Ruokaisa salaatti on suosittu lounasvaihtoehto ja siihen ei kyllästy ehkä koskaan! Salaattiin voi laittaa melkein mitä tahansa ja oikein koostettuna salaattiannos myös pitää nälän loitolla pitkään. Tämän postauksen Kreikkalainen linssisalaatti ja Herkullinen lohi-avokadosalaatti sopivat mainiosti evääksi töihin, lounaaksi, tai vaikka päivälliseksi kotona. Salaattireseptien lisäksi tässä blogipostauksessa tutustutaan erilaisiin linsseihin ja niiden käyttöön ruoanvalmistuksessa.
Saat tästä blogipostauksesta:
- - Kaksi herkullista ruokaisaa salaatti-ideaa
- - Kaksi helppoa reseptiä itse valmistettuun salaatinkastikkeeseen
- - Tietoa erilaisista linsseistä
- - Inspiraatiota linssien hyödyntämiseen muissakin aterioissa kuin salaateissa
Mietitkö, miten onnistut koostamaan herkullisia ruokaisia salaatteja, joilla nälkä pysyy loitolla pitkään? Lue seuraavaksi "Miten teet helposti ruokaisan salaatin? Löydät artikkelista myös reseptin helppoon vuohenjuusto-kanasalaattiin ja vegaaniseen nyhtökaurasalaattiin!
Linssit sopivat erinomaisesti salaattiin, mutta myös moneen muuhun ruokaan!
Linssit kuuluvat palkokasveihin ja sisältävät runsaasti proteiinia, kuituja ja kivennäisaineita. Linssien proteiinipitoisuus on 23-25g/100g ja lisäksi niissä on B-vitamiineja, foolihappoa, kaliumia, rautaa, kuparia ja sinkkiä. Erilaiset linssit sisältävät ravintokuitua 9-11g/100g ja lisäksi linssi on erittäin ekologinen kasvi, joka on ihmiskunnan vanhimpia viljelykasveja. Linsseissä on kuitenkin vain vähän rasvaa ja matala kaloripitoisuus. Lisäksi erilaiset linssit ovat myös edullista, sekä maukasta syötävää, joten niitä kannattaa todella hyödyntää omassa ruokavaliossa!
Linssejä käytetään yleisesti itämaisessa keittiössä ja niitä viljellään Kanadassa, Intiassa ja Turkissa. Linssit sopivat erinomaisesti erilaisiin kasvisruokiin ja kasvissyöjille ne ovatkin usein tärkeä osa arkiruokavaliota. Linssit sopivat kuitenkin yhtälailla myös sekasyöjien ruokavalioon ja niitä voi halutessaan lisätä vaikkapa lihapataan tai broileripataan.
Linssejä löytyy kaupoista sekä kuivattuina, että käyttövalmiina säilykkeinä. Kuivatut linssit huuhdellaan ja keitetään kypsäksi ennen käyttöä. Kuivattuja linssejä on myös helppoa hyödyntää pataruokiin. Ne voi pataruoissa, keitoissa ja kastikkeissa hauduttaa kypsäksi myös kastikkeessa tai keittoliemessä, jolloin ne tarvitsee ainoastaan huuhdella ennen ruokaan lisäämistä.
Linssit ovat siis sekä terveellistä, ekologista, edullista, että monipuolista syötävää!
Erilaiset linssit ja niille sopivat käyttötarkoitukset
Yleisimmät linssit ovat:
- punaisia (kokonaisena kuoren kanssa ruskeita)
- keltaisia
- vihreitä
- mustia (kutsutaan belugalinsseiksi)
Kuivatuista linsseistä punaiset ja keltaiset kypsyvät nopeiten, sillä niitä myydään usein kuorittuina ja halkaistuina. Kuorittujen ja halkaistujen punaisten linssien keittoaika on vain kymmenen minuuttia! Kokonaisetkin punaiset ja keltaiset linssit kypsyvät n. 20-minuutissa. Nämä linssit kuitenkin puuroutuvat hieman kypsennyksen aikana, joten ne soveltuvat parhaiten patoihin tai muhennoksiin. Punaiset ja keltaiset linssit sopivat myös tomaattikeittoon tai kasvispihveihin!
Punaisista tai keltaisista linsseistä on myös helppoa loihtia runsasproteiinisia ja gluteenittomia 'tortillalättyjä.' Linssilättyjen valmistukseen tarvitset käytännössä vain kuivattuja linssejä, kaksinkertaisen määrän vettä suhteessa linsseihin ja haluamasi mausteet. Linssit laitetaan huuhdottuina veteen mausteiden kanssa 3-tunniksi ja sen jälkeen ajetaan tasaiseksi taikinaksi blenderissä tai tehokkaalla sauvasekoittimella. Paista lätyt pannulla öljyssä ja tarjoile haluamiesi lisukkeiden kanssa!
Vihreissä- ja mustissa beluga linsseissä on aina kuori tallella, joten niiden keittoaika on noin. 20-30 minuuttia. Mustien belugalinssien kypsennys vie n. 30 minuuttia. Vihreät ja mustat linssit pysyvät kiinteinä kypsennyksen aikana ja ne sopivat erinomaisesti salaatteihin, kasvispihveihin, patoihin tai lisukkeeksi riisin tapaan. Kypsennysaikaa voi kuitenkin lyhentää puolella liottamalla linssejä n. puoli tuntia ennen kypsennystä.
Erilaiset linssit kypsennetään laittamalla yksi osa linssejä ja kaksi osaa vettä. Keitinveteen laitetaan hieman suolaa, mutta siihen voi halutessaan lisätä myös valkosipulia, yrttioksia tai muita mausteita. Keitetyt linssit säilyvät jääkaapissa muutaman vuorokauden, mutta ne voi myös halutessaan pakastaa sopivina annoksina ja kipata suoraan pataan! Linssejä on tämän vuoksi helppoa hyödyntää meal preppauksessa. Linssit ovat lisäksi vatsaystävällisempiä ja helpommin sulavia, kuin monet muut kuivatut palkokasvit.
Mennään seuraavaksi resepteihin!
*Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml, 1 tl = 5 ml
Kreikkalainen linssisalaatti
Valmista n. 20-minuutissa
(Gluteeniton & laktoositon, jos käytät laktoositonta salaattijuustoa tai fetaa)
Tämä linssisalaatti on erittäin helppo, ruokaisa ja täynnä välimerellisiä makuja, sekä raikkaita vihanneksia. Salaatin pohjana toimivat kvinoa ja mitkä tahansa linssit, jotka voit joko ostaa valmiina tai keittää itse. Tällä kertaa käytin valmiita säilykelinssejä ja niitä käyttäen salaatti on valmis syötäväksi n. 20-minuutissa! Halutessasi voit käyttää tähän salaattiin kvinoan sijaan myös bulguria, mutta silloin salaatti ei ole gluteeniton. Saat salaatista vegaanisen käyttämällä vegaanista fetaa ja korvaamalla salaattikastikkeen hunajan agave siirapilla tai vaalealla siirapilla.
Kokeile tätä lounaaksi, evässalaatiksi töihin tai vaikkapa tarjottavaksi kevään ja kesän juhlissa!
Tarvitset:
Tarvitset:
(n. 4 annosta)
- 230 g kypsiä linssejä
- 1,5 dl kvinoaa
- 3 dl kirsikkatomaatteja
- ⅓ kurkku
- 1 makea suippopaprika
- ½ pieni punasipuli
- 1 dl oliiveja
- 1 prk grillattua artisokkaa (säilyke)
- 200 g fetaa/salaattijuustoa
- (tuoretta basilikaa ja persiljaa)
Kastike:
- 1,5 rkl oliiviöljyä
- ½ rkl sitruunamehua
- 1 rkl hunajaa
- 1 dl persiljaa hienonnettuna
- ½ tl suolaa
Valmistus:
- Huuhtele ja laita kypsymään kvinoa. Kvinoan kypsyessä pilko kurkku, punasipuli ja paprika siivilään ja huuhtele. Huuhtele siivilässä kirsikkatomaatit ja puolita ne. Puolita olivit ja kuutioi salaattijuusto/ feta. Hienonna persilja salaatinkastiketta varten ja sekoita kastikkeen ainesosat.
- Kvinoan ollessa kypsää, kaada se kattilasta siivilään ja huuhdo kylmällä vedellä. Painele ylimääräinen vesi pois, kippaa kypsä kvinoa salaattikulhoon. Lisää linssit ja kastike.
- Lisää pilkotut vihannekset, oliivit ja salaattijuusto/feta. Pilko vielä purkillinen (tai halutessasi vähemmän) grillattua artisokkaa, lisää salaattiin ja hienonna salaattiin halutessasi reilu kourallinen tuoreita basilikan lehtiä, sekä persiljaa. Sekoita hyvin ja nauti!
Herkullinen lohi-avokadosalaatti
Valmista n. 20- minuutissa
(laktoositon)
Tämä salaatti sopii loistavasti töihin evääksi, lounaaksi kotona, päivälliseksi tai halutessasi voit käyttää tämän salaatin salaattipohjaa myös omana salaattinaan jonkin toisen aterian lisukkeena!
Rapean ja sitruunaisen raikkaan salaattipohjan päälle lisätään lautaselle sopiva annospala lämminsavulohta ja puolikas avokado siivutettuna ja herkullinen lohi-avokado salaatti on valmis! Voit halutessasi kokeilla salaatin päälle myös muuta kalaa. Saat salaatista tarvittaessa helposti gluteenittoman vaihtamalla bulgurin kvinoaan ja maidottoman, jos käytät turkkilaisen jogurtin sijaan kastikkeessa täyteläistä kasvipohjaista jogurttia.
Mikäli teet tätä salaattia evääksi töihin tai et nauti salaattia heti, kannattaa herneet jättää sekoittamatta salaattipohjan joukkoon ja sen sijaan lisätä salaatin päälle. Avokadon tummumisen voit välttää sekoittamalla sen salaatin joukkoon tai puristamalla sitruunamehua avokadoviipaleiden päälle.
Tarvitset:
(n. 4 annosta)
- 3 lehtikaalin lehteä
- 6 dl valkokaalia pilkottuna
- 6 retiisiä
- ⅓ kurkku
- ¾ dl bulguria
- 2 avocadoa
- 200 g pakasteherneitä
- (tilliä)
- lämminsavulohta 4 annospalaa
Kastike:
- 4 rkl turkkilaista jogurttia
- 1 rkl oliiviöljyä
- ½ sitruunan mehu
- reilu kourallinen tuoretta tilliä
- ½ rkl hunajaa
- ½ tl suolaa
- ripaus mustapippuria
Valmistus
- Laita bulgur kypsymään. Pilko valkokaali siivilään. Poista rangat lehtikaalista ja pilko lehtikaali siivilään. Siivuta retiisit siivilään ja poista kurkusta siemenosa (tämä kannattaa tehdä, jos salaattia ei syödä heti, jotta salaatti ei vety liian pahasti). Huuhdo kaikki siivilässä, hölskytä ylimääräinen vesi pois ja kaada salaattikulhoon.
- Hienonna tilliä salaattikastiketta varten ja halutessasi hieman myös vihannesten joukkoon salaattiin. Sekoita salaattikastikkeen ainesosat ja kaada salaattikulhoon. Sulata pakasteherneet siivilässä ja kaada salaatin joukkoon.
- Huuhdo ja jäähdytä kypsä bulgur kylmällä vedellä siivilässä. Painele ylimääräinen vesi pois ja kippaa bulgur salaattikulhoon. Sekoita!
- Annostele salaattia lautaselle sopivasti, lisää päälle annospala lohta ja puolikas avokado siivutettuna, nauti!
KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille. Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi
-Tiina
Lähteet:
Erilaiset linssit ja niiden käyttö, Kotiliesi