Kurpitsareseptit hurmaavat monipuolisuudellaan! Erilaisista kurpitsoista on helppoa loihtia niin pääruokia kuin leivonnaisiakin. Syksy on kurpitsan sesonkiaikaa ja kurpitsasta voi tehdä todella monipuolisesti erilaisia syötäviä pastasta syksyisiin salaatteihin, unohtamatta ihanan täyteläistä kurpitsakeittoa tai herkullista kurpitsapiirakkaa. Tästä blogiartikkelista löydät kymmenen suosikkireseptiäni kurpitsasta ja bonuksena myös herkullisen kurpitsapiiraan reseptin. Saat artikkelista vinkit myös kurpitsan kanssa toimiviin makupareihin suolaisissa ja makeissa syötävissä sekä kurpitsan vaivattomaan käsittelyyn.
Kurpitsan kanssa toimivat makuparit
Kurpitsaa on syksyllä kaupoissa useita erilaisia lajikkeita, mutta tämän postauksen reseptit tehdään hokkaidokurpitsasta, myskikurpitsasta tai perinteisestä 'Halloween kurpitsasta' - siitä kookkaasta, pyöreästä kurpitsasta jossa on lempeän oranssi väri ja pystysuunnassa menevät raidat. Kurpitsassa on tyypillisesti melko mieto maku, mutta kurpitsan kanssa sopii silti yhdistää voimakkaitakin makuja! Muutamia kurpitsan kanssa erityisen hyvin sopivia mausteita: Inkivääri, chili, kaneli, kardemumma, muskottipähkinä, neilikka, fariinisokeri, tumma siirappi, tahini, hunaja, paprikajauhe, kurkuma, valkosipuli, sumac, mustapippuri, valkopippuri, korianteri & juustokumina. Myös useat itämaiset mausteseokset sopivat mainiosti kurpitsan maustamiseen, näitä ovat ainakin: baharat, keltainen curry, harissa, ras el hanout ja garam masala.
Myös yrtit sopivat kurpitsan pariksi kivasti, erityisesti: timjami, rakuuna, persilja ja korianteri. Voimakkaat mausteet sopivat yhteen kurpitsan kanssa oikein hyvin ja korostavat mielyttävästi kurpitsan pehmeän täyteläistä makua, mutta ole maltillinen voimakkaimpien mausteiden kanssa, jotta kurpitsan oma maku ei peity kokonaan niiden alle. Muutamia makupareja, jotka toimii hyvin yhteen kurpitsan kanssa: omena, persimon, sitruuna, puolukat, karpalot, feta, vuohenjuusto, aurajuusto, voimakas sulatejuusto, kaprikset, tomaattipyree & tomaattimurska.
Kurpitsareseptit tehdään usein kurpitsasoseesta
Miten saat helpoiten kurpitsasta sosetta?
Nykyään kurpitsasosetta saa valmiina päivittäistavarakaupoista sesongin aikana, mutta kurpitsasose on helppoa valmistaa myös itse. Kurpitsasoseen aktiivinen työaika on vain noin viisi minuuttia ja uuni hoitaa loput! Kurpitsoista Halloween kurpitsa sekä hokkaidokurpitsa on helpointa tehdä suoraan kurpitsasoseeksi, sillä niiden hedelmäliha ei pysy kiinteänä kovin hyvin kypsennettäessä. Myskikurpitsa on rakenteeltaan sellainen, että siitä voit tehdä soseen samoin kuin hokkaidokurpitsasta, mutta lisäksi se pysyy kasassa tarvittaessa oikein hyvin myös paloina tai lohkoina. Myskikurpitsaa voi paahtaa uunissa tai airfryerissa herkullisiksi lohkoiksi tai kuutikoiksi! Myskikurpitsasta täytyy poistaa kuoret ja sisältä rihmat sekä siemet kurpitsan alaosasta. Sen jälkeen voit valmistaa kurpitsasta, mitä tahansa.
Kurpitsasose hokkaidokurpitsasta
Puolita kurpitsa, poista sisältä rihmat ja siemenet, voitele hedelmälihan pinta kevyesti öljyllä ja paahda kurpitsan puolikkaita uunissa n. 40 minuuttia 200 'C kuori ylöspäin. Kun kurpitsan hedelmäliha on kypsynyt pehmeäksi, hedelmäliha irtoaa kuoresta helposti. Voit joko lusikoida hedelmälihan irti kuoresta kulhoon tai 'kuoria' kurpitsan uunipellillä, irrottamalla kuoren varovasti. Lisää kurpitsan kypsä hedelmäliha kulhoon ja lisää joukkoon hieman vettä. Surauta sauvasekoittimella soseeksi ja tee soseesta, mitä tahdot! Hokkaidokurpitsa sopii sekä suolaisiin että makeisiin kurpitsaresepteihin. (*hokkaidokurpitsassa on niin tiivis rakenne, että saadaksesi siitä sopivan paksuista sosetta, täytyy sekaan lisätä hieman myös vettä. Voit lisätä vettä ensin 1 dl ja tarpeen vaatiessa hieman enemmän, jotta saat soseesta sopivan notkeaa.)
Kypsennys onnistuu myös airfryerissa, mutta kurpitsa pitää laittaa hieman pienempiin osiin, jotta se mahtuu airfryerin paistokoriin. Leikkaa kurpitsa neljään osaan siementen ja rihman poiston jälkeen. Valele hedelmäliha öljyllä, laita leivinpaperi tai foliopala airfryerin paistokorin pohjalle ja aseta kurpitsapalat koriin kuori ylöspäin. Kypsennä 175 'C n. 30 minuuttia.
Kurpitsasose Halloween kurpitsasta
Puolita kurpitsa, poista sisältä rihmat ja siemenet, voitele hedelmälihan pinta kevyesti öljyllä ja paahda kurpitsan puolikkaita uunissa 30-40 minuuttia 200 'C kuori ylöspäin. Kun kurpitsan hedelmäliha on kypsynyt pehmeäksi, hedelmäliha irtoaa kuoresta helposti. Lusikoi hedelmäliha irti kuoresta kulhoon ja soseuta. (Halloweenkurpitsassa on tyypillisesti niin paljon nestettä, että hedelmälihan joukkoon ei soseutettaessa tarvitse lisätä vettä!) Mikäli sinulla on todella kookas Halloween kurpitsa, jossa on 8 cm tai paksumpi hedelmäliha, kannattaa kurpitsa rihmojen ja siementen poiston jälkeen tässä tapauksessa pilkkoa useampiin osiin, valella hedelmäliha kevyesti öljyllä ja kypsentää uunissa hedelmäliha ylöspäin 175 'C 45-60 minuuttia.
Kurpitsareseptit arkeen ja juhlaan
Kurpitsasta saa valmistettua sekä helppoja arkireseptejä että maittavia juhlatarjottavia. Suurin osa tämän blogiartikkelin kurpitsaresepteistä on helppoja arkireseptejä pääruoista välipaloihin ja aamiaiselle. Löydät bonuksena postauksesta myös herkullisen kurpitsapiiraan, jota leivon joka vuosi vähintään Halloweeniksi, mutta usein muutaman kerran syksyn aikana! Kurpitsapiiras on todella helppo valmistaa, mutta silti taivaallisen hyvää! Kurpitsapiiras sopii kahvitteluun ystävien kanssa, illanistujaisiin, Halloween kesteille tai toimii helppona syksyisenä jälkiruokana. Feta-kurpitsapasta on helppo valmistaa ja se sopii erinomaisesti helpoksi arkipäivälliseksi, mutta halutessasi saat siitä myös juhlavamman annoksen, jos tarjoilet sen viinin kera ja lisäät annoksen päälle paahdettuja pinjansiemeniä. Myös vuohenjuusto-kurpitsasalaatti taipuu tarvittaessa juhlavammaksi päivälliseksi tai vaikka alkupalaksi. Saat tästä postauksesta kuusi ruokareseptiä ja viisi makeaa kurpitsareseptiä.
Mennään seuraavaksi resepteihin!
*Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml ja 1 tl = 5 ml
Suolaiset kurpitsareseptit
- Täytetyt myskikurpitsat jauhelihalla
- Paahdettua bataattia ja myskikurpitsaa
- Kurpitsa-vuohenjuustosalaatti
- Feta-kurpitsapasta
- Juustoinen kurpitsakeitto
- Mausteinen myskikurpitsakeitto
Makeat kurpitsareseptit
- Kurpitsa-persimon rahka
- Kurpitsa-granolakupit
- Kurpitsapannukakut
- Kardemumma-kurpitsa chia vanukkaat
- Kurpitsapiirakka
Täytetyt myskikurpitsat jauhelihalla
Aktiivinen työaika 20 minuuttia,
Valmista 1 h
Uunissa paahdettu myskikurpitsa on herkullisen täyteläisen makuista ja ruokaisalla täytteellä myös erittäin täyttävää. Myskikurpitsalle voi loihtia erilaisia täytteitä, mutta tähän blogiartikkeliin valikoitui meillä suosittu hieman tex mex henkisesti maustettu jauhelihatäyte. Jauhelihan voi halutessaan vaihtaa myös tummaan soijarouheeseen, linsseihin tai papuihin, jos haluat tehdä näitä ilman lihaa! Resepti on erittäin helppo ja vaatii aktiivista työaikaa vain 20 minuuttia.
Puolikkaan myskikurpitsan kypsyminen kauttaaltaan kypsäksi kuitenkin ottaa aikansa ja kurpitsat ovat uunissa tunnin ajan. Voit kuitenkin mainiosti samalla touhuta muuta kotonasi, kun kurpitsat pehmenevät uunin lämmössä. Täyte on valmis n. vartissa! Tarjoile täytetyt myskikurpitsat raikkaan salaatin kanssa. PS. Jos lisäät myskikurpitsoiden jauhelihatäytteeseen mitä tahansa papuja, sinulla on Meksikolaistyylinen jauhelihapannu, joka sopii mainiosti täytteeksi myös burritoihin tai vaikka riisin kanssa syötäväksi, jos haluat ruoan, joka on valmis puolessa tunnissa.
Täytteeseen laitetaan tässä reseptissä chilijauhetta, mutta voit halutessasi korvata sen myös jalapenoilla tai tuoreella chillä. Santa Marian chipotle chili on mieto chilijauhe, eikä reseptin täyte ole erityisen tulinen. Säädä tulisuus oman maun mukaan! Resepti on gluteeniton ja laktoosittomalla juustoraasteella laktoositon.
Tarvitset:
- 2 pientä - keskikokoista myskikurpitsaa
- tilkka oliiviöljyä tai rypsiöljyä
- suolaa & pippuria
- cheddar juustoraastetta
Täyte:
- 400 g kevytjauhelihaa
- 400 ml tomaattimurskaa
- 1 sipuli
- 1 pieni makea suippopaprika
- 1-2 yksikyntistä valkosipulia
- cheddar juustoraastetta
Mausteet:
- 2 tl paprikajauhetta
- 2 tl korianterijauhetta
- 2 tl basilikaa
- 1 tl oreganoa
- 1 tl suolaa
- 1 tl chipotle chilijauhetta (Santamaria)
- 1 rkl ruokosokeria
- ripaus mustapippuria
- (tuoretta korianteria tai persiljaa)
Valmistus:
- Laita uuni lämpiämään 225 'C. Puolita myskikurpitsat, poista siemenet ja rihma. Leikkaa kurpitsan takaa pystysuunnassa siivu kuorta pois, jotta saat kurpitsan puolikkaan pysymään suorassa uunipellillä. Aseta kurpitsan puolikkaat leivinpaperin päälle uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Valele kurpitsoiden pinta öljyllä ja mausta kurpitsat suolalla ja pippurilla. Uunin lämmettyä, laita kurpitsat heti uuniin.
- Kuori ja pilko sipulit ja pilko paprika. Laita paistinpannu lämpiämään hieman yli keskilämmön ja lisää pannulle hieman öljyä. Laita sipuli kuullottumaan pannulle. Sipulin saatua väriä, lisää jauheliha ja anna paistua lähes kypsäksi
- Lisää mausteet ja paprikakuutiot. Anna paistua muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja tomaattipyree. Anna hautua kannen alla muutama minuutti. (Tee salaatti tässä välissä)
- Kurpitsoiden oltua uunissa n. 45 min, ota ne uunista ja lisää täytettä runsaasti kurpitsoiden päälle. Ripottele täytteen päälle juustoraastetta ja laita kurpitsat uuniin vielä 15-minuutiksi.
- Hienonna lopuksi tuoreyrttejä kurpitsoiden päälle ja tarjoile heti raikkaan salaatin kanssa.
Paahdettua myskikurpitsaa ja bataattia
Aktiivinen työaika 10-15-minuuttia,
Valmista 35-minuutissa.
Paahdetut myskikurpitsa ja bataatti maistuvat mainiosti vaikka mausteisen kikherne- tai linssicurryn parina, mutta sopivat erinomaisesti lisukkeeksi vaikka myös liha- tai broileriruoalle. Mausteissa voit soveltaa oman mielesi mukaan! Myskikurpitsan kuori on paksu ja aika napakka. Kurpitsan saa kuorittua kuorimaveitsellä, mutta minusta se on helpointa tehdä kunnollisella keittiöveitsellä. Kurpitsasta kannattaa leikata kuoret veitsellä leikkuulautaa vasten tai terävällä vihannesten kuorijalla. Ps. Jos sinulla on voimakkaasti päärynän mallinen myskikurpitsa, jonka alaosa on huomattavasti yläosaa leveämpi, leikkaa kurpitsa kahtia siten, että kurpitsan alaosa ja yläosa kuoritaan erikseen. Poista alaosasta kanta ja leikkaa yläosasta pala pois. Aseta alaosa ja yläosa vuorotellen leikkuulautaa vasten ja leikkaa kuoret irti veitsellä leikkuulautaa vasten.
Tarvitset:
- ½ keskikokoinen-iso myskikurpitsa (tai 1 pieni kurpitsa)
- 1 keskikokoinen bataatti
- tilkka oliiviöljyä tai rypsiöljyä
- ripaus paprikajauhetta
- ripaus mustapippurirouhetta
- suolaa oman maun mukaan
- n. 20 minuuttia airfryer 180 ’C tai uunissa 25-30 minuuttia
Valmistus:
- Kuori bataatti kuorimaveitsellä. Poista myskikurpitsan kanta alaosasta ja leikkaa pois varsi yläosasta. Leikkaa kuoret irti leikkuulautaa vasten veitsellä. Poista myskikurpitsasta rihma ja siemenet alaosasta.
- Pilko bataatista ja kurpitsasta suunnilleen saman kokoisia paloja ja laita ne kulhoon.
- Lisää mausteet ja tilkka öljyä. Hölskyttele sekaisin siten, että mausteet ja öljy sekoittuvat bataatin ja kurpitsan pintaan mahdollisimman tasaisesti.
- Kypsennä 180 'C airfryerissa paistotoiminnolla n. 20 minuuttia (muista sekoittaa suunnilleen kypsennyksen puolivälissä!). Voi kypsentää nämä myös 200 'C uunissa 25-30 minuuttia.
- Nauti valitsemasi ruoan kanssa!
Kurpitsa - vuohenjuustosalaatti
Valmista 20-25 minuutissa
Paahdetun myskikurpitsan lempeän makea maku ja suolainen vuohenjuusto maistuvat ihanalta yhdessä! Tämä salaatti sopii meal preppaukseen tai syötäväksi heti. Salaattiin tulee herkullinen hunaja-tahini kastike, joka sopii monenlaisille salaateille! Viikunoiden sijaan salaattiin voi laittaa myös kuivattuja karpaloita. Mikäli meal preppaat tämän salaatin, laita vuohenjuusto annoksen päälle tai kokonaan erilliseen rasiaan ja sekoita salaattiin vasta juuri ennen tarjoilua. Salaatti on gluteeniton kvinoalla ja laktoositon laktoosittomalla vuohenjuustolla.
Tarvitset:
- ½ keskikokoinen myskikurpitsa
- 2-3 lehtikaalin lehteä
- ⅓ kurkku
- 1 iso makea suippopaprika
- ½ dl kvinoaa tai bulguria
- 230 g vihreitä linssejä
- 150 g vuohenjuustoa
- 1 dl cashew pähkinöitä
- 4 tuoretta viikunaa tai ½ dl kuivattuja karpaloita
Hunaja-Tahini kastike:
- 2 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
- 1-2 rkl tahinia
- 2 rkl hunajaa
- ½ rkl valkoviinietikkaa
- 2 rkl kylmää vettä
- ripaus suolaa & pippuria
- (tuoretta persiljaa hienonnettuna)
Valmistus
- Kuori ja kuutioi kurpitsa kulhoon ensimmäisenä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lorauta tilkka öljyä ja hölskyttele sekaisin. Kaada airfryeirin paistokoriin ja kypsennä airfryerissa 180 'C 8-10 minuuttia. (Tai uunissa 200 'C 8-10 minuuttia)
- Laita kvinoaa tai bulguria kypsymään kattilaan.
- Pilko kaikki vihannekset siivilään ja huuhtele siivilässä. Hölskytä ylimääräinen vesi pois & kaada salaattikulhoon. Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainesosat kulhossa.
- Kuutioi vuohenjuusto.
- Valuta ja huuhtele linssit siivilässä. Kaada salaattikulhoon. Jäähdytä bulgur/kvinoa siivilässä kylmällä vedellä. Painele ylimääräinen vesi pois & kaada salaattikulhoon. Lisää kastike salaatin joukkoon ja sekoita hyvin. Annostele salaattipohjaa lautasille tai eväsrasiaan. Lisää päälle paahdettua kurpitsaa & vuohenjuustoa sekä viikunalohkoja (tai kuivattuja karpaloita) ja cashew pähkinöitä.
Feta - kurpitsapasta
Valmista 20 minuutissa
Feta-kurpitsapasta on ihanan helppo ja nopea ateria, mutta myös herkullinen! Fetan suolaisuus ja hapokkuus maistuvat taivaalliselta kurpitsan kanssa. Suosittelen valitsemaan tähän kuitupitoista ja runsasproteiinista pastaa, mutta voit valita pastan mielesi mukaan! Meillä tehtiin tämä Combinon kaurapastasta. Pähkinöistä tulee kurpitsapastalle ihanan täyteläinen maku sekä proteiinia. Liota cashew pähkinät yön yli vedessä tai keitä niitä 10 minuuttia ennen kuin aloitat ruoanvalmistuksen. Pasta on gluteeniton, jos teet sen gluteenittomasta pastasta ja laktoositon laktoosittomalla fetalla.
Tarvitset:
- 3 dl kurpitsasosetta
- 1 sipuli
- 1 yksikyntinen vs
- 1 dl cashewpähkinöitä
- 200 g fetaa
- 6 dl valitsemaasi pastaa
- oliiviöjyä
- (tarjoiluun luumukirsikkatomaatteja)
Mausteet:
- Tuoretta timjamia
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl kurkumaa
- ½ tl muskottijauhetta
- ½ tl mustapippurirouhetta
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 2 rkl ruokosokeria
- 1 tl suolaa
Valmistus
- *Muista liottaa pähkinät tai keitä niitä kiehuvassa vedessä 10 minuuttia, ennen kuin aloitat ruoanvalmistuksen. Kiehauta pastavesi ja laita pasta kypsymään. Aseta ajastin siten, että pastasta tulee al dente kypsää.
- Laita pannu lämpiämään keskilämmölle ja tilkka öljyä pannulle. Kuori ja pilko sipulit. Laita ne kuullottumaan pannulle. Varaa kaikki jauhemaiset mausteet pieneen kulhoon.
- Laita blenderiin kurpitsasose, pähkinät feta, tuoretta timjamia oman maun mukaan sekä valkoviinietikka ja ruokosokeri. Aja tasaiseksi kastikkeeksi.
- Sipulin saatua väriä, lisää pannulle mausteet ja tiputa lämpö miedolle. Anna mausteiden vielä kuullottua minuutin. Lisää sen jälkeen kastike pannulle. Hauduta pari minuuttia kannen alla.
- Valuta pasta ja lisää kastikkeen joukkoon. Hauduta vielä pari minuuttia, tarkasta maku ja tarjoile heti tai laita eväsrasiaan!
Juustoinen kurpitsakeitto
Aktiivinen työaika 15 minuuttia,
Valmista 30-35 minuutissa
Kurpitsakeitto on helpoimpia ruokia, mitä voit valmistaa kurpitsasta. Lämmin keitto on ihanaa viileinä syyspäivinä ja siitä saa myös ruokaisan lisäämällä kikherneitä tai linssejä. Tarjoile keitto tuoreen leivän kanssa! Mausteissa voit soveltaa oman mielesi mukaan ja tähän käy kurpitsasose halloween kurpitsasta, hokkaidosta tai myskikurpitsasta. (Jos valitset myskikurpitsan, lohko se raakana muiden juuresten kanssa kypsymään airfryeriin tai uuniin. ) Meillä laitettiin soppaan voimakasta Koskenlaskijaa, mutta voit valita myös juuston oman mielen mukaan. Vihanneksissakin voi soveltaa ja kasviskeitto on helppo tapa hyödyntää jo hieman nahistuneet juurekset. Keitto on gluteeniton ja laktoositon laktoosittomalla juustolla.
Tarvitset:
- 5-6 dl kurpitsasosetta
- 4-5 keskikoista jauhoista perunaa
- 4 keskikokoista porkkanaa
- 1 keskikokoinen sipuli
- 1 yksikyntinen vs
- 230 g kikherneitä
- 1 pkt (250 g) mustaa koskenlaskijaa
Mausteet:
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl rakuunaa
- ½ tl valkopippurijauhetta
- 1 tl muskottijauhetta
- ½ tl juustokuminaa
- 1 rkl valkoviinietikka
- 2-3 rkl tummaa siirappia
- suolaa oman maun mukaan
- (tuoretta persiljaa)
Valmistus
- Kuori ja pilko vihannekset kookkaiksi paloiksi. Jätä yksikyntinen vs. kokonaiseksi. (Perunat 4 osaan, sipuli puoliksi, porkkanasta n. 1 cm paksuisia kiekkoja). Laita vihannekset kulhoon. Lisää tilkka öljyä, suola ja kaikki kuivat mausteet.
- Hölskyttele sekaisin ja kaada kasvikset airfryerin paistokoriin. Kypsennä airfryerissa180 C' 15-20 minuuttia, kunnes ovat pehmeitä. (Muista sekoittaa suunnilleen kypsennyksen puolivälissä) Vaihtoehtoisesti voit kypsentää juurekset myös uunissa.
- Kiehauta 1 L vettä kattilassa. Valuta kikherneet siivilässä, huuhdo ja kaada kattilaan. Kaada kypsät juurekset sekaan, lisää myös kurpitsasose ja sulatejuusto. Lisää tuoretta persiljaa oman maun mukaan sekä etikka ja sokeri.
- Soseuta sauvasekottimella, tarkasta maku, lisää mausteita tarvittaessa ja nauti!
Mausteinen myskikurpitsakeitto
Aktiivinen työaika 15-20 minuuttia
Valmista 30-35 minuutissa
Kurpitsakeitto on helppo tehdä ja lämmin keitto on ihanaa kylminä syksyn ja talven päivinä! Kasviskeitosta saa myös ruokaisan lisäämällä linssejä tai kikherneitä keittoon. Tarjoile keitto tuoreen leivän kanssa! Mausteissa voit soveltaa oman mielesi mukaan ja tähän käy myskikurpitsan sijaan myös kurpitsasose halloween kurpitsasta, hokkaidosta tai myskikurpitsasta. Ainesosien määrät eivät ole kiveen hakattuja ja vihanneksissa voit soveltaa oman mielesi mukaan! Keitto on gluteeniton ja laktoosittomalla ruokakermalla laktoositon. Saat keitosta vegaanisen kaurakermalla tai vegaanisella 'kermalla.'
Tarvitset:
- ½ keskikokoinen myskikurpitsa
- 4-5 keskikokoista jauhoista perunaa
- pieni palsternakka
- 1 sipuli
- 1,75 dl linssejä
- 3-4 dl kevyttä ruokakermaa
Mausteet:
- 2 tl baharat maustetta (suolatonta!)
- 2 tl suolaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl kurkumaa
- 1 tl vs jauhetta
- ½ tl mustapippurirouhetta
- tuoretta timjamia
- 1 rkl omenaviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
- 2 rkl tummaa siirappia
Valmistus:
- Kuori ja pilko vihannekset kookkaiksi paloiksi. (Perunat 4 osaan, sipuli puoliksi, myskikurpitsasta perunan kanssa saman kokoisia paloja ja palsternakasta n. 1-2 cm paksuisia kiekkoja). Laita vihannekset kulhoon. Lisää tilkka öljyä, suola ja kaikki kuivat mausteet.
- Hölskyttele sekaisin ja kaada kasvikset airfryerin paistokoriin. Kypsennä airfryerissa180 C' 15-20 minuuttia, kunnes ovat pehmeitä. (Muista sekoittaa suunnilleen kypsennyksen puolivälissä) Vaihtoehtoisesti voit kypsentää juurekset myös uunissa.
- Kiehauta 1 L vettä kattilassa. Huuhdo linssit siivilässä ja kaada kattilaan kypsymään. Linssien ollessa kypsiä kaada kypsät juurekset sekaan. Lisää tuoretta timjamia oman maun mukaan sekä etikka ja siirappi.
- Soseuta sauvasekottimella, tarkasta maku, lisää mausteita tarvittaessa ja nauti!
Kurpitsa - Persimonrahka
Valmista 10 minuutissa
Kurpitsa-persimonrahka on helppo, herkullinen ja raikas kurpitsaresepti, joka sopii oikein hyvin aamiaiselle, välipalaksi tai arkijälkiruoaksi. Rahka ja kurpitsa muodostavat raikkaan makuparin ja rahkaan tulee luontaisesti makeutta persimonista. Tähän sopii erinomaisesti laittaa rahkan päälle kuivattuja karpaloita, mutta ne eivät ole välttämättömyys! Halutessasi voit lisätä rahkaan vaniljaproteiinijauhetta, jos haluat siihen lisää proteiinia. Rahka on gluteeniton & laktoosittomalla rahkalla ja kermalla myös laktoositon.
Tarvitset:
- 3 x 250 g maustamatonta rahkaa
- 2 dl kuohukermaa
- 2,5 dl kurpitsasosetta
- 2 persimonia
- ¾ dl fariinisokeria
- 1 tl kanelia
- (tarjoiluun kuivattuja karpaloita & persimon kuutioita)
Valmistus:
- Vatkaa sähkövatkaimella kerma vaahdoksi kulhossa. Lisää sekaan rahka, sokeri, kaneli ja kurpitsasose. Vatkaa sekaisin.
- Kuutioi persimonit ja lisää rahkan joukkoon (jätä halutessasi hieman persimonkuutioita rahkan koristeluun)
- (Lisää päälle ennen tarjoilua kuivattuja karpaloita ja ripaus kanelia)
Kurpitsa - Granolakupit
Valmista 10 minuutissa
Granolakupit on helppo tehdä valmiista granolasta, jogurtista ja kurpitsasoseesta. Näihin sopii parhaiten hokkaidokurpitsasose tai myskikurpitsasose, sillä näistä kurpitsoista tehty sose on rakenteeltaan yleensä paksumpaa ja tuhdimpaa kuin halloween kurpitsasta tehty sose. Granolakupit on ihanaa nauttia aamiaisella, mutta toimii myös helppona ja terveellisenä välipalana tai iltapalana!
Tarvitset:
- 2 dl kurpitsasosetta
- ripaus kanelia
- hunajaa oman maun mukaan
- kreikkalaista jogurttia (rasvaa 6 %)
- Pauluns omena - kaneli & manteli granolaa
- kurpitsan siemeniä
- pekaanipähkinöitä tai cashew pähkinöitä
Valmistus:
- Mausta kurpitsasose hunajalla ja kanelilla.
- Lado lasiin tai annoskulhoon kerroksittain granolaa, jogurttia ja kurpitsasosetta.
- Lisää vielä päälle granolaa, pähkinöitä ja kurpitsansiemeniä. Nauti!
Kurpitsapannukakut
Valmista 20-30 min
Kurpitsapannukakut on täydellinen viikonloppuaamiainen tai terveellinen kiireetön iltapala. Näiden tekeminen vie hetken, mutta maku palkitsee! Meillä tarjoiltiin nämä makeuttamattoman omenasoseen, puolukoiden ja persimon kuutioiden kanssa, mutta voit valita lisukkeiksi ihan mitä mielesi tekee. Saat näistä gluteenittomia gluteenittomilla kaurahiutaleilla ja vaihtamalla vehnäjauhon gluteenittomaan jauhoon. Laktoosittomia laktoosittomalla maidolla.
Tarvitset:
(2-3 annosta)
- 3 dl kurpitsasosetta
- 3 dl maitoa
- 4 kananmunaa
- 2 rkl sokeria
- ½ dl kaurahiutaleita
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- loraus oliiviöljyä tai rypsiöljyä
- ripaus suolaa
- kanelia oman maun mukaan
Valmistus:
- Tee taikina sekoittamalla ainekset keskenään. Anna turvota muutama minuutti.
- Lämmitä pannu hieman yli keskilämmön, lisää tilkka öljyä ja paista taikinasta muutama kerrallaan pieniä pannukakkuja.
- Nauti valitsemiesi lisukkeiden kanssa
Kardemumma - kurpitsa chia vanukkaat
Aktiivinen työaika 5 minuuttia
Valmista 2-3 h
Kardemummalla maustettu kurpitsa-chia vanukas on täyttävä ja ravitseva syksyinen herkku aamupalalle, välipalaksi tai iltapalaksi. Aktiivinen työaika on ainoastaan 5 minuuttia, mutta vanukkaan tekeytyminen vie 2-3 h jääkääpissa. Nämä on helppo valmistella illalla valmiiksi laseihin tai tarjoilukulhoihin ja syödä aamiaisella! Halutessasi voit valmistella vanukkaan myös eväsrasiaan ja ottaa sen välipalaksi töihin! Nämä säilyvät jääkaapissa useita päiviä. Gluteenittomia & ja vaihtamalla rahkan laktoosittomaan, saat näistä myös laktoosittomia. Resepti toimii myös vegaaniseen 'rahkaan' tehtynä.
Tarvitset:
(3 annosta)
- 2x 250 g vaniljan makuista rahkaa (milbona)
- 2,5 dl kurpitsasosetta
- 2 rkl chian siemeniä
- hunajaa tai siirappia oman maun mukaan
- 1 tl kardemummaa
- ripaus kanelia
- rusinoita & pakaste puolukoita
Valmistus:
- Sekoita kulhossa rahka, kurpitsasose (jätä ½ dl sosetta koristeluun) , chian siemenet, kardemumma, kaneli & hunaja/siirappi. Tarkasta maku ja lisää mausteita halutessasi.
- Kaada kolmeen lasiin tai annoskulhoon ja lisää päälle koristeksi hieman kurpitsasosetta, puolukoita & rusinoita.
- Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 2-3 h.
Kurpitsapiirakka
Kurpitsapiirakka on meillä joka syksyinen herkku, jota tehdään vähintään halloweeniksi, mutta usein muutaman kerran syksyn mittaan. Tämä sopii syksyiseksi jälkiruoaksi, kahvittelutarjottavaksi sekä tarjottavaksi illanistujaisiin ja juhliin. Kurpitsapiiraassa on ihanan täyteläinen kurpitsan maku ja syksyisiä mausteita. Piiraan päälle tulee raikas kuorrute tuorejuustosta ja jogurtista. Piiras tarjoillaan kanelilla maustettujen persimon kuutioiden kanssa. Tämä säilyy oikein hyvin viikon ajan ja maku vain paranee. (Meillä ainakaan piiras ei kyllä yleensä säily viikkoa, vaan se häviää jääkaapista plajon nopeammin!) Saat kurpitsapiiraasta gluteenittoman vaihtamalla vehnäjauhon gluteenittomaan hienoon jauhoseokseen. Piiras on laktoositon laktoosittomalla voilla, tuorejuustolla ja jogurtilla.
Tarvitset:
- 4-5 dl kurpitsasosetta
- 3 kananmunaa
- 1,5 dl fariinisokeria
- 3 dl vehnäjauhoa tai hienoa gluteenitonta jauhoseosta
- 2 tl leivinjauhetta
- 100 g voita
- (tarjoiluun persimon kuutioita & kanelia)
Mausteet:
- 1-2 tl kanelia
- ½ tl inkiväärijauhetta
- hyppysellinen muskottijauhetta
- ⅓ tl kardemummaa
- 1 rkl sitruunamehua & hieman sitruunan kuorta
Kuorrute:
- 200 g vaniljatuorejuustoa
- 2 dl turkkilaista jogurttia
- 1 tl inkivääriä raastettuna
- hunajaa & sitruunamehua oman maun mukaan
Valmistus:
- Laita uuni lämpiämään 175 'C. Vatkaa sähkövatkaimella munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kurpitsasose ja mausteet. Vatkaa sekaisin sähkövatkaimella.
- Siivilöi jauhot taikinaan ja sekoita puuhaarukalla. Lisää lopuksi jäähtynyt sulatettu voi ja sekoita taikina tasaiseksi nopeasti.
- Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan ja kypsennä uunissa n. 30 minuuttia.
- Piiraan jäähdyttyä tee kuorrute sekoittamalla kaikki ainesosat keskenään. Levitä kuorrute kurpitsapiiraan päälle. Kuutioi muutama persimon & mausta kuutiot kanelilla. Koristele piiras persimon kuutioilla & kurpitsan siemenillä. Tarjoile piiraan kanssa persimon kuutioita!
KIITOS, ETTÄ LUIT PARHAAR KURPITSARESEPTIT POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa omassa somessa! Jos päätit kokeilla artikkelin reseptejä, kuulen mielelläni, miten ruoanlaitto sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Kaipaatko lisää inspiraatiota syksyisiin ruokiin? Lue seuraavaksi: BBQ pulled Chicken & Nyhtökauraa papukastikkeessa tai Borssikeitto jauhelihalla ja kasviskeittona
Löydät inspiraatiota terveellisiin aamiaisiin, välipaloihin ja herkkuhetkiin, sekä lisää ruokareseptejä instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi