Pasta bolognese hurmaa lähes kenet tahansa! Helppoutensa vuoksi bolognese kastike pastan kanssa on mainio arkiruoka, joka yhtälailla sopii myös päivällispöytään. Tässä postauksessa mietitään täydellisen pasta bolognesen salaisuutta! Tutustutaan tähän kuuluisaan ruokalajiin ja postauksen lopusta löydät myös helpon pasta bolognese reseptiin Pasta bologneseen jauhelihalla ja Vegaaniseen pasta bologneseen. Molemmat annoksista ovat gluteenittomia, jos tarjoilet kastikkeen gluteenittoman pastan kanssa.
Mistä pasta bolognese on lähtöisin?
Pasta bolognese on rakastettu pastaklassikko, josta on lukuisia erilaisia variaatioita! Suurin osa meistä mieltää pasta bolognesen italialaiseksi ateriaksi, jossa on aromaattinen tomaattipohjainen pastakastike ja spagettia. Spagetti bolognese, jota Euroopassa yleisesti syödään ja nimitetään pasta bologneseksi, ei kuitenkaan ole alkujaan italialainen annos.
Itsekin ajattelin spagetti bolognesen olevan italialainen klassikkoruoka, ennen kuin aloin tutkia asiaa! Bolognesekastike spagetin kanssa, jota euroopassa ja maailmalla yleisesti syödään, ei oikeastaan alunperin liity Italian ruokakulttuuriin mitenkään. Italiassa ei tiedetä, mistä tämä annos on lähtöisin tai missä sitä on alunperin alettu syödä.
Italiassa Bolognan alueella, mistä bologneseksi kutsuttu lihaa sisältävä pastakastike on lähtöisin, on aina tarjoiltu bolognese kastiketta tagliatelle pastan kanssa. Ei kuitenkaan koskaan spagetin kanssa! Autenttinen Bolognalainen bolognese pastakastike on myös aivan erilainen kuin yleisesti tuntemamme bolognese kastike. Bolognalainen bolognese on huomattavasti mutkikkaampi ja hienostuneempi kuin meidän tuntemamme yksinkertainen tomaattikastike, jossa on jauhelihaa ja mahdollisesti porkkanaraastetta.
Bolognan alueen ja Italian autenttinen bolognese kastike, jota voidaan kutsua myös Ragúksi tai Ragù alla bologneseksi, sisältää tavanomaisesti jotakin jauhettua lihaa tai pitkään haudutettua mureaa lihaa. Lihan isäksi italialaiseen bolognese kastikkeeseen tyypillisesti tulee selleriä, porkkanaa, sipulia, hieman tomaattipyreetä, valkoviiniä ja maitoa. Italialaista bolognese kastiketta haudutetaan jopa useita tunteja. Alkuperäinen Ragù alla bolognese ei ole voimakkaan tomaattinen tai tomaattipohjainen pastakastike.
Helppo ja herkullinen spagetti bolognese
Helppo ja arkinen pasta bolognese kastike syntyy kätevästi jauhelihasta tai tummasta soijarouheesta sekä herkullisesta tomaattikastikkeesta ja spagetista (tai haluamastasi pastasta). Annoksen kruunaa pieni määrä aromaattista juustoraastetta, mutta pasta ja tomaattinen pastakastike ovat täydellisiä yhdessä myös ilman juustoraastetta!
Tämän tyyppinen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa suosittu runsaan tomaattinen ja yrttinen 'bolognese' kastike muistuttaa itseasiassa enemmän italialaista ragù alla napoletana pastakastiketta, joka on Bolognan alueen sijaan tyypillinen Eteläisemmässä-Italiassa, Italian tomaattialueilla.
Italiassa ei ole koskaan syöty spagetti bolognesea ja tämän annoksen alkuperästä ei ole varmaa tietoa. On arveltu, että tämä Italian ulkopuolella erittäin suosittu italialaiseksi mielletty annos on mahdollisesti syntynyt alkujaan amerikassa tai Englannissa italialaisten maahanmuuttajien kehittämänä. Arvellaan, että Yhdysvaltoihin ensimmäisen maailmansodan aikoihin muuttaneet Italialaiset ovat keksineet alkaa tarjoilla tomaattista ragù alla napoletanaa spagetin tai makaronin kanssa. Spagettia ja makaronia oli paremmin saatavilla Amerikassa ja Englannissa kuin tagliatelle pastaa, joka useimmiten on tuorepastaa.
Tuorepastaa on ollut haastavaa 1900-luvun alkupuolella kuljettaa Englantiin tai Amerikkaan huonomman säilyvyyden ja hauraamman tekstuurin vuoksi. Tästä on mahdollisesti aikoinaan alkanut spagetti bolognesen tarina, joka jatkuu edelleen! Eikä se ole ihme, koska spagetti bolognese on erittäin maukas ja helppo ateria, joka maistuu lähes kaikille ja on todellinen arjen pelastaja. Ainakin meillä! Jauheliha pasta bolognesen ja Vegaanisen pasta bolognesen saat valmiiksi ruokapöytään kahdessakymmenessä minuutissa.
Vegaaninen bolognese kastike
Tomaattinen bolognese kastike on helppoa valmistaa myös kasvisversiona tai vegaanisena! Vege bolognese on minun mielestäni ihan yhtä hyvää, kuin jauhelihasta valmistettuna. Tyypilisesti helppo vege bolognese kastike tehdään tummasta soijarouheesta, mutta kastikkeeseen voi kokeilla soijan sijaan myös nyhtökauraa tai Muu jauhista.
Vege bolognese kastike on todella monipuolinen, koska siitä voi pasta-bolognese annoksen lisäksi valmistaa vaikkapa kasvislasagnea, canneloneja tai vege pizzaa. Vege bolognesen ehdottomiin valtteihin soijarouheesta valmistettuna lukeutuu myös erittäin edullinen annoshinta! Tumma soijarouhe on hyvin edullinen raaka-aine, jossa kuitenkin on hyvä ravintoarvo. Soijarouheessa on enemmän proteiinia sadassa grammassa kuin punaisessa lihassa, ravintokuitua runsaasti ja lisäksi soijarouhe on hyvin vähärasvaista. Vege bolognese on myös niin superhelppo arkiruoka, että sitä todella kannattaa kokeilla, jos et vielä ole kokeillut!
Tämän blogipostauksen vege bologneseen tulee juustoraastetta sisältävää pestoa, joten tämä vegebolognese ohje ei ole vegaaninen. Kastikkeesta saa kuitenkin helposti halutessaan tehtyä vegaanisen laittamalla perinteisen peston sijaan vegaanista basilikapestoa tai jättämällä peston kokonaan pois. Mikäli pesto jätetään pois, voi kastikkeeseen sen sijaan lisätä tuoretta tai kuivattua basilikaa!
Miten teet herkullista bolognese kastiketta?
Bolognese kastikkeille on lukemattoman paljon erilaisia reseptejä! Mikä erottaa parhaat keskiverroista, on pitkälti makuasia. Erinomaisen ja aromaattisen bolognese kastikkeen kokkaamiseen on kuitenkin muutama niksi. (Näistä kohdat yksi ja neljä pätevät kastikkeiden ja patojen valmistukseen yleisestikin!)
- Mausteet ja sipuli saavat kuullottua öljyssä (tai lihan rasvassa) pannulla, ennen kuin pataan lisätään mitään nestettä tai kastiketta. Tällä tavoin jauhemaisten mausteiden ja pippurin aromit aukeavat aivan eri tavalla ja antavat makua myös sipulille upeasti. Sipuli yhtälailla antaa ruoalle paljon enemmän makua, jos se saa karamellisoitua ja kypsyä pannulla paistuen, kuin siten että se heitetään suoraan kastikkeeseen ja annetaan kypsyä kastikkeessa.
- Älä jätä lisäämättä tomaattiseen kastikkeeseen sokeria. Pieni määrä sokeria tomaattikastikkeessa täydentää, tasapainottaa ja pehmentää tomaatin hapokkuutta. Sokeri saa tomaattikastikkeen maistumaan herkullisen täyteläiseltä ja aromaattiselta. Sokerilla saadaan lisäksi tuotua esille ja korostettua muitakin kastikkeen makuja!
- Käytä tomaattipyreetä osana kastiketta! Pyreellä saadaan makuun riittävästi syvyyttä ja intensiivisyyttä, eikä kastike maistu laihalta, mauttomalta tai vetiseltä. Sillä ei oikeastaan ole väliä, laitatko kastikkeeseen tomaattimurskaa vai purkillisen kokonaisia säilöttyjä tomaattia tai jopa paseerattua tomaattia, mutta laita aina myös tomaattipyreetä.
- Anna kastikkeen aina hautua miedolla lämmöllä kannen alla vähintään 5-minuuttia kypsennyksen loputtua, ennen tarjoilua. Näin kastikkeen maut tasautuvat kunnolla ja pääsevät oikeuksiinsa!
Siinä neljä mielestäni tärkeintä steppiä täydellisen tomaattisen bolognese kastikkeen valmistukseen! Viides vinkkini on lisätä bolognese kastikkeeseen yrttistä pestoa. Meillä useimmiten lisätään bolognese kastikkeeseen aina basilikapestoa, koska rakastan yrttistä bolognese kastiketta!
Rakastan myös itse tehtyä basilikapestoa, jota meillä on jääkaapissa lähes aina. Tomaattisten kastikkeiden lisäksi pesto sopii erinomaisesti levitteeksi leivän päälle, bruschettoihin, lämpimiin voileipiin, pohjaksi salaatinkastikkeille ja erilaisiin marinadeihin. Pesto myös valmistuu viidessä minuutissa ja on todella helppo tehdä itse. Jaan tässä postauksessa omien jauheliha- ja vege bolognese reseptien lisäksi myös oman basilika pesto-reseptini!
Mennään seuraavaksi resepteihin!
* Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml, 1 tl = 5 ml
Pähkinäinen basilikapesto
Tarvitset:
- 1,5 dl oliiviöljyä
- 1 dl cashew pähkinöitä yön yli liotettuna
- 70 g parmesan raastetta
- 1 ruukku basilikaa
- 2 tl sitruunamehua
- 2 tl hunajaa
- 1 tl kuivattua oreganoa
- ripaus mustapippuria & suolaa
Valuta pähkinöistä vesi pois, laita kaikki ainesosat kulhoon ja aja tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Valmistus onnistuu myös blenderissä. Basilikasta kannattaa jättää kaikkein paksuimmat osat varsista laittamatta, jottei pestoon tule "säikeitä", mutta kaikki lehdet sekä ohuemmat osat varsista voi huoletta laittaa. Halutessasi voit lisätä pestoon myös valkosipulia!
Pasta bolognese jauhelihasta
Aktiivinen työaika 10-minuuttia,
Valmista 20-minuutissa
(n. 4 annosta)
Kastike on gluteeniton ja maidoton, jos jätät peston laittamatta tai laitat vegaanista pestoa. Tarjoiluun käy mikä tahansa pasta! Saat annoksesta terveellisemmän valitsemalla runsaskuituisen ja runsaasti proteiinia sisältävän pastan bolognese kastikkeen pariksi.
Tarvitset:
- 400 g kevytjauhelihaa
- 1 keskikokoinen/iso sipuli
- 1 prk tomaattimurskaa (400 g)
- 200 g tomaattipyreetä
- 2 rkl pestoa
- 1,5 dl vettä
- (valitsemaasi juustoraastetta tarjoiluun)
Mausteet:
- 1,5 tl suolaa
- 1 rkl paprikajauhetta
- ½ rkl vs jauhetta (tai tuoretta oman maun mukaan)
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl korianterijauhetta
- 1 tl oreganoa
- 2 rkl ruokosokeria
Valmistus
- Kuori ja kuutioi sipuli. Varaa jauhemaiset mausteet, oregano & pippuri pieneen astiaan. Laita syvä paistinpannu tai paistokasari lämpiämään hieman keskilämmön yläpuolelle.
- Lisää ensimmäisenä pannulle jauheliha ja anna jauhelihan kypsyä kokonaisena toiselta puolelta hetki. käännä jauheliha ympäri, riko sen rakenne, lisää kuutioitu sipuli ja mausteet pannulle, sekoita. Anna kypsyä n. 5 minuuttia välillä sekoitellen. Laita pastavesi kiehumaan.
- Laita pasta kiehumaan. Tiputa pannun lämpötila miedolle lämmölle. Lisää pannulle tomaattipyree, tomaattimurska, vesi, ruokosokeri, ja pesto. Sekoita huolellisesti ja anna hautua kannen alla, kunnes spagetti on kypsää.
- Nauti valitsemasi juustoraasteen kanssa! (Meillä tarjoiltiin tällä kertaa vintage cheddar raasteen kanssa. )
Vegaaninen pasta bolognese (Gluteeniton)
Aktiivinen työaika 10 minuuttia,
Valmista 20-minuutissa
(n. 4 annosta)
Tarvitset:
- 2 dl tummaa soijarouhetta + kuumaa vettä 3 dl
- 1 keskikokoinen/iso sipuli
- 1 prk tomaattimurskaa (400 g)
- 200 g tomaattipyreetä
- 2 rkl pestoa
- oliiviöljyä
- 1,5 dl vettä
- (valitsemaasi juustoraastetta tarjoiluun)
Mausteet:
- 1,5 tl suolaa
- 1 rkl paprikajauhetta
- ½ rkl vs jauhetta (tai tuoretta oman maun mukaan)
- ½ tl timjamia
- 1 tl oreganoa
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl korianterijauhetta
- 2 rkl ruokosokeria
Valmistus
- Keitä vettä vedenkeittimellä. Laita soijarouhe ja suola kuumaa kestävään kulhoon tai astiaan ja kaada kuuma vesi päälle.
- Varaa pippuri, jauhemaiset mausteet ja yrtit pieneen astiaan. Kuori ja kuutioi sipuli. Laita pannulle reilu tilkka oliiviöljyä ja pannu lämpiämään hieman yli keskilämmön.
- Lisää kuumalle pannulle sipulikuutiot ja mausteet. Anna kuullottua muutama minuutti. Laita pastavesi kiehumaan
- Tiputa pannun lämpötila miedolle lämmölle. Lisää pannulle soijarouhe, tomaattipyree, tomaattimurska, pesto, tilkka vettä ja ruokosokeri. Sekoita kastike hyvin ja jätä kannen alle hautumaan siksi aikaa, että pasta on kypsää.
- Laita pasta kiehumaan. Tarkasta kastikkeen maku pastan ollessa kypsää ja nauti valitsemasi juustoraasteen kanssa tai ilman! (Meillä tarjoiltiin tällä kertaa parmesan raasteen kanssa)
Kiitos, että luit tämän postauksen! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille. Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa reseptiä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Lisää inspiraatiota pastaruokiin? Katso seuraavaksi: Pastasalaatti sopii sekä arkeen että juhlapöytään - reseptit neljään ruokaisaan pastasalaattiin tai Helppo tonnikalalasagne ja kasvislasagne
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai laita sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi