Voiko lasagnen saada uuniin puolessa tunnissa? Tämän blogiartikkelin helppo kasvislasagne ja tonnikalalasagne valmistuvat uunivuokaan puolessa tunnissa ja uuni hoitaa loput! Postauksessa kokataan herkullista kasvislasagnea ja tonnikalalasagnea, joihin tulee täyteläinen tomaattikastike, sekä sopivasti juustoa. Löydät postauksesta lasagnereseptien lisäksi reseptin helppoon arkisalaattiin, joka sopii lasagnen pariksi erinomaisesti. Tutustutaan myös hieman lasagnen historiaan ja lasagneen ruokalajina!
![helppo kasvislasagne](https://www.ruokaa-puolessa-tunnissa.fi/wp-content/uploads/2022/07/Kasvislasagne.jpg)
Lasagnen tarina
Lasagne on tullut tunnetuksi Italiassa ja italialaisessa keittiössä, mutta lasagnen tarina alkoi jo Antiikin Kreikasta. Sana 'lasagne' on oikeastaan alunperin tarkoittanut ihan vaan lasagnelevyä, eli leveää ja litteää pastaa. Lasagne sana juontuu Antiikin Kreikan sanasta 'laganon' joka Antiikin Kreikassa viittasi leveisiin ja litteisiin pastalevyihin, sekä niistä valmistettuun suosittuun ateriaan. Laganonin päätyessä Italiaan, sanasta muodostui pian italiankielessä lasagne. Lasagne on lopulta alkanut viitata myös nykyään maailmankuuluun italialaisessa keittiössä keksittyyn herkulliseen uuniruokaan. Yleisesti tunnettuun italialaiseen lasagneen tulee italialaista raguksi nimitettyä lihakastiketta, maitopohjaista valkokastiketta, juustoa ja tietenkin lasagnelevyjä! Kastikkeet ladotaan uunivuokaan kerroksittain lasagnelevyjen kanssa ja ruoka kypsennetään uunissa.
Lasagne on oikeastaan yksi ensimmäisistä pastamuodoista, joka keksittiin. Nykyään pastaa saa yli 600 erilaisella muotoilulla! Myös lasagnesta on ajansaatossa tehty runsaasti erilaisia reseptivariaatioita. Italiassa eri alueilla lasagnereseptit saattavat olla hyvinkin vaihtelevia ja erilaisia, eivätkä suinkaan välttämättä muistuta yleisesti tuntemaamme lasagnea. Italiassa lasagneen saatetaan laittaa paikallisia paistettuja makkaroita tai lihapullia, pinaattia tai jopa keitettyjä kananmunia. Juustoksi lasagneen laitetaan Italiassa useimmiten parmesania, mozzarellaa tai ricottaa, tai useita eri juustoja. Italiassa lasagneen tyypillisesti käytettävää raguksi kutsuttua kastiketta, johon tulee lihaa, sekä usein myös erilaisia kasviksia on perinteen mukaan tapana hauduttaa vähintään kaksi tuntia.
Haluaisitko oppia lisää pastasta ja pastan valmistuksesta? Lue seuraavaksi: Miten kokkaat erinomaista pastaa?
Moderni lasagne
Lasagne on nykyään länsimaissa erittäin tunnettua ja suosittua ruokaa. Vaikka perinteisen kaavan mukaan toteutettu lasagne useine eri kastikkeineen vaatiikin jonkin verran aikaa ja vaivaa, (vaikkei edes tekisi italialaista ragu kastiketta!) saa maittavan lasagnen onneksi valmistettua myös helpommin ja mutkattomammin! Lasagne voi myös olla melkoinen kaloripommi, jos se tehdään rasvaisesta jauhelihasta, laitetaan tuhti ja rasvainen juustoa sisältävä valkokastike ja lisäksi juustoraastetta.
Lasagne tunnetaankin yleisesti kuuluisana lohturuokana tai herkutteluannoksena, jota ei ole suotavaa nautiskella päivittäin. Lasagnen voi kuitenkin toteuttaa myös kevyemmin ja terveellisemmin, mausta tinkimättä. Helppo kasvislasagne soijarouheesta tai linsseistä on huomattavasti lihalasagnea kevyempi vaihtoehto, mutta myös jauhelihasta saa suhteellisen kevyen lasagnen valitsemalla kevytjauhelihaa. Edellä mainittujen lisäksi myös tonnikala sopii lasagneen erinomaisesti!
Puolessa tunnissa uunivuokaan valmistuvan helpon arkilasagnen salaisuus on, että tehdään vain yksi kastike ja jätetään juustoinen valkokastike sikseen. Juustoisen valkokastikkeen sijaan vuokaan laitetaan tomaattisen liha-, tonnikala-, tai kasviskastikkeen päälle sopivasti juustoraastetta ja muutama desilitra maitoa aina ennen seuraavaa lasagnekerrosta.
Usko, tai älä, mutta lasagnesta tulee paitsi kevyempää ja vaivattomampaa valmistaa, myös erittäin hyvää näinkin! Tämän puolesta puhuu myös se, että toimiessani yksin laitoskeittiön vastaavana emäntänä ja ainoana työntekijänä koulun- ja päiväkodin keittiössä, valmistin lasagnen aina tällä metodilla ja lapset rakastivat lasagnea joka kerta. Sekä päiväkodin, että koulun lapset söivät innolla sekä kasvislasagnea, jauhelihalasagnea, että tonnikalalasagneakin.
Mennään seuraavaksi resepteihin!
* Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml, 1 tl = 5 ml
Helppo kasvislasagne
Aktiivinen työaika 30-minuuttia,
valmista 1 h 15 min
![helppo kasvislasagne lautasella](https://www.ruokaa-puolessa-tunnissa.fi/wp-content/uploads/2022/07/kasvislasagne-annos-ja-salaattia.jpg)
Lasagne on laktoositon, jos käytät laktoositonta maitoa & juustoraastetta. Saat lasagnesta gluteenittoman, jos valitset gluteenittomat lasagnelevyt. Voit halutessasi laittaa soijarouheen sijaan tomaattikastikkeeseen myös kypsiä punaisia -tai keltaisia linssejä. Lasagnea riittää tällä reseptillä usealle syöjälle, mutta halutessasi voit toki myös puolittaa reseptin! Meillä kahden hengen taloudessa tästä riitti ruokaa useille päiville ja tämä oli oiva kiireisen viikon pelastus. Ainakin meillä myös tykätään tästä helposta kasvislasagnesta sen verran, että ei haitannut syödä tätä lounaaksi töissä useampana päivänä putkeen, kun muuten syötiin monipuolisesti ja vaihtelevasti.
Tarvitset:
(6-8 annosta)
Kastike:
- 3 dl tummaa soijarouhetta
- 5 dl kuumaa vettä (soijan turvotukseen)
- 2 sipulia (tai 1 iso)
- 800 ml tomaattimurskaa (2 prk)
- 250 g tomaattipyreetä (1 tuubi + ¼ tuubi)
- 2 dl vettä
Mausteet:
- 2,5 tl suolaa
- 2 tl oreganoa
- 1,5 rkl basilikaa
- 1,5 rkl paprikajauhetta
- 1 rkl vs jauhetta
- ½ rkl korianterijauhetta
- ½ rkl mustapippurirouhetta
- 2,5 rkl ruokosokeria
Muut ainekset:
- valitsemasi lasagnelevyt
- valitsemaasi juustoraastetta n. 200 g (meillä emmental tai vintage cheddar)
- 6-8 dl valitsemaasi maitoa
- (2-3 tomaattia, jos haluat lasagnen päälle tomaattisiivuja)
Valmistus:
- Keitä vedenkeittimellä vettä. Laita soijarouhe tilavalle syvälle lautaselle tai kulhoon, lisää 1 tl suolaa ja kuivatut yrtit rouheen joukkoon. Kaada päälle kuumaa vettä siten, että soijarouhe peittyy veteen. Sekoita ja jätä turpoamaan.
- Laita syvä paistinpannu lämpiämään hieman yli keskilämmön ja reilu tilkka öljyä pannulle. Kuori ja kuutioi sipuli. Laita sipuli kuulottumaan pannulle ja anna ruskistua hetki. Varaa pieneen astiaan jauhemaiset mausteet ja pippuri (ei suolaa eikä sokeria). Lisää mausteet sipulin kanssa pannulle ja anna aromien avautua n. minuutin. Pienennä pannun lämpö miedolle lämmölle
- Lisää pannulle soijarouhe, tomaattimurska, tomaattipyree, vesi, ruokosokeri ja 1,5 tl suolaa. Anna hautua kannen alla 5-10 minuuttia. (Siivuta tomaatit kastikkeen hautuessa) Varaa valmiiksi ja voitele reunoista kevyesti suorakaiteen mallinen uunivuoka.
- Tarkasta kastikkeen maku ja viimeistele tarvittaessa. Laita uuni lämpiämään 225'C.
- Laita uunivuokaan pohjalle kastiketta, päälle hieman juustoraastetta ja seuraavaksi kerros lasagnelevyjä. Laita lasagnelevyjen päälle aina kastiketta, hieman juustoraastetta ja 2-3 dl maitoa mahdollisimman tasaisesti koko kerroksen leveydelle. Toista, kunnes kastiketta on jäljellä enää yhteen kerrokseen. Jätä päällimmäiseksi kastiketta & maitoa + halutessasi tomaattisiivuja. Kuorruta juustoraasteella ja paista uunissa 225 'C 45-minuuttia. Nauti!
Tonnikalalasagne
Aktiivinen työaika 30-minuuttia,
valmista 1 h 15 min
![tonnikalalasagne lautasella](https://www.ruokaa-puolessa-tunnissa.fi/wp-content/uploads/2022/07/Tonnikalalasagne-annos.jpg)
Tonnikalalasagne on laktoositon, jos käytät valmistuksessa laktoositonta maitoa ja juustoraastetta. Gluteeniton, jos valitset gluteenittomat lasagnelevyt. Halutessasi voit tonnikalan sijaan laittaa myös kevytjauhelihaa. Tästä riittää useammalle hengelle tai ruoka useammalle päivälle pienempään perheeseen. Ohje on helppo myös puolittaa ja tehdä pienempi määrä!
Tarvitset:
Kastike:
- 600 g tonnikalaa (4 x 150g)
- 2 sipulia (tai yksi iso)
- 800 ml tomaattimurskaa (2 prk)
- 200 g tomaattipyreetä
- 2 dl vettä
Mausteet:
- 2,5 tl suolaa
- 2 tl oreganoa
- 1,5 rkl basilikaa
- 1,5 rkl paprikajauhetta
- 1 rkl vs jauhetta
- ½ rkl korianterijauhetta
- ½ rkl mustapippurirouhetta
- 2,5 rkl ruokosokeria
Muut ainekset:
- valitsemiasi lasagnelevyjä
- n. 200 g valitsemaasi juustoraastetta (meillä emmental tai vintage cheddar)
- 1 L valitsemaasi maitoa
- (2-3 tomaattia, jos haluat lasagnen päälle tomaattisiivuja)
Valmistus:
- Laita syvä paistinpannu lämpiämään hieman yli keskilämmön ja reilu tilkka öljyä pannulle. Kuori ja kuutioi sipuli. Laita sipuli kuulottumaan pannulle ja anna ruskistua hetki. Varaa pieneen astiaan jauhemaiset mausteet, yrtit ja pippuri (ei suolaa eikä sokeria). Lisää mausteet sipulin kanssa pannulle ja anna aromien avautua n. minuutin.
- Pienennä pannun lämpö keskilämmölle. Lisää pannulle tonnikala, tomaattimurska, tomaattipyree, vesi, ruokosokeri ja suola. Anna hautua kannen alla 5-10 minuuttia. (Siivuta tomaatit kastikkeen hautuessa) Varaa valmiiksi ja voitele reunoista kevyesti suorakaiteen mallinen uunivuoka.
- Tarkasta kastikkeen maku ja viimeistele tarvittaessa. Laita uuni lämpiämään 225'C.
- Laita uunivuokaan pohjalle kastiketta, päälle hieman juustoraastetta ja seuraavaksi kerros lasagnelevyjä. Laita lasagnelevyjen päälle aina kastiketta, hieman juustoraastetta ja 2-3 dl maitoa mahdollisimman tasaisesti koko kerroksen leveydelle. Toista, kunnes kastiketta on jäljellä enää yhteen kerrokseen. Jätä päällimmäiseksi kastiketta & maitoa + halutessasi tomaattisiivuja. Kuorruta juustoraasteella ja paista uunissa 225 'C 45-minuuttia. Nauti!
Hedelmäinen vihersalaatti
Aktiivinen työaika 10-minuuttia
![hedelmainen vihersalaatti](https://www.ruokaa-puolessa-tunnissa.fi/wp-content/uploads/2022/07/hedelmainen-vihersalaatti.jpg)
Tarvitset:
- 1 sydänsalaatti (tai 1 pss jääsalaattia)
- pieni pala valkokaalia
- ⅓ kurkku
- 200 g pakasteherneitä
- pala vesimelonia
- 2-3 dl tummia rypäleitä
Valmistus:
- Pilko salaatti, kaali ja kurkku siivilään. Huuhtele, hölskytä ylimääräinen vesi pois ja kaada salaattikulhoon.
- Sulata herneet siivilässä lämpimän veden alla, huuhdo kylmällä vedellä ja kaada salaattiin. Pilko sopiva pala vesimelonia salaattiin ja puolita rypäleet. Nauti ruoan kanssa!
![](https://www.ruokaa-puolessa-tunnissa.fi/wp-content/uploads/2024/08/Ruokaa-puolessa-tunnissa-palkki-1024x71.jpg)
Kiitos, että luit tämän postauksen! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille! Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai laita sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi
-Tiina
![](https://www.ruokaa-puolessa-tunnissa.fi/wp-content/uploads/2024/08/Ruokaa-puolessa-tunnissa-palkki-1024x71.jpg)