Tässä blogiartikkelissa kokataan nopea BBQ pulled chicken resepti sekä vegaaninen BBQ nyhtökauraa papukastikkeessa. BBQ pulled chicken valmistuu helposti ja kätevästi yhdellä syvällä paistinpannulla tai paistokasarissa. Aktiivinen työaika vain 15-minuuttia ja ruokapöytään pääsee tunnissa. BBQ nyhtökaura papukastikkeessa on valmista n. 20-minuutissa. Tutustutaan myös nyhtöbroilerin valmistuksen saloihin!

Nyhtöbroilerin lyhyt historia
Nyhtöbroilerin juuret ovat Amerikassa. Nyhtöbroilerista käytetään sekä nimityksiä 'shredded chicken', että 'pulled chicken'. Kummatkin merkitsevät käytännössä sitä, että lihaa kypsennetään, kunnes se on niin mureaa, että hajoaa säikeiksi. Nyhtöbroileria on historiassa alunperin kokattu silloin, kun kanoja ei teurastettu, ennen kuin ne lakkasivat munimasta munia. Tuolloin liha oli jo niin sitkeää, että se vaati pitkän kypsennyksen muuttuakseen mureaksi. Hitaan kypsennyksen jälkeen liha revittiin säikeiksi. Revittyä broileria tarjoiltiin kermakastikkeessa, voileivissä, tai keksien päällä. Nykyään pulled chicken reseptejä on olemassa erittäin runsaasti ja nyhtöbroileria voi hyödyntää erilaisissa kastikkeissa, keitoissa, voileivissä, tortilloissa, pitaleivissä, salaateissa tai vaikkapa laittaa pastan joukkoon.
Pulled chicken reseptejä riittää erilaisia ja nyhtökanan valmistus on helppoa!
Nyhtökanan valmistus on helppoa, sillä se ei juurikaan vaadi aktiivista työstämistä, vaan kypsyy padassa tai uunissa kuin itsestään ja voit samalla puuhata jotain muuta! Nyhtöbroilerin voi maustaa erilailla vaikka joka kerta, joten tähän ei kyllästy helposti. Meillä yksi suosikkiresepteistä on tehdä nyhtökanalle bbq kastike pavuilla, mutta nyhtökana on taivaallisen hyvää vaikkapa myös itämaisittain maustetussa kastikkeessa!
Pulled chicken voidaan valmistaa broilerin koipireisistä tai broilerin rintafileistä. Meillä suositaan paistileikkeitä, jotka ovat broilerin koipireisilihaa ilman luuta. Nyhtökanan valmistus on helpompaa paistileikkeistä, kuin rintafileistä.
Broilerin rintafileet ovat hyvin vähärasvaista lihaa. Rintafileistä valmistetusta nyhtöbroilerista tulee helposti kuivaa, jos se kypsyy edes hieman liian pitkään. Mehevän nyhtöbroilerin kokkaaminen rintafileistä vaatii tarkkaavaisuutta ja rintafileiden repiminen säikeiksi käsin kahdella haarukalla on myös työläämpää, kuin valmistaa nyhtökanaa paistileikkeistä. Paistileike sisältää hieman enemmän rasvaa ja se mureutuu itsestään niin hyvin, että liha tarvitsee ainoastaan tökkiä säikeiksi puuhaarukalla sopivan haudutusajan jälkeen.
Pulled chicken reseptien kokkaaminen paistileikkeistä on erittäin huoletonta, sillä ylikypsymisestä ei tarvitse huolehtia lainkaan. Nyhtökanaa voi kätevästi valmistaa syvällä paistinpannulla, paistokasarissa tai uunissa. Uunissa kypsennys vaatii hieman enemmän aikaa. Paistokasarissa miedolla lämmöllä hauduttaen broilerin paistileikkeet mureutuvat riittävästi jo 40-minuutin haudutusajassa.
Paistileikkeet tarvitsee ainoastaan maustaa ja sitten niitä paistetaan pinnasta hetki sipulin kanssa. Seuraavaksi lisätään nestettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät, kansi päälle ja haudutetaan, kunnes broileri on mureaa ja hajoaa säikeiksi! Itse annan paistileikkeiden hautua kannen alla noin 30-minuuttia ja sen jälkeen poistan kannen. Näin ylimääräinen neste haihtuu pois ja liemi kiehuu kasaan sopivasti kastiketta varten. Tässä kohtaa lieden lämpöä voi nostaa hieman yli keskilämmön ja paistileikkeitä kannattaa hieman sekoitella. Viimeiseksi rikotaan broilerin rakenne säikeiksi ja valmistetaan kastike.
Nyhtökaurasta saa helposti herkullisen vegaanisen vaihtoehdon!
Bbq kastikkeelle sopii pariksi erinomaisesti tomaattinen nyhtökaura, mutta maustamattomasta nyhtökaurasta saa helpon vegaanisen kastikkeen tai padan millä tahansa mausteilla. Mitä nyhtökaura oikeastaan on? Löydät tietoa nyhtökaurasta - ja herkulliset reseptit itämaisittain maustettuun nyhtökaurapataan, sekä nyhtöbroileriin artikkelista: Nyhtökaurapataa ja nyhtöbroileria itämaisittain maustettuna Katso tämä seuraavaksi!

Mennään tämän postauksen pulled chicken reseptiin ja tehdään BBQ nyhtökauraa papukastikkeessa!
*Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml 1 tl = 5 ml
BBQ pulled chicken papukastikkeessa
Aktiivinen työaika 15-20 minuuttia,
Valmista 45 minuutissa

Kastike on gluteeniton ja maidoton. Kastikkeeseen sopii laittaa ihan mitä papuja kaapista löytyy! Lisukkeena bbq nyhtökanalle toimii erinomaisesti vaikkapa riisi tai bulgur, mutta myös paahdetut bataattilohkot! Voit tehdä kastikkeesta hieman tulisen, tulisen tai yhtä hyvin jättää chilin pois kokonaan. Annoskuvassa salaattina kaali-porkkanaraaste, jossa on ananaspaloja ja makeaa suippopaprikaa. Salaattina toimii hyvin myös raikas vihersalaatti. Hedelmäiset maut toimivat yhteen tämän kastikkeen kanssa erinomaisesti ja salaattiin voisi myös laittaa hunajamelonia, cantaloupe melonia, tummia rypäleitä tai vesimelonia.
Tarvitset:
- 600 g broilerin paistileikkeitä
- 230 g valitsemiasi papuja
- 1 iso sipuli
- 1 yksikyntinen vs
- 1 dl tomaattipyreetä
- ½ dl Santa Maria Smoky hickory bbq kastiketta
- 6,5 dl vettä
- (tuoretta korianteria)
Mausteet:
- 1 rkl paprikajauhetta
- 2 tl harissamaustetta
- 1 tl korianterijauhetta
- ½ tl juustokuminaa
- ½ tl mustapippurirouhetta
- 1 tl suolaa
- 1 tl ruokosokeria
- (chiliä oman maun mukaan)
Valmistus
- Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Laita syvälle paistinpannulle tai paistokasariin reilu tilkka öljyä ja anna pannun kuumeta hieman yli keskilämmön. Lisää sipulit ja anna niiden saada hieman väriä. Varaa kaikki mausteet, paitsi suola & sokeri pieneen astiaan.
- Lisää pannulle broilerin paistileikkeet ja mausteet. Anna broilereiden kypsyä pinnasta hieman molemmin puolin. Lisää vesi, suola & sokeri.
- Laita kansi päälle ja pudota pannun lämpö miedolle lämmölle. Jätä hautumaan 30-minuutiksi.
- Sekoita paistileikkeitä, ota kansi pois ja nosta pannun lämpö hieman yli keskilämmön. Riko paistileikkeiden rakenne n. 40-minuutin kypsennyksen jälkeen. Lisää joukkoon tomaattipyree, bbq kastike ja valutetut, huuhdotut pavut. Hienonna joukkoon halutessasi vielä tuoretta korianteria. Sekoita ja tarkasta maku. Tarjoile valitsemiesi lisukkeiden kanssa!
BBQ nyhtökauraa papukastikkeessa, vegaaninen
Pääsee syömään 20-minuutissa

Myös BBQ nyhtökauralle sopii pariksi kastikkeeseen mitkä tahansa pavut! Tomaattisen nyhtökauran sijaan voit valita myös nude nyhtökauran, mutta laita mausteita tuolloin tarpeen mukaan hieman enemmän. Chilin määrää säätämällä, tai jättmällä chilin pois kokonaan päätät itse kastikkeen tulisuuden! Lisukkeena toimivat erinomaisesti vaikkapa airfryerissa tai uunissa valmistetut bataattilohkot, mutta myös riisi tai bulgur. Salaatiksi sopii mikä tahansa raikas vihersalaatti, tai vaikkapa hedelmäinen raastesalaatti. Tämä annos on vegaaninen, mutta huomioithan, että vaikka nyhtökaura on valmistettu gluteenittomasta kaurasta, se ei ole 100% varmasti täysin gluteenitonta.
Tarvitset:
(3-4 annosta)
- 1 pkt tomaatti-maustettua nyhtökauraa
- 230 g valitsemiasi papuja
- 1 iso sipuli
- 1 yksikyntinen vs
- 1 tlk tomaattimurskaa (400 ml)
- ½ dl tomaattipyreetä
- 3 rkl Santa Maria Smoky hickory bbq kastiketta
- 2 dl vettä
- (tuoretta korianteria)
Mausteet:
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 tl harissamaustetta
- ½ tl korianterijauhetta
- ½ tl juustokuminaa
- ⅓ tl mustapippurirouhetta
- 1 tl suolaa
- 2 tl ruokosokeria
- (chiliä oman maun mukaan)
Valmistus
- Varaa kaikki mausteet pieneen astiaan. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Laita syvä paistinpannu tai paistokasari lämpiämään hieman yli keskilämmön ja lorauta tilkka öljyä. Laita pilkotut sipulit kuullottumaan lämpimälle pannulle.
- Möyhi nyhtökauran rakennetta rikki pakkauksessa ja lisää nyhtökaura pannulle sipulien saatua sopivasti väriä. Lisää myös mausteet & sekoita.
- Nyhtökauran lämmettyä hetken, lisää tomaattimurska, pyree, bbq kastike ja vesi. Tiputa lämpö miedolle lämmölle, laita kansi päälle ja anna hautua 5-10 minuuttia.
- Valuta ja huuhtele pavut. Lisää pavut kastikkeeseen, tarkasta maku ja lisää mausteita tarvittaessa, sekä halutessasi tuoretta korianteria hienonnettuna. Anna hautua vielä pari minuuttia ja tarjoile valitsemiesi lisukkeiden kanssa. Nauti!

KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös omille kavereille! Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa, tai ruokaapuolessatunnissa@gmail.com
-Tiina

Lähteet:
Nyhtöbroilerin eri valmistusmetodit, Downshiftology.com
Nyhtöbroilerin historia, TasteAtlas
Jätä kommentti