruoanlaittajan vinkit siihen, miten laitat terveellistä arkiruokaa mahdolisimman vaivattomasti. Tarkastellaan sitä, miten nopeutat ja sujuvoitat omaa ruoanvalmistusta prosessina. Käyn postauksessa läpi myös sen, mitkä keittiövälineet ovat minun päivittäisessä arkiruoanvalmistuksessa hyödyllisimmät keittiövälineet ja miksi. Saat myös muutamia yksinkertaisia vinkkejä monipuolisten helppojen ja terveellisten aterioiden koostamiseen.
Tässä postauksessa tarkastellaan sitä, miten onnistut
- Organisoimaan omasta arkiruoanlaitosta sujuvaa ja mahdollisimman vaivatonta
- Varmistamaan, että sinulla on aina saatavilla raaka-aineet helppoihin ja monipuolisiin arkiruokiin
- Kuinka saat vihannekset ja kasvikset pilkottua mahdollisimman vähällä vaivalla ja salaatin valmiiksi nopeasti?
- Mitä keittiövälineitä sinulla kannattaa olla keittiössä
Miten teet terveellistä arkiruokaa vaivattomammin ja nopeammin?

Tämän osion metodeista monelle osa on varmasti jo tuttuja! Käydään silti hieman läpi perusasioita siitä, miten tehdään terveellistä arkiruokaa, leivontaa tai mitä tahansa ruoanlaittoa mahdollisimman sujuvasti ja vaivattomasti. Ammattikeittiössä ruoanvalmistuksen prosessi on aina optimoitu mahdollisimman tehokkaaksi ja ruoanvalmistuksesta pyritään tekemään aina mahdollisimman helppoa ja sujuvaa, jotta ruoka saadaan pöytään mahdollisimman vähällä vaivalla ja kustannustehokkaasti.
Kokkaamisessa sillä on valtavan suuri merkitys ruoanlaittoon kuluvan ajan kannalta, kuinka tehokkaasti kokki osaa järjestää oman työpisteensä ja optimoida ruoanlaiton erilaiset työvaiheet. Erityisesti ammattikeittiössä tämä korostuu, koska valmistetaan suuria määriä ruokaa. Töitä tehdään ammattikeittiössä useimmiten myös kovassa kiireessä ja niukoilla resursseilla. Samoja periaatteita, joilla ammattikeittiön ruoanvalmistusprosessi optimoidaan, voidaan kuitenkin hyödyntää myös kotikeittiössä.
Kun ammattikeittiössä valmistetaan jotakin, alkajaisiksi työskentelypiste järjestetään mahdollisimman optimaaliseksi työskentelyn kannalta. Käytännössä prosessi lähtee liikkeelle siitä, että varataan valmiiksi työskentelypisteen äärelle kaikki reseptissä tai työvaiheessa tarvittavat välineet ja raaka-aineet ensimmäisenä.
1. Ota kaikki reseptin ainesosat ja tarvittavat työvälineet esille
Varaa kaikki reseptin ainesosat mausteista muihin raaka-aineisiin valmiiksi lähettyville. Varaa myös kaikki tarvittavat työvälineet valmiiksi esille. Ota leikkuulaudan vierelle biojäteastiana toimiva astia tai kulho, mikäli kuorit tai perkaat jotakin ruoanvalmistuksen aikana. Kippaa lopuksi kaikki kuoret ja biojätteet biojäteastiaan
- Näin et joudu kävelemään ympäri keittiötä tai etsimään välineitä kesken kokkaamisen ja pääset samantien vauhtiin, ilman että työskentely keskeytyy sen takia että haet ainesosia tai työvälineitä vasta sitä mukaa, kun tarvitset niitä.
- Biojäteastian ollessa leikkuulaudan vieressä saat kaikki kuoret ja ruoanvalmistuksesta kertyvän biojätteen siististi ja vaivattomasti suoraan roskikseen kuorimisen/perkaamisen jälkeen.
2. Sarjatyöskentely
Tehdään työvaiheet valmiiksi sarjoittain, eli ensin kuoritaan kaikki kuorittavat ainesosat ja sen jälkeen pilkotaan kaikki kuorimisen jälkeen. Keskitytään yhteen työvaiheeseen, kunnes kyseinen työvaihe on suoritettu kaikille tarvittaville raaka-aineille ja vasta sitten siirrytään seuraavaan suoritettavaan työvaiheeseen.
- Sinulta menee huomattavan paljon kauemmin vaikkapa perunoiden pilkotuksi saamiseen, jos kuorit ensin yhden perunan ja pilkot sen. Sitten seuraavan ja sitä seuraavan. Kuori kaikki kerralla ja pilko sitten kaikki kerralla! Huomaat varmasti eron siinä, kauanko meni aikaa. Tämä voi tuntua pieneltä asialta, mutta eri työvaiheiden välillä siirtymiseen kuluu hurjasti aikaa! Mitä enemmän joudut kerralla kuorimaan ja pilkkomaan jotakin, sitä selkeämmin huomaat työskentelyn nopeutumisen ja tehostumisen kun keskityt tekemään vaiheittain eri työvaiheet sarjoina.
- Sarjatyöskentelyn ja tarvikkeiden ennakkoon valmiiksi ottamisen tuoman ajansäästön ruoanvalmistuksessa ja ruoanlaiton sujuvuudessa voi havainnollistaa vaikkapa siivousesimerkillä! Mikäli päätät imuroida kotona, yleensä tottuneesti ensimmäisenä siivoat kaikki irtotavarat ja ylimääräiset esineet pois lattialta imuroinnin tieltä, jotta voit keskittyä imuroimiseen aloitettuasi sen. Olisi aika työlästä ja rasittavaa poimia jokainen tavara yksitellen pois lattialta sitä mukaa, kun se osuu tiellesi.
- Sinulle ei ehkä koskaan ole muodostunut samanlaista selvää rutiinia tai systemaattista toimintamallia kokkaamiseen, kuin vaikkapa imurointiin. Tämän takia, jollet erikseen ajattele asiaa, saatat toimia keittiössä hieman epäloogisesti tai työskennellä tehottomasti ja aikaa vievillä tavoilla. Kokkauksesi nopeutuu ja sujuvoituu varmasti, jos et vielä noudata sarjatyöskentelyn periaatteita, mutta päätät opetella!
3. Suunnittele etukäteen
Terveellistä arkiruokaa ei ole vaikeaa kokata, mutta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja vähentää huomattavasti ruoka-stressiä. Monipuolinen ja ravitseva ateria sisältää sopivassa suhteessa proteiinia, kuitupitoisia hiilihydraatteja, sekä kasviksia.
Mieti vaikkapa viikonloppuna, mitä teillä syödään tulevalla viikolla, tai ainakin muutamaksi päiväksi eteenpäin. Mikäli tiedät tulevan viikon olevan kiireinen, valitse viikolle sellaisia ruokia, joissa on mahdollista oikaista käyttämällä valmiiksi pilkottuja tuoreita- tai pakastekasviksia. Kiireeseen sopivat myös erinomaisesti riisiruoat täysjyväriisistä, kvinoa, bulgur tai täysjyvänuudeli- tai pastapohjaiset annokset. Suosittelen, että pidät edellä mainittuja tai ainakin muutamaa niistä aina valmiina kuiva-ainekaapissa! Näistä on helppoa loihtia vaivattomia terveellisiä aterioita lisäämällä kaveriksi jotakin lihaa, kalaa tai kasvipohjaista proteiinia, sekä kasviksia.
Blogi tarjoaa helppoja ideoita ja inspiraatiota arkiruoanlaittoon ja voit suoraan resepteistä poimia tarvitset: osiosta resepteihin tarvittavat ainesosat omaan kauppalistaan.



4. Esivalmistele tarvittaessa
Kaikkia tulevan viikon ruokia ei tarvitse tehdä etukäteen valmiiksi! Jos on kiireitä arjessa, terveellistä arkiruokaa on nopeaa kokaka valmiiksi, jos suunnittelemisen lisäksi on tehty jotain valmiiksi. Esimerkiksi sipulit ja joitain suunniteltujen ruokien juureksista tai vihanneksista voi sunnuntaina pilkkoa valmiiksi odottamaan aikaansa. Mieti, mitä voisit tulevan viikon ruoista valmistella etukäteen osittain tai kokonaan silloin, kun ehdit käyttää keittiössä puuhamiseen vähän pidemmän ajan kerralla. On täysin ok myös ostaa salaattipohja valmiina kaupasta, jos et jaksa tai ehdi käyttää aikaa salaatin pilkkomiseen.
Haluatko reseptejä terveelliseen ja helppoon arkiruokaan, jonka aktiivinen työaika on aina maksimissaan puoli tuntia?
Tämä blogi tarjoaa runsaasti helppoja ja terveellisiä arkiruokareseptejä, joiden aktiivinen työaika on maksimissaan puoli tuntia. Maistuisiko siulle vaikka helppo 20 minuuttiin valmistuva Pasta Bolognese, Herkullinen Lohi-avokadosalaatti tai Kreikkalainen linssisalaatti? Tai yhdellä pannulla puoleen tuntiin valmistuva helppo Pannukaalilaatikko puolukoiden ja porkkanaraasteen kanssa? Löydät blogin resepteistä sekä makuja maailmalta että suomalaisesta keittiöstä.
Hyödyllisimmät keittiövälineet helppoon arkiruoanlaittoon

1. Siivilä tai lävikkö
Löytyyhän kotoasi napakka siivilä tai lävikkö? Mikäli ei ole, suosittelen sellaisen hankkimista!
Saat salaatit valmistettua ennätyksellisen sukkelasti siten, että pilkot salaatin kaikki ainesosat suoraan siivilään. Huuhtelet kaiken kerralla, hömssyttelet ylimääräisen veden pois ja salaatin sekaisin siinä samalla ja kaadat salaatin valmiina kulhoon! On työlästä yksitellen pestä salaattia ja eri vihanneksia, joita haluat salaattiin. Jotkut kasvikset, kuten purjo kannattaa toki pestä huolellisemmin erikseen, mutta sekin hoituu sujuvimmin pilkkomalla purjo suoraan siivilään ja huuhtelemalla purjorenkaat tai silppu siivilässä yksinään ja tarvittaessa hangaten hieman. Pesun jälkeen kaadetaan vaan suoraan salaattiin tai ruokaan kevyen kuivaamisen jälkeen. Mikäli laitat salaattiin isoja tomaatteja, etkä halua siementen leviävän salaattiin, pese tomaatit kokonaisina siivilässä ja pilko ne sen jälkeen salaattiin.
Siivilää kannattaa hyödyntää, myös siinä tapauksessa, jos ostaa valmiin salaattisekoituksen ja pilkkoo vain hieman vihanneksia sekaan. Laita kaikki siivilään, huuhtele kaikki kerralla ja hömssytellessäsi ylimääräisen veden pois saat salaatin samalla sekoitettua siivilässä. Kaada tarjoiluastiaan ja nauti!
Kunnollinen siivilä tai lävikkö on myös erinomainen väline vaikkapa pakasteherneiden, maissin, tai katkarapujen sulattamiseen. Kaada tarvitsemasi määrä siivilään ja sulata juoksevan lämpimän veden alla, viimeistellen viileällä vedellä. Näin saat pakastevihannekset tai katkaravut sulaksi hetkessä, eivätkä ne "nahistu" kuten mikrosulatuksessa.


2. Kunnollinen keittiöveitsi
Veitsissä on eroja. Terävällä veitsellä, jonka kahva sopii omaan käteen ja on ergonomisesti muotoiltu, on huomattavasti mukavampi ja nopeampi pilkkoa mitä tahansa, kuin tylsillä ja huonolaatuisilla veitsillä. Tämä on varmasti itsestäänselvyys, mutta vähintään yksi kunnollinen laadukas keittiöveitsi on must have, jos haluat kokata kotona säännöllisesti. Ainakin, jos toiveena on että ruoanlaitto tuntuu sujuvalta! Veistä kannattaa myös muistaa teroittaa riittävän säännöllisesti, jotta terä pysyy terässä.
Jos veitselläsi ei saa sujuvasti leikattua tomaattia, ilman, että veistä joutuu painamaan saadakseen sen läpäisemään tomaatin kuoren, veitsi kannattaa silloin teroittaa.
Varsinkin sipulin pilkkominen menee huomattavasti vähemmän itkuisissa tunnelmissa, jos pilkot terävällä veitsellä. Tähän liittyen bonusvinkki: Jos joudun kuorimaan ja pilkkomaan sipuleita enemmän kuin yhden, laitan ne ensin ainakin vartiksi tilavaan astiaan ja peitän vedellä. Näin saa sipuleista kuoret irti vaivattomasti ja välttyy itkemiseltä kokonaan! (Ainakin, jos käyttää pilkkomiseen terävää veistä)
Mikäli et tykkää järkälemäisistä kookkaista kokkiveitsistä, kokeile esimerkiksi ketterää Santoku mallista veistä joltakin laadukaita veitsiä tekevältä valmistajalta. Santoku on allekirjoittaneen suosikkiveitsi ja pilkon sillä lähes kaiken. Löydä oma suosikkiveisesi ja huolehdi siitä hyvin!
3. Syvä paistinpannu, paistokasari tai laakea teflonkattila
Laakea, hieman kattilan mallinen paistinpannu tai paistokasari on ehdottomasti yksi meillä kaikkein käytetyimmistä keittiövälineistä. Tällaisella paistinpannulla voi todella kätevästi laittaa monenlaisia aterioita curryista sekä pastoista keittoihin ja patoihin yhdessä ja samassa astiassa. Säästyy tiskiä ja kokkaaminen on mutkatonta. Kätevä myös vaikkapa riisipuuron valmistuksessa jouluisin!
4. Riittävä määrä leikkuulautoja
Leikkuulaudat kuuluvat ehdottomasti hyödyllisimpiin keittiövälineisiin ja ne ovat meillä ainakin päivittäisessä käytössä. Monipuolinen ja terveellinen syöminen, jossa pyritään syömään mahdollisimman puhdasta ja vähäisesti prosessoitua ruokaa, edellyttää jonkin verran vihanneksia, juureksia ja hedelmiä osana aterioita.
Ammattikeittiössä on aina tarkasti jaotellut omat leikkuulautansa eri ruoka-aineryhmille. Meillä on oma leikkuulauta hedelmille ja vihanneksille, omansa lihalle/kalalle ja sipuleille + chilille & inkiväärille. Näin ei tarvitse miettiä päärynän pilkkomisen aloittaessaan, tuliko edellisen kerran pilkottua samalla leikkuulaudalla valkosipulia tai chiliä. Vaikka leikkuulaudat konepestäisiin, jotkut raaka-aineet ovat niin voimakkaita, että niistä voi silti jäädä aromeita leikkuulautaan, jotka tarttuvat epämiellyttävästi muihin ruoka-aineisiin laudan kautta.
5. Sauvasekoitin
Meillä käytetään sauvasekoitinta useita kertoja viikossa ja jos haluat kokeilla miun reseptejä, todennäköisesti hyödyt tehokkaan sauvasekoittimen omistamisesta!Kunnollisella sauvasekoittimella teet paitsi erilaiset sosekeitot, myös pannaritaikinan kaurapannariin, baked oats taikinan, peston, salaatinkastikeet ja monet pastakastikkeet.
6. Maustemitat
Vaikuttaako ruoka mauttomalta, vaikka olisit teelusikalla tai ruokalusikalla laittanut ohjeen saneleman määrän teelusikallisia tai ruokalusikallisia mausteita? Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että monien ruokailuvälinesarjojen teelusikoissa ja ruokalusikoissa on virallisia maustemittoja pienempi tilavuus. Lusikkaan on myös hankalampi saada tarkalleen yksi täysi lusikallinen mausteita, kuin maustemittojen ruokalusikkaan tai teelusikkaan.
Jos haluat jäljentää makuelämyksen alkuperäisreseptiikan mukaan, kannattaa käyttää maustemittoja. Mikäli haluat maustaa ihan täysin omin päin ja soveltaa mausteissa tee juuri kuten itse tykkäät!

Kiitos että luit tämän postauksen! <3
Nämä kuusi ovat meidän keittiössä käytetyimpiä välineitä. Puuttuuko listasta jokin sellainen väline, mikä on siulle tärkeä tai teidän keittiössä kovassa käytössä?
Löysitkö tästä postauksesta uusia ideoita tai oivalluksia omaan kokkaamiseen?
Kuulen siitä mielelläni!
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa @ruokaa_puolessa tunnissa
Tai laita sähköposti Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi