Kaipaatko kesään ja juhannuksen viettoon erilaisia salaatti-ideoita grilliruokien ohelle tai ruokaisia salaattireseptejä? Tästä blogiartikkelista lödät maistuvat kesäreseptit raikkaisiin salaatteihin, jotka maistuvat grilliherkkujen ohella ja sopivat sekä arkeen että juhlaan. Löydät postauksesta 10 helppoa kesäreseptiä, jotka sopivat vaikka juhannuksen viettoon, mutta myös grillijuhliin ja muihin kesäisiin ruokailuhetkiin!
Löydät postauksesta nämä reseptit:
- Kreikkalainen perunasalaatti
- Tomaatti-oliivisalaatti
- Mango-chili marinoitua broileria
- Kesä-coleslaw salaatti
- Rapea vihersalaatti kesän kasviksilla
- Kananmuna-kaprissalaatti
- Lohiherkku
- Yrttistä broileria
- Hedelmäinen vihersalaatti
- Minttu-lime jogurttikastike
Helpot kesäreseptit kruunaavat ruokailuhetket ulkona!
Kesällä on ihanaa nauttia ruokaa ulkona ja kokata jotain helppoa. Erilaiset raikkaat salaatit toimivat erinomaisesti grillattujen ruokien ja varhaisperunoiden kanssa. Tässä postauksessa on eniten erilaisia raikkaita salaatteja grilliherkkujen kaveriksi! Toisaalta postauksen kevyistä vihersalaateista saa helposti koostettua myös ruokaisan lounassalaatin lisäämällä salaattiin mieleisensä proteiiniin ja vaikkapa hieman kvinoaa tai bulguria. Postauksesta löytyy jokaiselle kesäreseptille suosituksia siihen, minkä kanssa ne sopivat yhteen erityisen hyvin. Lisäksi postauksesta löytyy muutamia erilaisia esimerkki-annoksia postauksen reseptien yhdistämiseen!
Kreikkalainen perunasalaatti tuo vaihtelua perinteiseen perunasalaattin. Jos pidät fetasta, sekä välimerellisistä mauista, rakastat tätä perunasalaattia! Lohiherkku ja kananmuna-kaprissalaatti maistuvat niin eväsleipien välissä, kuin juhannuksen juhlapöydässäkin tai arkisemmissa kesäruokailuissa. Coleslawsalaatti on klassikko grilliruokien kanssa ja tämän postauksen coleslaw salaattiin tulee perinteisten porkkanan ja kaalin lisäksi rapeaa retiisiä ja kauden vihanneksia.
Postauksessa on myös kaksi erilaista marinadi-ohjetta, jotka sopivat erinomaisesti broilerin marinointiin, mutta myös porsaanlihalle! Raikas minttu-lime jogurttikastike sopii erinomaisesti kastikkeeksi grillatulle broilerille tai lohelle, sekä dippailuun.
Mennään seuraavaksi herkullisiin kesäresepteihin!
Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml 1 tl = 5 ml
Kreikkalainen perunasalaatti, G & L
Aktiivinen työaika 20-minuuttia
Kreikkalainen perunasalaatti sopii pariksi erinomaisesti mille tahansa grillatulle lihalle tai makkaralle, tai vaikkapa lämminsavulohen tai paistetun lohen kanssa syötäväksi. Perunat paahdetaan kypsäksi keittämisen sijaan, millä saadaan perunoihin miellyttävän paahtunut maku. Lisäksi salaatissa on herkullinen kastike, joka saa makunsa fetasta, raikkaista yrteistä, kesäsipulista, kapriksista, hunajasta & sitruunamehusta.
Tämän tekemisessä et voi epäonnistua! Perunasalaatti on laktoositon, jos valitset laktoositonta fetaa/salaattijuustoa, laktoosittoman creme fraichen ja turkilaisen/kreikkalaisen jogurtin. Vegaanisen salaatista saa vegaanisella fetalla, kasvipohjaisella fraichella ja turkkilaisella havregurtilla, sekä korvaamalla hunajan vaalealla siirapilla.
Meillä perunakuutiot paahdettiin airfryerissa, mutta voit paahtaa ne myös uunissa 200'C n. 10-minuuttia!
Tarvitset:
(5-6 annosta)
- 1 kg kiinteää perunaa
- 1,5 kesäsipulia
- 2 rkl kapriksia
- 200 g fetaa/salaattijuustoa
- oliiviöljyä
- ripaus suolaa & pippuria
Kastike:
- 200 g creme fraichea
- 2 dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
- ½ ruukku tuoretta minttua
- ½ ruukku tuoretta persiljaa
- 1 yksikyntinen valkosipuli (tai ½ rkl vs jauhetta)
- 1,5 rkl sitruunamehua
- 2 rkl juoksevaa hunajaa
Valmistus:
- Kuori ja pilko reilun kokoisiksi kuutioiksi perunat (n.1,5 cm x 1.5 cm). Laita airfryer lämpiämään 180'C. Laita perunakuutiot tilavaan kulhoon, lorauta joukkoon hieman oliiviöljyä, ripsauta sopivasti suolaa ja hiukan mustapippuria. Hölskytä sekaisin ja kaada kuumaan airfryeriin. Anna kypsyä 10-12 minuuttia ja sekoita puolessa välissä kypsennystä.
- Hienonna minttua ja persiljaa, sekä tuoretta valkosipulia ( jos haluat käyttää tuoretta valkosipulia) murusta fetajuusto salaattikulhon pohjalle, lisää creme fraiche ja jogurtti. Lisää joukkoon sitruunamehu, kaprikset, hunaja, yrtit & valkosipuli. Sekoita kastike.
- Kaada kypsennetyt perunakuutiot kastikkeeseen, sekoita, tarkasta maku ja nauti!
Tomaatti-oliivisalaatti, G, Vegaaninen
Aktiivinen työaika 15-minuuttia
Tomaatti-oliivisalaatti on helppo herkullinen vegaaninen salaatti, joka saa ruokaisuutta pavuista. Tämä salaatti sopii myös vegaaniseksi ruokaisaksi salaatiksi kesän juhliin, tai lounassalaatiksi. Lisäämällä salaatin joukkoon hieman kypsää kvinoaa, täysjyväpastaa tai bulguria saat siitä halutessasi vielä ruokaisamman! Toisaalta tämä salaatti on erinomainen pari myös grillatun broilerin tai porsaanlihan, sekä kreikkalaisen perunasalaatin kanssa. Halutessasi saat salaatista myös keveämmän jättämällä pavut pois.
Voit myös oikaista salaatin valmistuksessa ostamalla kaupasta valmiin salaattipohjan, jossa on kaaleja!
Tarvitset:
(5-6 annosta)
- 5-7 dl varhaiskaalia/kaalia pilkottuna
- 2 lehtikaalin lehteä pilkottuna
- 1,5 dl oliiveja
- 1 dl aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
- 3 dl luumukirsikkatomaatteja/kirsikkatomaatteja
- 230 g kidneypapuja
- 1 kesäsipuli
- basilikanlehtiä
- (pastaa, kvinoaa tai bulguria)
Valmistus
- Pilko siivilään kaali, kesäsipuli ja lehtikaalin lehdet ranka poistettuna. Huuhtele ja hölskytä ylimääräinen vesi pois. Kaada salaattikulhoon.
- Valuta ja huuhtele siivilässä pavut. Kaada salaatin joukkoon. Puolita tomaatit siivilään, huuhdo, kaada salaattiin.
- Pilko oliivit suurpiirteisesti ja kuutioi aurinkokuivattu tomaatti. Lisää salaattiin. Revi salaatin joukkoon hieman tuoreita basilikan lehtiä. Nauti!
Mango-chili marinoitua broileria, G, Maidoton
Aktiivinen työaika 10-minuuttia
Lihan tai broilerin marinoiminen itse on helppoa ja tässä mango-chili marinadissa maistuu kesä! Marinadi sopii broilerin lisäksi myös porsaanlihalle. Tulisuuden voit säätää oman maun mukaan säätelemällä chilijauheen määrää ja tulisuusastetta. Parhaan lopputuloksen saat, jos sekoitat marinadin ja laitat lihan marinoitumaan jo edellisenä päivänä. Lihaa kannattaa marinoida vähintään 4-6 h ennen kypsennystä.
Tähän marinadiin sopii erityisen hyvin hedelmäinen bbq kastike, mutta voit valita mieleisesi bbq kastikkeen!
Tarvitset:
- 720 g broilerin fileeleikkeitä (broilerin paistileikkeitä, tai porsaanlihaa)
Marinadi:
- 1 dl mangososetta
- ½ dl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
- ½ dl bbq kastiketta
- 2 rkl currya
- 2,5 tl chilijauhetta (tai oman maun mukaan)
- 1 yksikyntinen valkosipuli (tai 1 rkl vs jauhetta)
- 2 rkl hunajaa
- ½ limen mehu
- 1 tl suolaa
- ½ ruukku tuoretta minttua
- ½ ruukku tuoretta korianteria
Valmistus:
- Hienonna minttu, korianteri ja valkosipuli (jos käytät tuoretta.) Sotke sekaisin kaikki marinadin ainekset, laita liha marinadiin ja sekoita huolellisesti. Laita jääkaappiin marinoitumaan.
- Ota huoneenlämpöön ja sekoittele n. 1h ennen kypsennystä. Kypsennä grillissä ja varo paistamasta ylikypsäksi! Nämä voi kypsentää myös airfryerissa 175 'C 6-7 minuuttia
- Tarjoile valitsemiesi lisukkeiden kanssa!
Kesä-Coleslaw, G & L
Aktiivinen työaika 15-minuuttia
Kesä-coleslaw helppo kesäresepti, joka on sekä rapea että raikas salaatti. Tämä toimii täydellisesti grilliherkkujen kanssa, mutta toisaalta myös vaikkapa arkisena kesäsalaattina, jossa on maukas hieman sinappinen kastike. Halutessasi voit soveltaa vihanneksissa ja laittaa sekaan, mitä jääkaapista löytyy! Pelkän majoneesin sijaan kastikkeeseen laitetaan enemmän jogurttia ja hieman majoneesia. Näin salaatti on raikkaampi, sekä kaloreiltaan kevyempi ja terveellisempi! Salaatti on laktoositon, jos käytät laktoositonta jogurttia. Saat salaatista vegaanisen laittamalla kastikkeeseen Turkkilaista havregurttia & vegaanista majoneesia, sekä korvaamalla hunajan vaalealla siirapilla. Halutessasi voit oikaista tämän valmistuksessa ostamalla kaupasta valmiin coleslaw salaattipohjan.
Tarvitset:
(5-7 annosta)
Tarvitset:
- n. 7 dl varhaiskaalia/kaalia pilkottuna
- 3 porkkanaa raastettuna (keskikokoisia)
- 4-5 retiisiä
- 1 makea suippopaprika
- 1 kesäsipuli
Kastike:
- ¾ dl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
- 2 rkl vs-majoneesia (tai muuta majoa)
- 2 rkl sinappia (makeaa)
- 1 rkl omenaviinietikkaa/valkoviinietikkaa
- 2 rkl hunajaa
- reilu kourallinen tuoretta persiljaa
Valmistus:
- Pilko varhaiskaali, makea suippopaprika, kesäsipuli ja siivuta retiisit. Laita kaikki siivilään. Huuhdo ja hölskyttele ylimääräinen vesi pois. Kaada salaattikulhoon.
- Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Lisää raaste salaattiin.
- Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kastike salaattiin. Sekoita hyvin ja nauti!
Rapea vihersalaatti kesän kasviksilla, Vegaaninen
Aktiivinen työaika 15-minuuttia
Tämä rapea vihersalaatti sopii erityisen hyvin lohen, sillien tai kalaherkkujen kaveriksi, mutta myös broilerille tai porsaanlihalle. Salaatin valmistuksessa voi oikaista ostamalla valmiin salaattipohjan, jossa on rapeaa vihersalaattia ja kaalia. Herneet ja herneenversot voit joko napata matkaan kaupasta, tai poimia omalta kasvimaalta. Halutessasi voit kokeilla kesä-coleslaw salaatin sinappista salaattikastiketta myös tälle salaatille!
Saat koostettua rapeasta vihersalaatista ruokaisan salaatin lisäämällä papuja tai ituja, avokadoa ja esimerkiksi keitettyä kvinoaa tai bulguria.
Tarvitset:
(5-7 annosta)
- n. 6 dl romaine salaattia pilkottuna
- pieni pala varhaiskaalia pilkottuna
- ½ ruukku herneenversoja
- 4-5 retiisiä
- 1 kesäsipuli
- ¼ kurkku
- ⅓ kesäkurpitsa
- 200 g pakasteherneitä
Valmistus:
- Pilko salaatti, kaali ja kaikki vihannekset, sekä herneenversot sopiviksi paloiksi siivilään. Huuhtele ja hölskyttele ylimääräinen vesi pois. Kaada salaattikulhoon.
- Sulata pakasteherneet siivilässä lämpimän veden alla, huuhdo ne kylmällä vedellä ja kaada salaattiin. sekoita salaatti ja nauti!
Kananmuna-kaprissalaatti, L & G
Aktiivinen työaika 10-minuuttia,
Valmista 15-minuutissa
Kananmuna-kaprissalaatti on täydellinen kesäresepti vaikkapa eväsleipien väliin avokadon tai avokadon ja lohen kanssa. Toisaalta tämä herkullinen ja simppeli salaatti keitetyistä kananmunista maistuu mainiosti myös sillin ja varhaisperunan kanssa. Kokeile kylmäsavu- tai lämminsavulohen kanssa! Sopii yhteen myös keitetyn pastan kanssa - tee helppo lohipastasalaatti sekoittamalla kananmunasalaattia, hieman pastaa ja kylmäsavulohta. Laktoositon, jos käytät laktoositonta jogurttia kastikkeeseen!
Tarvitset:
(3-4 annos)
- 5 keitettyä kananmunaa
- 2 rkl kapriksia
- ⅓ pieni punasipuli
- reilu kourallinen tuoretta tilliä
Kastike:
- 2 rkl turkkilaista/kreikkalaista jogurttia
- 1 rkl majoneesia
- 1 rkl sinappia
- 1 rkl sitruunamehua
- ripaus suolaa & mustapippuria
Valmistus
- Keitä kananmunat (10 minuuttia). Pilko punasipuli ja tilli. Kananmunien kypsyessä sekoita kastikkeen ainekset tilli, kaprikset & punasipuli keskenään.
- Kuori kananmunat ja pilko ne suurpiirteisesti laita kulhoon kastikkeen joukkoon ja sekoita. Nauti!
Lohiherkku, L & G
Aktiivinen työaika 15-minuuttia
Lohiherkku on täydellinen pari varhaisperunoiden kanssa, mutta sopii erinomaisesti myös saaristolaisleivän tai ruisleivän päälle, tai eväsleipiin täytteeksi! Kokeile kesän juhliin täyttää ruisnappeja lohiherkulla tai tarjoile lohiherkkua varhaisperunan, sillien ja muiden kalaherkkujen kera. Sopii erittäin hyvin yhteen myös kananmunan kanssa! Lisää joukkoon halutessasi keitettyä kananmunaa tai laita eväsleivälle lohiherkkua ja paistettu kananmuna. Laktoositon, jos käytät valmistuksessa laktoositonta smetanaa tai creme fraichea.
Tarvitset:
- 150 g kylmäsavulohta
- 1,5 dl maustekurkkukuutioita
- 1 kesäsipuli tai ⅓ punasipuli
- 1 makea suippopaprika
Kastike:
- 200 g smetanaa tai creme fraichea
- 2 rkl dl majoneesia
- 2 rkl hunajaa
- 1 rkl sitruunamehua
- reilu kourallinen tuoretta tilliä
- hieman mustapippuria
Valmistus
- Hienonna tuoretta tilliä ja sekoita kastikkeen ainekset keskenään kulhossa. Kuutioi kylmäsavulohi, paprika ja kesäsipuli. Lisää kastikkeeseen. Valuta maustekurkkukuutiot ja painele ylimääräinen neste pois. Lisää kastikkeeseen.
- Sekoita ainekset huolellisesti ja tarkasta maku. Nauti
Yrttistä broileria, G, Maidoton
Aktiivinen työaika 10-minuuttia
Yrttinen marinadi sopii erinomaisesti broilerin fileeleikkeille, paistileikkeille tai porsaanlihanlle. Yrttimarinoitu grillattu broileri tai porsaanliha sopii hyvin yhteen varhaisperunoiden kanssa, kreikkalaisen perunasalaatin pariksi, tomaatti-oliivisalaatin kanssa tai hedelmäisen vihersalaatin kanssa. Parhaan lopputuloksen saat, jos ehdit laittaa lihan marinoitumaan jo edellisenä päivänä, mutta 4-6h marinoitumisaikaa riittää!
Tarvitset:
- 720 g broilerin fileeleikkeitä (broilerin paistileikkeitä, tai porsaanlihaa)
Marinadi:
- 1 dl oliiviöljyä/rypsiöljyä
- 1 rkl paprikajauhetta
- 1,5 rkl provencen yrttejä
- ½ rkl korianterijauhetta
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 2 rkl bbq kastiketta (Santa Maria: Smoky hickory)
- 1 tl mustapippurirouhetta
- ½ ruukku tuoretta korianteria
- 2 yksikyntistä valkosipulia hienonnettuna (tai 1 rkl vs jauhetta)
- 1 tl suolaa
Valmistus:
- Hienonna korianteri ja valkosipuli (jos käytät tuoretta.) Sotke sekaisin kaikki marinadin ainekset, laita liha marinadiin ja sekoita huolellisesti. Laita jääkaappiin marinoitumaan.
- Ota huoneenlämpöön ja sekoittele n. 1h ennen kypsennystä. Kypsennä grillissä ja varo paistamasta ylikypsäksi! Nämä voi kypsentää myös airfryerissa 175 'C 6-7 minuuttia
- Tarjoile valitsemiesi lisukkeiden kanssa!
Hedelmäinen vihersalaatti, Vegaaninen
Aktiivinen työaika 15-minuuttia
Hedelmäinen vihersalaatti on mainio kesäresepti, joka sopii erinomaisesti yhteen grilliruoan kanssa! Halutessasi saat tästä salaatista ruokaisamman lisäämällä joukkoon esimerkiksi kypsää kvinoaa, bulguria tai ruokakauraa, sekä haluamiasi papuja. Tämän valmistuksessa voi oikaista ostamalla kaupasta valmiin salaattipohjan, missä on eri salaatteja ja/kaalia.
Tarvitset:
- 4-6 dl rapeaa vihersalaattia pilkottuna
- 2 lehtikaalin lehteä
- pieni pala valkokaalia/punakaalia
- ¼ kesäkurpitsa
- ⅓ kurkku
- 1 makea suippopaprika tai 250 g mansikoita pilkottuna
- 250 g pensasmustikoita
- pieni prk säilykepersikkaa
Valmistus:
- Pilko siivilään salaattipohja, kurkku, kesäkurpitsa (ja makea suippopaprika). Huuhtele, hölskytä ylimääräinen vesi pois ja kaada salaattikulhoon. Kuutioi säilykepersikat ja pilko mansikat 4 osaan jos laitat mansikoita. Lisää salaattiin mansikat & persikkakuutiot, sekä pensasmustikat.
- Sekoita & nauti valitsemasi ruoan kanssa!
Minttu-lime jogurttikastike, L & G
Aktiivinen työaika 5-minuuttia
Minttu-lime jogurttikastike on kesäinen ja helppo kastike grillatulle broilerille tai porsaanlihalle. Sopii mainiosti myös vihannesten dippaamiseen, tai salaattikastikkeeksi! Kokeile tätä kastikkeena hedelmäiselle vihersalaatille! Laktoositon, jos teet laktoosittomasta turkkilaisesta jogurtista. Vegaaninen, jos valitset turkkilaisen havregurtin ja korvaat hunajan vaalealla siirapilla.
Tarvitset:
- 2 dl turkkilaista jogurttia
- ½ dl mangososetta
- reilu kourallinen tuoretta minttua
- ½ limen mehu
- 1 tl kurkumaa
- ½ tl vs jauhetta
- ½ tl suolaa
- 1 rkl juoksevaa hunajaa
Valmistus:
Hienonna minttu ja sekoita kaikki ainekset keskenään. Nauti!
Haluaisitko lisää salaatti-ideoita, tai inspiraatiota kesäisen brunssin järjestämiseen? Lue seuraavaksi:
Kreikkalainen linssisalaatti ja herkullinen lohi-avokadosalaatti
KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille! Jos päätät kokeilla jotakin resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai sähköposti Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi
-Tiina