Kasvismakaronilaatikko on helppo tehdä tummasta soijarouheesta. Tässä postauksessa kokataan soijarouheesta juustoinen kasvismakaronilaatikko, jonka aktiivinen työaika on vain 15 minuuttia! Postauksessa kokataan myös helppo jauhelihamakaronilaatikko, johon laitetaan mausteeksi sulatejuustoa. Makaronilaatikko on suomalaisten arkiruokien klassikko, joka maistuu kaikille. Reseptien lisäksi saat tästä artikkelista vinkit makaronilaatikon kokkaamiseen erilaisille ruokavalioille ja tipsit herkulliseen kasvismakaronilaatikkoon.
Kasvismakaronilaatikko vegaanisesti
Kasvismakaronilaatikon voi helposti tehdä halutessaan myös vegaanisena. Juustoraaste korvataan kasvipohjaisella 'juustoraasteella.' Munamaito korvataan 2 dl kasvisrasvasekoitteella tai kaurakermalla, johon sekoitetaan 2 rkl ravintohiivahiutaleita. Ravintohiivasta saadaan herkullisen juustoista makua vegaaniseen kasvismakaronilaatikkoon ja nimensä mukaisesti ravintohiiva sisältää runsaasti myös ravinteita. Ravintohiivahiutaleissa on erityisesti B-vitamiineja, joita kasvissyöjän on hyvä saada ravintolisänä sekä lisäksi foolihappoa ja sinkkiä. Jos haluat tehdä kasvismakaronilaatikon vegaanisesti, osta vegaaninen 'juustoraaste' ja 2 dl kasvisrasvasekoitetta tai kaurakermaa. Korvaa näillä reseptin juustoraaste ja munamaito ja saat herkullisen vegaanisen makaronilaatikon!
Makaronilaatikko gluteenittomana ja maidottomana
Osta gluteenittomat makaronit tai muuta gluteenitonta pastaa tavallisen pastan sijaan. Mikäli makaronilaatikon tulee olla maidoton, korvaa maito kasvipohjaisella maidolla ja osta juustoraasteen sijaan kasvipohjaista 'juustoraastetta'.
Makaronilaatikko ilman kananmunaa
Vaikka perinteisesti makaronilaatikkoon tulee munamaitoa, toimii makaronilaatikko myös ilman kananmunaa oikein hyvin! Kaada vuokaan munamaidon sijaan yksinkertaisesti 2 dl ruokakermaa, kasvisrasvasekoitetta tai kaurakermaa ja sekoita se makaronilaatikon sekaan. Kerma imeytyy pastan joukkoon paremmin kuin pelkkä maito yksinään. Kermasta saadaan myös makuun samankaltaista täyteläisyyttä kuin kananmunasta, vaikka kananmuna jätetään pois. Kevyellä ruokakermalla tai kasvisrasvasekoitteella makaronilaatikko myös pysyy melko vähäkalorisena.
Mennään seuraavaksi resepteihin!
Kaikki postauksen reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml 1 tl = 5 ml
Helppo kasvismakaronilaatikko
Aktiivinen työaika 15 minuuttia
Valmista 45 minuutissa
Kasvismakaronilaatikko on gluteeniton gluteenittomalla makaronilla ja laktoositon, jos valitset laktoosittoman maidon ja juustoraasteen. Löydät ylempää postauksesta ohjeet vegaaniseen kasvismakaronilaatikkoon! Meillä tykätään laittaa makaronilaatikon päälle tomaattisiivuja, mutta ne ovat täysin valinnainen ainesosa. Tomaattisiivuista makaronilaatikko saa kaunista väriä pintaan ja tomaatti myös toimii mainiosti makaronilaatikon makujen kanssa! Kun teet kasvismakaronilaatikkoa, saat soijarouheeseen parhaiten makua maustaessasi sen heti ensimmäisenä samalla, kun laitat sen turpoamaan. Malta antaa soijarouheelle myös hetki kuumalla paistinpannulla sipulin kanssa, jotta saat soijarouheesta hyvää.
Tarvitset:
- 2 dl tummaa soijarouhetta
- 1 iso sipuli
- tilkka oliiviöljyä tai rypsiöljyä
- 7,5 dl tummaa makaronia (tai valitsemaasi pastaa)
- 2,5 dl maitoa
- 2 kananmunaa
- 150 g juustoraastetta
- (tomaatteja)
Mausteet:
- 1,5 rkl paprikajauhetta
- 1 rkl vs jauhetta
- 1,5 rkl ruokosokeria
- 1,5 rkl punaviinietikkaa
- 1,5 tl mustapippurirouhetta
- 2 tl ruohosipulia
- 2 tl suolaa
- 1 tl oreganoa
- 1 tl juustokuminaa
Valmistus:
- Laita uuni lämpiämään 225 'C. Kiehauta vedenkeittimessä vettä. Laita kuumuutta kestävään astiaan soijarouhe ja lisää sen sekaan kaikki mausteet ja tilkka oliiviöljyä tai rypsiöljyä. Kaada päälle kuumaa vettä juuri sen verran, että soijarouhe peittyy veteen. Sekoita ja jätä soijarouhe turpoamaan.
- Laita pastavesi kiehumaan makaroneille ja syvä paistinpannu lämpiämään hieman yli keskilämmön. Lorauta pannulle hieman öljyä. Kuutioi sipuli ja laita pannulle kuulottumaan. Laita makaronit kypsymään veden kiehuessa. (Pilko tässä välissä tomaattisiivuja, kun pasta kypsyy ja sipuli kuullottuu.)
- Sipulin saatua väriä, lisää pannulle soijarouhe ja tiputa lämpö miedolle lämmölle. Makaronin ollessa al dente, valuta makaronit siivilässä ja kaada pannulle soijarouheen ja sipulin kanssa.
- Sekoita ja kaada voideltuun uunivuokaan. Tee munamaito, lisää sen joukkoon 1-2 dl juustoraastetta ja kaada seos kasvismakaronilaatikkoon. Sekoita. Lisää päälle tomaattisiivuja ja oman maun mukaan juustoraastetta.
- Kypsennä uunissa keskitasolla 30 minuuttia ja nauti valitsemiesi lisukkeiden kanssa!
Juustoinen jauhelihamakaronilaatikko
Aktiivinen työaika 15-20 minuuttia,
valmista 45-50 minuutissa
Puolisoni pitää tästä siinä määrin paljon, että meillä tehtiin iso vuoka, josta riittää useiksi päiviksi syötävää meidän perheessä. Tätä on helppoa tehdä tarvittaessa myös pienempi uunivuoka. Valitse silloin kaupasta 400 g kevytjauhelihaa, laita makaroneja 6 dl ja munamaitoon kaksi kananmunaa +2 dl maitoa. Puolita muiden ainesosien määrä. Makaronilaatikko on laktoositon laktoosittomalla juustolla ja maidolla. Makaronilaatikko on gluteeniton, jos valitset gluteenittomat makaronit. Tomaattisiivujen lisääminen makaronilaatikon päälle on täysin valinnaista, mutta niillä saa kivasti väriä makaronilaatikkoon ja ainakin meillä myös tykätään uunissa paahtuneista aromaattisista tomaateista makaronilaatikon päällä!
Tarvitset:
- 700 g kevytjauhelihaa (rasva 7-10 %)
- 1 iso sipuli
- tilkka oliiviöljyä tai rypsiöljyä
- 9 dl tummaa makaronia (tai valitsemaasi pastaa)
- 3 dl maitoa
- 2 kananmunaa
- 250 g mustaa Koskenlaskijaa
- juustoraastetta
- (tomaatteja)
Mausteet:
- 1,5 rkl paprikajauhetta
- 1 rkl vs jauhetta
- 2 tl ruokosokeria
- 1,5 rkl punaviinietikkaa
- 1,5 tl mustapippurirouhetta
- 2 tl ruohosipulia
- 2,5 tl suolaa
- 2 tl oreganoa
- 1 tl juustokuminaa
Valmistus
- Laita uuni lämpiämään 225 'C. Laita pastavesi kiehumaan makaroneille ja syvä paistinpannu lämpiämään hieman yli keskilämmön. Lisää jauheliha kuumalle pannulle paistumaan. Kuutioi sipuli ja laita pannulle kuulottumaan jauhelihan kanssa. Laita makaronit kypsymään veden kiehuessa.
- Mausta jauheliha. (Pilko tässä välissä tomaattisiivuja, kun pasta kypsyy ja sipuli kuullottuu.) Jauhelihan ollessa kypsää, lisää sulatejuusto pieninä nokareina ja sekoita jauhelihan joukkoon.
- Makaronin ollessa al dente, valuta makaronit siivilässä ja kaada pannulle jauhelihan ja sipulin kanssa.
- Sekoita, tarkasta maku ja kaada voideltuun uunivuokaan. Tee munamaito ja kaada seos makaronilaatikkoon. Sekoita. Lisää päälle (tomaattisiivuja ja) oman maun mukaan juustoraastetta.
- Kypsennä uunissa keskitasolla 30 minuuttia ja nauti valitsemiesi lisukkeiden kanssa!
Kaipaatko lisää inspiraatiota pastaruokiin?
Lue seuraavaksi: Helppo tonnikalalasagne ja kasvislasagne, löydä herkulliset pastasalaattireseptit tai katso reseptit herkulliseen 20 minuutin pasta bologneseen jauhelihalla ja vegaanisesti
KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa omassa somessa! Jos päätit kokeilla artikkelin reseptejä, kuulen mielelläni, miten ruoanlaitto sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota terveellisiin aamiaisiin, välipaloihin ja herkkuhetkiin, sekä lisää ruokareseptejä instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi