Chili con Carne on yksi helpoimpia ja maukkaimpia arkiruokia! Chili con Carne on helppo toteuttaa myös kasvisversiona tai täysin vegaanisesti. Meillä syödään arjessa aina aika ajoin Chili Con Carnea jauhelihasta ja vegaanista Chili Sin Carnea, joka syntyy vaivattomasti soijarouheesta tai yhdistelemällä erilaisia papuja. Tämä mausteinen pataruoka on ihanaa lämmittävää arkiruokaa etenkin syksyisin ja talvella!
Tässä Postauksessa perehdytään hieman Chili Con Carnen alkuperään sekä erilaisiin variaatioihin Chili Con Carnesta. Postauksen lopussa on kaksi todella vaivatonta ja helppoa Chili Con Carne reseptiä, jotka ovat helppoa arkiruokaa parhaimmillaan! Postauksen lopusta löydät reseptit jauheliha Chili Con Carneen ja vegaaniseen Chili Sin Carneen
Mistä Chili Con Carne on lähtöisin?
Vastoin yleistä harhaluuloa Chili Con Carne ei ole Meksikolaista ruokaa, eikä se ole lähtöisin Meksikosta! Chili Con Carne on Amerikkalainen ateria, joka on tiettävästi alunperin kehitelty Teksasin osavaltiossa. Tuttavallisesti Chili Con Carnea voidaan nimittää myös Chiliksi ja nykyään se on erittäin suosittu ateria useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa. Erilaisia variaatioita tästä klassikkoruoasta on tuhansia! Myös Suomessa tehdään kuukausittain yli 12 000 google hakua sanoilla chili con carne.
Tämä ateria kiinnostaa ihmisiä ympäri maailmaa, eikä ihme, koska se on Chili Con Carne on sekä helppoa, että herkullista ruokaa. Tästä klassikkoruoasta on toki kehitelty fiinimpiäkin versioita, joihin tulee pitkään haudutettuja mureita naudanlihasuikaleita, sekä tilkka viiniä. Meillä kuitenkin suositaan arkisempia helppoja Chili Con Carne annoksia, jotka valmistuvat vaivattomasti puolessa tunnissa.
Chili Con Carnella on pitkä historia, joka alkaa jo 1700-luvulta! Chili Con Carnen syntyyn liittyy useita erilaisia tarinoita ja legendoja, jotka sijoittuvat 1700 luvulle. Suurin osa historioitsijoista on kuitenkin yksimielisiä siitä, että Chili Con Carnea todennäköisesti alunperin valmistivat kaikkein köyhimmät ihmiset San Antonion seudulla Teksasissa. Tuolloin Chili Con Carnessa oli enemmän kasviksia, kuin lihaa. Vuosisatojen kuluessa Chili Con Carnesta syntyi runsaasti erilaisia variaatioita ja versioita ympäri Amerikkaa ja suosittu ateria levisi lopulta ympäri maailmaa. Meksikossa Chili Con Carnea ei kuitenkaan ole tarjoiltu Pohjoista-Meksikoa lukuun ottamatta, kuin turistiravintoloissa, eikä Chili Con Carne perinteisesti kuulu Meksikon ruokakulttuuriin.
Chili Con Carnen monet variaatiot
On olemassa lukuisia Chili Con Carne reseptejä, joihin laitetaan erilaisia papuja. Maailmanlaajuisesti on erittäin suosittua lisätä Chili Con Carneen mitä tahansa papuja ja aterian vegaanisen version voi soijarouheen käyttämisen sijaan tehdä myös yhdistelemällä eri papuja tomaattikastikkeeseen.
International Chili Societyn määritelmän mukaan, tai kysyttäessä nykypäivän Teksasilaisilta, Chili Con Carne ei kuitenkaan sisällä papuja. Chili Society määrittelee Chili Con Carnen sisältävän lihaa ja chiliä, sekä runsaasti mausteita ja muita ainesosia, mutta ei missään nimessä koskaan papuja tai pastaa.
Vaikka Chili Societyn määritelmän mukaan Chiliin ei laiteta papuja ja Teksasin Chili reseptit ovat tarkoin säädeltyjä, on muualla maailmassa laajasti eri tyyppisiä Chiliksi tai Chili Con Carneksi nimitettäviä pataruokareseptejä. Chili con Carneen tulee maailmalla usein tomaattinen kastike, sipulia, paprikaa ja ainakin yhtä papua. Yleisimmin Chili Con Carneen voidaan laittaa kidneypapuja, mustia papuja, ruskeita papuja, pintopapuja tai mustasilmäpapuja. Mausteiksi tyypillisesti tulee chilin (tai eri chilien) lisäksi ainakin kuminaa ja valkosipulia.
Usein valmistukseen käytetään myös yrttejä. Chili Con Carnen päälle saatetaan lisätä juustoraastetta, ranskankermaa, maissilastuja tai maissileipää murennettuna. Chili Con Carne on myös suosittua syödä tortillalättyjen täytteenä, riisin kanssa tarjoiltuna tai jopa pastan kanssa! Chili mac on Keski-Läntisissä ja Meksikon rajaa lähellä olevissa Yhdysvaltojen osavaltioissa suosittu resepti, joka on Chili Con Carnen ja Mac & Cheesen fuusio.
Helppo Chili Con Carne on monipuolinen ruoka
Chili Con Carneen (tai Chili Sin Carneen) voi halutessaan laittaa sipulin lisäksi vaikka paprikaa, porkkanaa tai varsiselleriä kuullotettuna. Tämä vaivaton arkiruoka on oiva tilaisuus hyödyntää jääkaapin nahistuneita kasviksia, sekä vähentää hävikkiä! Lämpimän mausteiseen ja tomaattiseen pataan sopivat sekaan monenlaiset vihannekset ja kasvikset. Helppo Chili Con Carne on maukasta yksinkertaisesti valmistettuna, kuten tämän postauksen resepteissä, mutta tätä ruokaa voi halutessaan varioida todella laajasti!
Kokeile eri papuja, lisää halutessasi välillä muitakin kasviksia sipulin lisäksi, tee välillä lihasta, välillä soijarouheesta tai pavuista ja et varmasti kyllästy. Lisukkeeksi Chili Con Carnelle tai Chili Sin Carnelle sopivat erinomaisesti erilaiset riisit, tortillat raikkaiden kasvisten kera tai vaikkapa ohrahelmet.
Salaatiksi Chili Con carnen rinnalle sopivat erityisen hyvin hedelmäiset, raikkaat ja rapeat salaatit. Esimerkiksi kaali-porkkana raaste ananaksella ja maissilla on helppo arkisalaatti, jonka halutessaan saa valmiiksi kädenkäänteessä ostamalla valmista kaali-porkkanaraastetta.Mitä päätätkin tarjoilla Chili Con Carnen lisukkeena, ajasta lisukkeen kypsennys siten, että se on valmista samaan aikaan Chili Con Carnen kanssa!
Mennään seuraavaksi resepteihin!
*Kaikki blogin reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml & 1 tl = 5 ml
Chili con carne jauhelihasta
(Gluteeniton & maidoton)
Aktiivinen työaika 15-minuuttia, valmista 25-minuutissa
(n. 4 annosta)
Tarvitset:
- 400 g kevytjauhelihaa
- 1 keskikokoinen sipuli
- 230 g valitsemiasi papuja (halutessasi enemmän)
- 1 yksikyntinen valkosipuli
- 1 punainen chili (tai oman maun mukaan)
- 400 g tomaattimurskaa
- 200 g tomaattipyreetä
- tilkka rypsiöljyä tai oliiviöljyä
- 1,5 dl vettä
Mausteet:
- 1 rkl paprikajauhetta
- ½ rkl korianterijauhetta (tai tuoretta korianteria kourallinen)
- 1 tl mustapippurirouhetta
- 1 tl juustokuminaa
- 2 tl basilikaa
- 1 tl oreganoa
- 1 rkl ruokosokeria
- 1,5 tl suolaa
Valmistus
- Kuori ja pilko sipuli & valkosipuli. Pilko chili. Varaa kaikki jauhemaiset mausteet, yrtit ja pippuri pieneen kulhoon. Laita pannu lämpiämään hieman yli keskilämmön ja lorauta pannulle pieni tilkka öljyä.
- Lisää pannulle sipulikuutiot ja valkosipuli mausteiden kanssa. Anna kuullottua hetki ja lisää joukkoon chili ja jauheliha. Lisää joukkoon suola.
- Anna jauhelihan ruskistua ja rakeista se. Lisää joukkoon tomaattipyree & tomaattimurska, sekä ruokosokeri. Notkista lisäämällä n. 1,5 dl vettä, sekoittele hyvin ja anna hautua kannen alla n. 5 minuuttia.
- Lisää joukkoon haluamasi pavut huuhdeltuina kylmällä vedellä. Hauduta vielä 5-minuuttia ja lisää halutessasi pataan juuri ennen tarjoilua hieman tuoretta korianteria. Nauti valitsemiesi lisukkeiden kanssa.
Vegaaninen Chili Sin Carne
(gluteeniton)
Aktiivinen työaika n. 15-minuuttia, valmista 25-minuutissa
(n. 4 annosta)
Tarvitset:
- 2 dl soijarouhetta + 3 dl kuumaa vettä
- 1 sipuli
- 1 punainen chili (tai chilijauhetta)
- 230 g kidneypapuja, ruskeita papuja tai mustia papuja
- 200 g tomaattipyreetä
- 1 prk tomaattimurskaa
- oliiviöljyä tai rypsiöljyä
- 1,5 dl vettä
Mausteet:
- 1 tl suolaa
- 1 rkl paprikajauhetta
- 1 tl juustokuminaa
- ½ tl mustapippurirouhetta
- 2 tl vs jauhetta/ tai tuoretta oman maun mukaan
- ½ rkl basilikaa
- 1 tl oreganoa
- 1 rkl ruokosokeria
- kourallinen tuoretta korianteria (tai 1 tl korianterijauhetta )
Valmistus
- Laita 2 dl tummaa soijarouhetta kuumaa kestävään astiaan & kaada päälle n. 3dl vedenkeittimellä keitettyä kuumaa vettä. Lisää soijarouheen joukkoon suola, basilika & oregano.
- Kuori & pilko sipuli, (valkosipuli & chili, jos käytät tuoreita). Varaa jauhemaiset mausteet pieneen astiaan. Laita syvä paistinpannu tai paistokasari lämpiämään hieman keskilämmön yläpuolelle ja lorauta pannulle reilu tilkka oliiviöljyä/rypsiöljyä.
- Laita kuumalle pannulle sipulikuutiot, mausteet, chili ja valkosipuli kuullottumaan. Anna ruskistua n. 5 minuuttia. Lisää joukkoon soijarouhe, tomaattimurska, tomaattipyree ja ruokosokeri, sekä tilkka vettä.
- Anna hautua kannen alla matalalla lämmöllä n. 5-minuuttia. Lisää joukkoon pavut huuhdeltuna kylmällä vedellä. Hauduta vielä toiset 5-minuuttia, tarkasta maku, lisää halutessasi pataan hieman tuoretta korianteria juuri ennen tarjoilua.
- Nauti valitsemiesi lisukkeiden kanssa!
Haluaisitko lisää arkiruokainspiraatiota tex mex- tai meksikolaisesta keittiöstä?
Lue seuraavaksi: Helpot tortillat kanatäytteellä ja mausteisella papusalsalla tai Mexican Pulled Chicken tacot ja tacot maissi-papusalsalla
Kiitos, että luit tämän postauksen! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille. Jos päätät kokeilla Chili Con Carnea, tai Chili Sin Carnea kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi
- Tiina
Lähteet:
https://whatscookingamerica.net/history/chili/chilihistory.htm
https://www.chowhound.com/food-news/173623/styles-of-chili-worth-knowing/