Helpot tortillat voi kokata monella tapaa! Tiesitkö, että sana tortilla tarkoittaa ainoastaan vehnästä ja/maissista tehtyä ohutta nostattamatonta leipää? Mahdolliset täytteet ja valmistustapa puolestaan määrittelevät sen, mikä ateria tortillasta syntyy. Tässä blogiartikkelissa tortillat kääräistään herkullisiksi ja täyttäviksi burritoiksi! Löydät artikkelista reseptin herkullisiin Kana-mustapapuburritoihin raikkaalla lime-korianteri fraichella ja Mausteisiin vegaanisiin papuburritoihin lime-korianteri-fraichella. Tutustutaan myös erilaisiin tortilloista valmistettaviin ruokiin!

Erilaiset helpot tortillaruoat
Mitä tortillat ovat ja mitä kaikkea niistä voi tehdä? Tortillat ovat lähtöisin Keski-Amerikasta ja ne on perinteisesti leivottu maissijauhosta, vehnäjauhosta tai durrasta, tai näiden sekoituksesta. Tortillaan tyypillisesti kääritään aina jokin täyte ja tortilloista voikin loihtia lukuisia erilaisia texmex tai mexmex herkkuja! (Texmex tarkoittaa amerikkalaisen ja meksikolaisen keittiön yhdistymistä. Tex mex ruoka on lähtöisin eteläisistä Yhdysvaltojen osavaltioista ja sitä syödään tyypillisesti Teksasissa, sekä meksikon rajan läheisyydessä olevissa osavaltioissa. Mexmex taas viittaa autenttisen meksikolaisen keittiön herkkuihin)
- Burritot = Täytetyt ja kääräistyt vehnätortillat. Tortillalätylle laitetaan jokin täyte, joka voi sisältää mitä tahansa lihaa tai papuja ja lihaa. Lätyn toinen pää kääräistään sen sisään siteen, että muodostuu täytteen tortillan sisällä pitävä tasku. Tarjoillaan usein erilaisen kastikkeiden, kuten guacamolen, tomaattisalsan tai ranskankermakastikkeiden kanssa. Burrito on lähtöisin meksikolaisesta keittiöstä!
- Enchilladat = Täytetyt uunissa paistetut pehmeät maissitortillat, joiden päälle tulee tomaattista chilikastikketta ja juustoraastetta. Täytteenä voidaan käyttää lihaa, juustoa, papuja, perunaa, vihanneksia ja näiden erilaisia yhdistelmiä. Enchilladaan tyypillisesti tulee aina jokin chiliä tai juustoa sisältävä meksikolainen kastike kuten: salsa roja, salsa verde, mole, tomatillo tai chile con queso. Enchilladat ovat lähtöisin meksikolaisesta keittiöstä!
- Quesadillat = Ovat lähtöisin meksikolaisest keittiöstä ja ne ovat saaneet nimensä espanjankielisestä sanasta 'queso', joka tarkoittaa juustoa. Quesadillaan tulee aina juustoa ja juuston lisäksi jotain muita täytteitä, kuten: lihaa, papuja, avokadoa ja muita vihanneksia. Täytettyä tortillalättyä, jonka päälle asetetaan toinen tortillalätty, paistetaan tai paahdetaan, kunnes juusto on sulanut ja täytteet lämpiävät. Valmiit quasadillat leikataan yleensä siivuiksi ennen tarjoilua.
- Tacot = Perinteinen meksikolainen ruoka, jossa pehmeä maissi- tai vehnätortilla täytetetään lihalla, vihanneksilla ja kastikkeilla. Tacoissa tyypillisesti käytetään suhteellisen pieniä tortilloita ja ne syödään aina käsin. Kovakuoriset kuivatut 'veneen malliset' maissitortillat, joihin laitetaan täytteitä ja kastikkeita, ovat lähtöisin Texmex keittiöstä. Tacoihin voi laittaa myös kalaa tai äyriäisiä täytteiksi!
- Fajitas = Lähtöisin Amerikasta, joten se on autenttinen Texmex ruoka! Fajita tarkoittaa lämmintä texmex ateriaa, joka tarjoillaan vehnä- tai maissitortillan kanssa. Fajitasissa tortillaan laitetaan tyypillisesti erilaisia suikaleiksi leikattuja lihoja, grillattuja kasviksia, salsa- ja tacokastikkeita, sekä ranskankermaa.
Muut helpot tortillaruoat
- Tortilla omeletti = Oletettavasti Tiktokista lähtöisin oleva somen hittiaamiainen/lounas, jossa tortillalätty laitetaan kevyesti voideltuun uunin kestävään vuokaan tai paistinpannulle. Tortillan päälle laitetaan mausteista tomaattisalsaa, lihaa/papuja/mitä tahansa täytteitä, kananmunia ja juustoraastetta. Paistetaan uunissa, kunnes juusto sulaa ja kananmunat ovat hyytyneet sopivasti.
- Tortilla pizza = Toinen somehitti, jonka idea on käyttää tortillalättyä 'pizzapohjana.' Laita tortilla uunipellille leivinpaperin päälle. Pohjalle tomaattikastiketta ja päälle täytteeksi ihan mitä haluat laittaa + valitsemaasi juustoraastetta. Paista uunissa n. 10 minuuttia ja nauti!
- Tortilla "kakku" = Ladotaan kerroksittain tortillalättyjä ja erilaisia täytteitä. Paahdetaan/lämmitetään ja leikataan "kakku" paloiksi
Mennään seuraavaksi resepteihin!
*Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml 1 tl = 5 ml
Kummatkin suunnittelemistani burrito-täytteistä sopivat useisiin erilaisiin helppoihin tortillaruokiin! Katso vinkit annoskuvien alapuolelta! Burrito-täytteiden lisäksi löydät postauksesta helpon reseptin raikkaan lime-korianteri fraichen tekemiseen, sekä guacamoleen!
Kana-mustapapuburritot lime-korianteri fraichella
Aktiivinen työaika 20-minuuttia

Kana-mustapaputäyte on helppo ja valmistuu melkein itsestään vartissa! Tulisuuden voit säätää täysin oman maun mukaan. Kana-mustapaputäyte on maidoton, sekä gluteeniton. Kana-mustapaputäyte sopii burritojen lisäksi myös enchilladoihin, quesadilloihin tai tacoihin! Kokeile tätä myös riisin ja salaatin kanssa! Burrito on gluteeniton ateria, jos valitset kaupasta gluteenittomat tortillalätyt. Burritot ovat maidottomia, jos teet lime-korianteri fraichen kasvipohjaisesta ranskankermasta, esimerkiksi 'oatfraichesta.' Saat annoksesta laktoosittoman, jos käytät laktoositonta ranskankermaa fraichen valmistukseen. Mikäli et pidä korianterista, voi korianterin korvata myös lehtipersiljalla!
Mustapapujen sijaan voit laittaa täytteeseen yhtä hyvin myös ruskeita papuja tai kidneypapuja. Kääri tortillalätyn sisään herkullinen kana-paputäyte, guacamolea tai avokadosiivuja, raikkaita vihanneksia, fraichea ja jalopenoja, jos pidät tulisuudesta. Helppo tortillaruoka on valmis.

Helppo kana-mustapaputäyte burritoihin tai tortillaruokiin
(5-6 annosta)
Tarvitset:
- 300 g broilerin paistisuikaleita
- 1 sipuli
- 1,5 yksikyntistä valkosipulia
- 230 g mustapapuja (tai kidneypapuja)
- 200 g tomaattipyreetä
- 400 ml tomaattimurskaa
- n. 2 dl vettä
- (tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa)
Mausteet:
- 2 tl paprikajauhetta
- 1,5 tl fajitas maustetta
- 1 tl korianterijauhetta
- ½ tl juustokuminaa
- ½ tl mustapippurirouhetta
- 1-3 tl chilijauhetta (chipotle)
- 1,5 rkl ruokosokeria
- 2 tl suolaa
Valmistus:
- Laita paistinpannu lämpiämään hieman yli keskilämmön ja tilkka öljyä pannulle. Pilko sipuli ja hienonna tuoretta valkosipulia oman maun mukaan. Laita sipulit kuullottumaan pannulle. Varaa kaikki mausteet pieneen kulhoon (paitsi suola ja sokeri)
- Sipuleiden ruskistuttua hieman, lisää pannulle myös broilerisuikaleet ruskistumaan. Lisää mausteet hetken kuluttua ja sekoita hyvin. Anna broilerisuikaleiden ruskistua kypsäksi.
- Pienennä pannun lämpö miedolle lämmölle. Lisää valutetut ja huuhdotut pavut, tomaattimurska, pyree, tilkka vettä, suola & sokeri. Sekoita hyvin. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia.
- Tarkasta maku, lisää mausteita halutessasi. Lisää täytettä & fraichea tortillan keskelle, sekä haluamasi muut lisukkeet. Kääri burritoksi ja nauti!
Vegaaniset papuburritot raikkaalla lime-korianteri fraichella
Aktiivinen työaika 20 minuuttia

Papusalsaan voit valita ruskeita papuja, mustia papuja, kidneypapuja tai pintopapuja! Papusalsa on gluteeniton ja vegaaninen. Burrito on gluteeniton ateria, jos valitset kaupasta gluteenittomat tortillalätyt. Vegaanista papusalsaa voit hyödyntää monipuolisesti erilaisiin tortillaruokiin! Sopii erinomaisesti paitsi burritoihin, myös enchilladoihin, quesadilloihin, tacoihin tai vaikkapa lämpimiin voileipiin. Kokeile vaikkapa tortilla omelettiin! (Laita kevyesti voidellulle paistinpannulle tortillalätty + lätyn päälle papusalsaa, munia & juustoraastetta. Paista uunissa sen aikaa, että juusto sulaa ja kananmunat hyytyvät sopivasti) Papusalsa on hyvää myös riisin ja raikkaiden vihannesten kera. Tällä ohjeella salsaa tulee riittävästi 3-4 tortillaan, jos syöjiä on enemmän, tuplaa ohje! Laita papusalsan lisäksi tortillalätylle raikkaita vihanneksia, guacamolea tai avokadosiivuja, maissia ja jalapenoja, jos pidät tulisuudesta. Helppo burrito on valmis, kun kietaiset täytteet tortillalätyn sisään.
Vegaaninen papusalsa tortillaruokiin

Tarvitset:
(3-4 annosta)
- 230 g valitsemiasi papuja
- 3 dl luumukirsikkatomaatteja/ kirsikkatomaatteja
- 1 dl sweet chili kastiketta
- ¾ dl tomaattipyreetä
- pieni pala punasipulia
- tuoretta valkosipulia oman maun mukaan
- tuoretta chiliä tai jalapenoja oman maun mukaan
- tuoretta korianteria oman maun mukaan (voi korvata lehtipersiljalla)
- ¾ tl fajitas maustetta
- ripaus suolaa
Valmistus:
- Valuta siivilässä ja huuhtele pavut. Laita tarjoilukulhoon. Lisää joukkoon tomaattipyree, sweet chili kastike, fajitas mauste & ripaus suolaa. Kuutioi sekaan tomaatit ja pieni pala punasipulia, hienonna oman maun mukaan tuoretta valkosipulia, chiliä ja korianteria (tai lehtipersiljaa)
- Sekoita hyvin, tarkasta maku ja halutessasi lisää mausteita tai tulisuutta
- Lisää papusalsaa & fraichea tortillalätyn keskelle ja haluamasi muut täytteet. Kääri burritoksi ja nauti!
Raikas lime-korianteri fraiche
Valmista 5-minuutissa

Ranskankermaa laitetaan usein tortillaruokiin täytteeksi ja se pehmentää hieman ruoan tulisuutta! Lime ja korianteri ovat klassikkopari texmex & mexmex keittiössä ja muodostavat raikkaan yhdistelmän, joka on taivaallisen hyvää mausteisen täytteen kanssa. Mikäli et pidä korianterista, kokeile sen sijaan lehtipersiljaa. Saat lime-korianteri fraichesta vegaanisen valitsemalla kasvipohjaisen fraichen ja laittamalla hunajan sijaan vaaleaa siirappia. Fraiche on laktoositon, jos valmistat sen laktoosittomasta fraichesta!
Tarvitset:
- 200 g creme fraichea tai kasvipohjaista fraichea
- ½ pieni lime puristettuna
- n. 2 tl hunajaa tai vaaleaa siirappia
- reilu kourallinen tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa hienonnettuna
- ripaus suolaa & mustapippuria
- Hienonna korianteri/ persilja. Lisää fraichen joukkoon hienonnettu tuoreyrtti, hunaja/siirappi, suola & mustapippuri. Sekoita ja tarkasta maku. Tarjoile tortillaruokien kanssa tai laita burritoihin täytteen joukkoon!
Guacamole

Guacamole, eli avokadosta tehty kastike tai dippi on klassikko meksikolaisessa- ja texmex keittiössä! Guacamolea voit laittaa mihin vaan tortilla-ateriaan. Guacamole on myös suosittu ja terveellinen dippi vihanneksille tai maissilastuille. Tämä guacamole resepti on hyvin pelkistetty, koska suunnittelin sen burritoihin ja muihin helppoihin tortillaruokiin täytteeksi. Burritoissa, enchilladoissa ja quesadilloissa on jo paljon erilaisia makuja, sekä tulisuutta muutenkin. Mikäli teet guacamolea dipiksi, voit halutessasi lisätä siihen myös hieman hienoksi silputtua punasipulia ja chiliä!
Guacamole on vegaaninen, jos laitat hunajan sijaan vaaleaa siirappia. Korianterin voi halutessaan korvata lehtipersiljalla.
Tarvitset:
Guacamole:
- 2 kypsää avokadoa
- ½ yksikyntinen vs
- kourallinen tuoretta korianteria
- limemehua oman maun mukaan
- ripaus suolaa & mustapippuria
- 2 tl hunajaa tai vaaleaa siirappia
Puolita avokadot & poista kivi. Purista avokadojen hedelmäliha kulhoon. Hienonna tuoretta valkosipulia oman maun mukaan. Lisää hienonnettu vs, tuoretta korianteria (tai lehtipersiljaa) reilu kourallinen, purista joukkoon limemehua, laita ripaus suolaa ja pippuria, sekä hieman hunajaa tai vaaleaa siirappia. Surauta samettiseksi tahnaksi sauvasekoittimella.

KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös omille kavereille! Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai laita sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi
-Tiina

Lähteet:
Tortillan määritelmä, Wikipedia
Erilaiset tortillaruoat, La Mesa
Mitä eroa tortillalla, tacolla ja burritolla oikeasti on? MTVuutiset/makuja