Pastasalaatti on helppo ruokaisa ateria, jota voi varioida loputtomasti! Pastasalaatti sopii kaikkiin vuodenaikoihin ja salaatiin voi pastan kanssa laittaa jokaisena vuodenaikana kauden vihanneksia ja hedelmiä. Pastasalaatti sopii erinomaisesti myös juhlapöytään ruokaisaksi suolaiseksi tarjottavaksi vieraille. Tässä artikkelissa kokataan ruokaisa ja terveellinen pastasalaatti neljällä eri reseptillä: Kana-pastasalaatti, Välimerellinen linssi-pastasalaatti pestolla, Sitruunainen katkarapu-pastasalaatti & Tomaatti-avokado pastasalaatti.
Pastasalaatti erilaisille erikoisruokavalioille
Pastasalaatti on erinomainen tarjottava illanistujaisiin tai juhliin, mutta se sopii mainoisti myös meal preppaukseen ja arjen ateriahetkiin. Ruokaisa pastasalaatti on helppoa ottaa vaikka evääksi töihin tai syödä lounaaksi kotitoimistolla. Salaattiin voi laittaa lähes mitä tahansa, mutta etenkin, jos teet pastasalaattia juhliin tai illanistujaisiin, sinun on todennäköisesti huomoitava erilaisia allergeeneja salaatin valmistuksessa.
Gluteeniton syntyy helposti gluteenittomasta pastasta, joita saa nykyään onneksi jo aika paljon erilaisia! Jos sinun täytyy tehdä pastasalaatti gluteenittomana, tee gluteenittomalle oma pieni annos gluteenittomalla pastalla tai valmista tarvittaessa koko salaatti gluteenittomasta pastasta.
Vegaaninen edellyttää, että kastikkeeseen ei laiteta maitotuotteita tai perinteistä majoneesia (jossa on kananmunaa). Vegaaniseen pastasalaattiin tai kasvispastasalaattiin sopii laittaa proteiiniksi lähes mitä tahansa papuja tai linssejä. Kastikkeeksi sopii vegaaninen majoneesi tai vaikkapa oliiviöljystä tai rypsiöljystä valmistettu maukas vinegrette kastike. Löydät tästä postausksesta helpon vegaanisen pastasalaatin kastikkeen Tomaatti-avokado pastasalaatin reseptistä!
Kananmunaton: jos salaatin reseptissä on kananmunaa, se tietenkin jätetään pois. Et myöskään voi käyttää kastikkeessa tavallista majoneesia, sillä majoneesissa on kananmunaa. Kastikkeen voi valmistaa maitotuotteista, vegaanisesta majoneesista, rypsiöljystä tai oliiviöljystä. Suurin osa teollisesti valmistetuista kuivatuista pastoista ei sisällä kananmunaa, mutta on hyvä tarkastaa myös se, onko käyttämäsi pasta varmasti kananmunatonta.
Maidoton: salaattiin ei voi laittaa juustoa tai muitakaan maitotuotteita. Mikäli reseptin kastikkeessa on jogurttia, kermaviiliä, creme fraichea tai smetanaa, korvaa nämä majoneesilla tai vegaanisella majoneesilla.
Mennään seuraavaksi resepteihin!
*Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla. 1 rkl = 15 ml 1 tl = 5 ml
Kana-pastasalaatti
Aktiivinen työaika 25-30 minuuttia
Pastaksi tähän salaattiin sopii mainoisti fusilli tai penne. Mikäli haluat salaatista mahdollisimman ravitsevan ja ruokaisan, suosi runsaskuituisia ja runsaasti proteiinia sisältäviä pastavaihtoehtoja. Salaatti on gluteeniton gluteenittomalla pastalla ja maidoton, jos jätät parmesan raasteen pois. Voit halutessasi laittaa salaattiin myös enemmän vihanneksia kuin reseptissä. Resepti on tehty siten, että kanaa on reilusti suhteessa pastan määrään ja halutessasi voit muokata myös broilerin ja pastan suhdetta. Reilulla broileriannoksella salaatti on erittäin ruokaisa ja täyttävä! Rucolan sijaan salaatin päälle voi laittaa myös basilikan lehtiä tai hiennonnettua persiljaa.
Tarvitset:
- 600 g broilerisuikaleita
- 7,5 dl fusilli pastaa (täysjyvä)
- 1 makea suippopaprika
- ½ pieni kesäkurpitsa
- 1 kesäsipuli tai pieni punasipuli
- 1 pieni prk säilykemaissia
- 1 dl aurinkokuivattua tomaattia basilika-mausteliemessä (Royal)
- 1 dl parmesan raastetta
- (Rucolaa, basilikan lehtiä tai persiljaa)
Mausteet:
- 2 rkl paprikajauhetta
- 2 rkl provencen yrtit maustetta
- 1 rkl vs jauhetta
- 1 tl mustapippurirouhetta
- 2 tl suolaa
- 1-2 rkl valkoviinietikkaa
- 2,5 rkl hunajaa
Valmistus
- Laita pannu lämpiämään hieman yli keskilämmön ja lorauta pannulle tilkka öljyä. Laita broilerisuikaleet paistumaan pannulle ja ripottele sekaan kaikki kuivat mausteet. Jätä broileri kypsymään sekoittaen välillä. Lisää kypsennyksen loppuvaiheilla valkoviinietikka ja hunaja.
- Kiehauta vedenkeittimellä pastavesi. Ripauta tilavaan kattilaan reiluhkosti suolaa ja kaada kiehuva vesi kattilaan (tai kiehauta vesi kattilassa). Laita pasta kypsymään ja laita ajastimeen sopiva aika.
- Tarkasta broilerin maku ja pilko salaatin vihannekset valmiiksi pastan kypsyessä. Pieni hieman myös aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita.
- Pastan ollessa sopivan kypsää, kaada se lävikköön tai siivilään ja huuhtele hieman kylmällä vedellä, siten, että pasta jäähtyy sopivasti. Kaada pasta takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon broilerisuikaleet ja parmesan raaste.
- Huuhtele säilykemaissi siivilässä ja sekoita se, sekä pilkotut vihannekset pastasalaatin joukkoon. Sekoita hyvin, tarkasta maku ja kaada salaatti tarjoiluastiaan.
- Koristele haluamallasi tavalla ja tarjoile heti tai laita salaatti jääkaappiin.
Välimerellinen linssi-pastasalaatti pestolla
Aktiivinen työaika 20-25 minuuttia
Tässä salaatissa on klassisia kreikkalaisia makuja ja ripaus Italiaa peston muodossa. Basilikapesto sopii tälle salaatille kastikkeeksi erinomaisti, mutta halutessasi voit vaihtaa sen myös ihan vaan tilkkaan oliiviöljyä tai johonkin toiseen kastikkeeseen. Orzo jyväpasta sopii tähän erityisen hyvin, mutta voit valita myös jonkin muun pastan. Gluteenittomalla pastalla saat salaatista gluteenittoman ja vegaanisen vegaanisella fetalla, sekä jättämällä peston pois tai korvaamalla vegaanisella pestolla. (Vihreä pesto sisältää useimmiten parmesan juustoa). Juuston lisäksi pestossa on usein myös pähkinää tai pinjansiemeniä. Huomioi myös tämä, jos ruokapöytään on tulossa näille allergisia syöjiä.
Tarvitset:
- 230 g vihreitä tai mustia linssejä (säilyke)
- 5 dl orzo pastaa
- 1 makea suippopaprika
- ½ kurkku
- 1 kesäsipuli tai pieni punasipuli
- 250 g kirsikkatomaatteja tai luumukirsikkatomaatteja
- 200 g fetaa
- oliiveja oman maun mukaan
- ¾ dl basilikapestoa
- 1 tl mustapippurirouhetta
- 1 tl vs jauhetta
Valmistus:
- Kiehauta vedenkeittimellä pastavesi. Ripauta tilavaan kattilaan reiluhkosti suolaa ja kaada kiehuva vesi kattilaan (tai kiehauta vesi kattilassa). Laita pasta kypsymään ja laita ajastimeen sopiva aika.
- Aloita salaatin vihannesten pilkkominen pastan kypsyessä.
- Pastan ollessa sopivan kypsää, kaada se lävikköön tai siivilään ja huuhtele hieman kylmällä vedellä, siten, että pasta jäähtyy sopivasti. Kaada pasta takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon pesto tai valitsemasi kastike sekä hieman pippuria ja valkosipulijauhetta.
- Huuhtele linssit siivilässä ja kaada pastan joukkoon. Pilko myös loput kasvikset ja kuutioi feta. Lisää suurin osa vihanneksista ja fetasta pastan sekaan. Lisää oman maun mukaan oliiveja ja sekoita salaatti kattilassa.
- Kaada salaatti tarjoilukulhoon ja koristele lopuilla vihanneksilla ja fetakuutioilla.
- Hienonna vielä halutessasi tuoreyrttejä salaatin päälle.
Sitruunainen katkarapu-pastasalaatti
Aktiivinen työaika 15-20 minuuttia
Sitruunainen katkarapu-pastasalaatti on ihanan raikas! Meillä tehtiin tämä simpukan muotoisesta Combino kaurapastasta, mutta mikä tahansa simpukkapasta sopii tähän oikein hyvin tai jokin muu malliltaan saman tyyppinen pasta. Oleellista on, että et valitse fusillia, penneä tms pastaa, joka on hyvin pitkulaista ja huomattavasti kookkaampaa kuin katkaravut, joita käytät. Jos haluat salaatista mahdollisimman terveellisen ja ruokaisan, suosi runsaskuituisia ja paljon proteiinia sisältäviä pastavaihtoehtoja. Tähän tulee kananmunaa, sekä hieman majoneesia. Saat salaatista kananmunattoman jättämällä pois kananmunan ja korvaamalla majoneesin smetanalla, vegaanisella majoneesilla tai creme fraichella. Jos salaatista pitää saada maidoton, tee kastike kokonaan majoneesista.
Tarvitset:
- 1 L jäisiä katkarapuja (+ hieman salaatin koristeluun)
- 7,5 dl simpukkapastaa (combino kaurapasta)
- 1 avokado
- 200 g pakaste herneitä
- 1 kesäsipuli tai pieni punasipuli
- 3 kananmunaa
- 1 sitruuna
Kastike:
- ¾ dl majoneesia
- 1 dl kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6 %)
- 2-3 rkl kapriksia
- 2 rkl sitruunamehua (n. ½ sitruuna)
- 2 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- 1 tl vs jauhetta
- 1 tl mustapippurirouhetta
- tuoretta tilliä & persiljaa
Valmistus:
- Kiehauta vedenkeittimellä pastavesi. Ripauta tilavaan kattilaan reiluhkosti suolaa ja kaada kiehuva vesi kattilaan (tai kiehauta vesi kattilassa). Laita pasta kypsymään ja laita ajastimeen sopiva aika.
- Tee kastike tarjoiluastian pohjalle hienontamalla tuoretta tilliä ja persiljaa oman maun mukaan, purista kastikkeeseen suunnilleen puolikas sitruuna ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset tarjoilukulhossa.
- Pilko sipuli ja kuutio avokado (tee halutessasi avokadosta myös muutama siivu koristeeksi salaatin päälle). Lisää kuutioitu avokado ja sipuli kastikkeen joukkoon.
- Pastan ollessa sopivan kypsää, kaada se lävikköön tai siivilään ja huuhtele hieman kylmällä vedellä, siten, että pasta jäähtyy sopivasti. Kaada pasta kastikkeen joukkoon tarjoiluastiaan.
- Sulata herneet siivilässä lämpimällä vedellä ja huuhtaise kylmällä. Kaada salaattikulhoon.
- Sulata katkaravut siivilässä haalealla vedellä ja painele ylimääräinen neste pois niistä. kaada salaatin joukkoon ja jätä hieman salaatin koristeluun. Sekoita salaatti hyvin & tarkasta maku.
- Koristele katkaravuilla, sitruunalohkoilla, avokadosiivuilla ja tillillä.
Tomaatti-avokado pastasalaatti
(Aktiivinen työaika 20-25 minuuttia)
Tomaatti-avokado pastasalaatti yksinkertaisella vinegrette kastikkeella on helppo ja maistuva vegaaninen tarjottava illanistujaisiin tai juhliin, jos laitat kastikkeeseen hunajan sijaan agavesiirappia. Tämä on myös helppo lounassalaatti, joka sopii mainiosti meal preppaukseen. Salaattiin saadaan proteiinia pavuista ja kidneypapujen sijaan tähän voi hyvin laittaa proteiiniksi vaikka valkoisia papuja tai voipapuja. Valitsin salaattiin kuitupitoisen ja runsasproteiinisen Torino ruispastan, mutta voit halutessasi valita myös jonkin muun pastan. Mikäli haluat tehdä salaatin gluteenittomana, valitse gluteeniton pasta. Salaatti on ruokaisa papujen ja kuitupitoisen pastan ansiosta jo sellaisenaan, mutta halutessasi voit paistaa tämän salaatin kanssa tarjottavaksi myös broileria tai lohta.
Tarvitset:
- 5 dl Torino ruispastaa (tai valitsemaasi pastaa)
- 1 iso avokado
- 250 g kirsikkatomaatteja tai luumukirsikkatomaatteja
- 230 g kidney papuja
- 1 kesäsipuli tai pieni punasipuli
- ½ pieni kesäkurpitsa
- ½ dl aurinkokuivattua tomaattia basilika-mausteliemessä (Royal)
- tuoretta basilikaa
Kastike:
- 2 rkl mietoa oliiviöljyä tai rypsiöljyä
- 1,5 rkl valkoviinietikkaa
- 2-3 rkl agavesiirappia tai hunajaa
- 2 tl provencen yrtit maustetta
- 1 tl mustapippurirouhetta
- 1 tl vs jauhetta
- 1 tl suolaa
Valmistus:
- Kiehauta vedenkeittimellä pastavesi. Ripauta tilavaan kattilaan reiluhkosti suolaa ja kaada kiehuva vesi kattilaan (tai kiehauta vesi kattilassa). Laita pasta kypsymään ja laita ajastimeen sopiva aika.
- Tee kastike pieneen kulhoon sekoittamalla kaikki kastikkeen ainesosat.
- Pilko sipuli, puolita tomaatit ja kuutio kesäkurpitsa ja avokado. Pilko hieman pienemmäksi myös aurinkokuivatun tomaatin suikaleita. (Tee halutessasi avokadosta muutama siivu koristeeksi salaatin päälle).
- Pastan ollessa sopivan kypsää, kaada se lävikköön tai siivilään ja huuhtele hieman kylmällä vedellä, siten, että pasta jäähtyy sopivasti. Kaada pasta salaattikulhoon.
- Kaada kastike ja vihannekset salaattikulhoon. (Jätä halutessasi hieman myös tomaatin puolikkaita salaatin koristeluun)
- Valuta pavut siivilässä ja huuhdo. Kaada salaattiin. Sekoita salaatti hyvin & tarkasta maku.
- Koristele avokadosiivuilla, puolikkailla kirsikkatomaateilla tai luumukirsikkatomaateilla ja basilikanlehdillä.
Tiesitkö muuten, että pastaveteen ei lisätä suolaa pastan maustamiseksi? Haluatko tietää, miksi pastan keitinveteen oikeasti kuuluu lisätä suolaa ja miten valmistat pastaa yhtä hyvin kuin italaialaiset? Lue Seuraavaksi: Miten kokkaat erinomaista pastaa? Löydät artikkelista tietoa myös pastan terveellisyydestä ja kaksi herkullista pastareseptiä: Kylmäsavulohi-avokadopasta & Värikäs feta-kasvispasta.
KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa omassa somessa! Jos päätit kokeilla artikkelin pastasalaatteja, kuulen mielelläni, miten ruoanlaitto sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi