Nuudeleita on helppoa käyttää pohjana herkullisten, nopeiden ja ravitsevien aterioiden koostamiseen! Nuudeliruoat maistuvat hyvältä heti, kun saat ruoan valmiiksi, mutta sopivat myös meal preppaukseen. Nuudeleista on helppoa loihtia monipuolisesti erilaisia arkiannoksia! Nuudeliruokiin voi laittaa proteiiniksi mitä tahansa pähkinöistä ja tofusta lihaan, broileriin tai kalaan ja äyriäisiin ja nuudeleihin on kätevää hyödyntää vaikkapa jääkaapin jo hieman nahistuneet vihannekset.
Tässä postauksessa opit, miten kokataan herkullisia arkinuudeleita vaivattomasti ja postauksesta löydät myös helpot reseptit Nuudeleihin Chili-Valkosipulikastikkeessa ja Vegaanisiin Tofu-maapähkinänuudeleihin, jotka vievät sinut nopeasti makumatkalle Aasiaan!
Miten teet herkullisia nuudeleita helposti?
Pastan keittämisen tavoin, myös nuudeleiden valmistus on periaatteessa todella yksinkertaista! Nuudeleiden kypsentämisessä voi kuitenkin helposti tehdä pieniä 'virheitä' epähuomiossa. Onnistuneen nuudeliannoksen kokkaaminen alkaa onnistuneesti kypsennetyistä nuudeleista.
Nuudeleita on runsaasti erilaisia ja osalle nuudeleista paras valmistustapa on vain liottaa niitä kuumassa vedessä muutama minuutti, kun taas toiset nuudelit vaativat keittämistä väljässä vedessä kypsyäkseen onnistuneesti. Nuudeliannos ei välttämättä ole erityisen herkullista syötävää, jos nuudelit ovat puuroutunutta mössöä, klimppisiä tai jääneet raaoiksi.
Tarkasta aina pakkauksesta, mitä valmistusohje sanoo ja noudata sitä. Näin onnistut varmasti nuudeleiden kanssa optimaalisesti. Herkulliseen nuudeliannokseen tarvitaan 'oikein' kypsennettyjen nuudeleiden lisäksi hyvä kastike, valitsemasi proteiini ja tietenkin raikkaita ja hieman rapeita vihanneksia! Tämän postauksen kastike-ohjeet sopivat monenlaisiin nuudeliannoksiin ja voit käyttää niitä myös muissa, nuudeliannoksissa.
Miten saat nuudeliruokien vihanneksista samanlaisia, kuin Aasialaisissa ravintoloissa?
Aasialaisten ravintoloiden nuudeliwokeissa ja kastikkeissa vihannekset ovat herkullisen rapeita, mutta samaan aikaan aromaattisia ja hieman kypsyneitä pinnasta. Nuudeliannokseen tulee mukavasti tekstuuria ja rouskuvaa rapeutta wokkaamalla tai ihan vaan pannulla kokaten annoksen kasvikset stir frying kypsennysmenetelmällä!
Stir frying tarkoittaa lyhyesti määriteltynä sitä, että kasviksia kypsennetään nopeasti hyvin kuumalla pannulla kuumassa öljyssä maksimissaan viisi minuuttia. Vihanneksia myös sekoitellaan säännöllisesti, jotta ne kypsyvät pinnasta tasaisesti jokapuolelta. Metodin tavoitteena on, että vihanneksiin saadaan paistunut pinta, mutta neste pysyy kasvisten sisällä ja vihannekset säilyttävät rapeutensa.
Kokatessasi vihanneksia tai vaikkapa tofua stir frying menetelmällä, on tärkeää, että pannu on lämmitetty kuumaksi ennen kypsennettävien lisäämistä pannulle. On tärkeää myös, että pannu ei ole liian täynnä! Jos pannu on liian täynnä vihanneksia tai mitä tahansa kypsennettävää, se laskee pannun lämpötilaa merkittävästi ja tällöin kasvikset eivät kypsy toivotulla tavalla. Tällöin neste alkaa tihkua ulos kasviksista ja nesteen kasaantuessa pannulle kasvikset alkavat kiehua, eivätkä paistu lainkaan, tai varsinkaan pysy rapeina.
Ovatko nuudelit terveellisiä?
Kuten pastaakin, myös nuudeleita on ravintosisällön osalta runsaasti erilaisia! Suuri osa erilaisista pikanuudeleista ja nuudeliannospakkauksista sisältää melko vähän ravintoa. Useimpia valmiista kuiva-ainehyllyn nuudeliannoskupeista tai annospakkauksista ei voi nimittää terveellisiksi tai ravitseviksi ja monipuolisiksi aterioiksi. Puhuessani terveellisistä nuudeliannoksista, en tarkoita tämän tyyppisiä ateriaratkaisuja! Erilaisia nuudeleita on valtava määrä ja myös terveellisyydestä ja ravintosisällöstä kiinnostuneille löytyy sopivia nuudelivaihtoehtoja!
Terveellisyydestä ja ravintoarvosta kiinnostuneen kannattaa valita nuudeliruokiinsa täysjyvänuudeleita. Täysjyvänuudelit ovat kuitupitoisempia ja huomattavan paljon ravitsevampia, kuin esimerkiksi tavalliset vehnä- tai riisinuudelit. Ravintokuidun- ja proteiinin määrä ovat asioita, joita kannattaa pitää silmällä, jos haluaa valikoida terveellisempiä nuudeleita annoksiinsa. Riittävä ravintoarvo pitää nälän loitolla pidempään ja tarjoaa keholle sen tarvitsemaa energiaa.
Esimerkiksi erilaiset munanuudelit tai perinteiset japanilaiset Soba nuudelit ovat hyviä nuudelivaihtoehtoja ravintotietoiselle. Munanuudelit, etenkin täysjyväviljasta valmistetut, sisältävät kohtuullisesti ravintokuitua ja suhteellisen runsaasti proteiinia. Japanilaiset Soba nuudelit taas valmistetaan kokonaan tai ainakin osittain tattarijauhosta, minkä vuoksi niissä usein on korkea proeiinipitoisuus ja kohtalaisesti ravintokuitua.
Nuudeliannoksen terveellisyyteen vaikuttaa oleellisesti myös se, mitä nuudeleiden kanssa tarjotaan! Täysjyvänuudelit riittävän proteeini-annnoksen ja vihannesten kanssa on ravitseva ja herkullinen arkiruoka, jonka voi syödä hyvällä omatunnolla.
Erilaiset nuudelit
Nuudelit kuuluvat Aasialaiseen keittiöön lukuisissa eri maissa ja ovat osa monen aasialaisen päivittäistä ruokavaliota. Eri alueilla ja eri maissa kuitenkin syödään erilaisia nuudeleita! Thaimaassa, Kiinassa, Japanissa, Koreassa, Vietnamissa, Malesiassa, Indonesiassa, Filippiineillä ja jopa Intiassa valmistetaan erilaisia nuudeleita.
Nuudeleita valmistetaan erilaisista taikinoista, niitä tehdään eri paksuisia ja pituisia, sekä erilaisilla valmistusmenetelmillä. Yksistään kiinalaisessa keittiössä on kymmeniä eri tyyppisiä nuudeleita-, nuudelien valmistusmenetelmiä ja nuudeliaterioita. Useissa maissa, joissa tyypillisesti syödään nuudeleita, hyödynnetään useita erilaisia valmistusmenetelmiä ja nuudeleista löytyy useita variaatioita riisinuudeleista erilaisiin vehnänuudeleihin.
Optimaaliset metodit kokata erilaisia nuudeleita ja optimaaliset ja kypsennysajat eri nuudeleille vaihtelevat! Osa nuudeleista kypsyy pehmeiksi sillä, että ne laitetaan kuumaan veteen muutamaksi minuutiksi ja osaa nuudeleista tulee keittää viidestä kahdeksaan minuuttia. Kokatessasi nuudeleita, on tärkeää muistaa tarkastaa pakkauksen ohje!
Tunnetuimpia nuudeleita
- Ramen nuudelit ovat ohuita vehnänuudeleita, jotka tyyypillisesti tarjoillaan kuuluisassa japanilaisessa Ramen keitossa
- Soba nuudelit ovat kokonaan tai vähintään 30% tattarijauhosta valmistettuja nuudeleita, jotka soveltuvat pohjaksi monipuolisesti erilaisiin nuudeliannoksiin
- Udon nuudelit ovat paksuja vehnänuudeleita, joiden paksuus on 4-6 mm. Udon nuudeleista valmistetaan sekä keittoja, että lisukenuudeleita
- Ramen, Soba & Udon nuudelit ovat lähtöisin Japanista
- Munanuudelit sisältävät useimmiten vehnäjauhoa ja kananmunaa ja ne tarjoillaan usein paistettuna paistettujen vihannesten ja lihan tai erilaisten lisukkeiden kanssa
- Vermicelli nuudelit ovat erittäin ohuita riisinuudeleita, joita käytetään monenlaisissa nuudeliannoksissa useissa Aasian maissa
- Riisinuudelit tehdään vaihtelevasti erilaisilla paksuuksilla ja pituuksilla. Riisinuudeleita käytetään eniten Eteläisen- ja Kaakkois-Aasian maissa
- Lasinuudelit ovat läpinäkyviä nuudeleita, jotka valmistetaan mungopavun tärkkelyksestä, perunatärkkelyksestä tai bataattitärkkelyksestä
- Shirataki nuudelit ovat ohuita ja läpinäkyviä konjac jauhosta valmistettuja gluteenittomia, sekä vähähiilihydraattisia nuudeleita
Mennään seuraavaksi resepteihin!
*Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml, 1 tl= 5 ml
Voit valita kumpaankin reseptiin haluamasi nuudelit. Laittamalla nuudeleita kahden annoksen sijaan kolme annosta, saat runsaamman satsin kerralla. Riisinuudeleilla, tai muilla gluteenittomilla nuudeleilla kumpikin annoksista on gluteeniton, mikäli käytät myös gluteenitonta chilitahnaa annosten kastikkeisiin. Gochujang tahna sopii erinomaisesti näihin resepteihin, mutta ainakin Sempion Gochujang tahna sisältää vehnägluteiinia, eikä ole gluteeniton. Mikäli tahdot kokata gluteenittomat annokset, valitse gluteenittomat nuudelit ja vaihda Gochujang tahna johonkin toiseen chilitahnaan. Tulisuutta voit säädellä oman mielen mukaan ja mikäli valitset laittaa jotakin Gochujang tahnaa tulisempaa chilitahnaa, pienempikin määrä chilitahnaa saa mukavasti poltetta annokseen!
Chili-valkosipuli nuudeliannoksen kanssa voit possun jauhelihan sijaan käyttää myös kanasuikaleita, katkarapuja, tai vaikkapa paistettua kananmunaa suikaloituna. Tähän annokseen sopii myös yhtälalailla proteiiniksi maustettu tofu, nyhtökaura tai erilaiset pähkinät, jos haluat kokeilla annosta vegenä!
Vegaanisen annoksen miso-seesamikastike sopii myös yhtälailla erilaisille lihanuudeleille, broilerille tai paistetulle kananmunalle. Kumpaankin annokseen voit soveltaa myös vihanneksia ja noudattaa reseptiä tai valikoida myös esimerkiksi paprikaa, paksoita tai sieniä! Kummatkin artikkelin nuudeliruoat ovat maidottomia. Tofu-maapähkinä nuudelit miso-seesamikastikkeessa on helppo vegaaninen nuudeliruoka.
Nuudelit chili-valkosipuli kastikkeessa
Aktiivinen työaika 20 minuuttia,
valmista 20-minuutissa
Tarvitset:
(2-3 annosta)
- 400 g porsaan kevytjauhelihaa (tai valitsemaasi proteiinia)
- 2 annosta valitsemiasi nuudeleita
- n. 5 dl valkokaalia suikaloituna
- 1 ohueksi suikaloitu porkkana
- 1 keskikokoinen/iso sipuli
- tuoretta valkosipulia oman maun mukaan
- seesamiöljyä
- kevätsipulia tai ruohosipulia
- (tuoretta chiliä annoksen päälle)
Mausteet:
- loraus sweet chili kastiketta
- loraus soijakastiketta
- 2 tl inkivääritahnaa (tai inkivääriä hienonnettuna)
Kastike:
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl kalakastiketta
- 2 rkl gochujang tahnaa (tai valitsemaasi chilitahnaa)
- 1 rkl riisiviinietikkaa (voi korvata valkoviinietikalla)
- 1 rkl kookossokeria/ruokosokeria
- 2 dl kylmää vettä
- 1 rkl maissitärkkelystä
- 1 rkl seesaminsiemeniä
Valmistus
- Varaa kaikki reseptin ainesosat valmiiksi. Tee kastike. Lämmitä pannu hieman keskilämmön yläpuolelle.
- Laita jauheliha pannulle ruskistumaan. Kuori ja pilko sipulit & porkkana. Käännä jauheliha ympäri pannulla. Suikaloi kaali.
- Riko jauhelihan rakenne ja mausta sweet chili kastikkeella, soijakastikkeella ja inkivääritahnalla. Jätä jauheliha vielä hetkeksi pannulle maustumaan. Laita nuudelit tekeytymään.
- Lämmitä pannu kuumaksi, lorauta tilkka seesamiöljyä ja kuullota pilkotut vihannekset. Vihannesten saatua hieman väriä ja pehmettyä pinnasta, lisää joukkoon kastike, sekoita ja tiputa pannun lämpö miedolle lämmölle.
- Lisää nuudelit sekaan, sekoita ja silppua nuudeleiden joukkoon vielä hieman kevätsipulia tai ruohosipulia. Nauti!
Tofu-maapähkinänuudelit miso-seesamikastikkeessa, vegaaninen
Aktiivinen työaika 20-minuuttia,
valmista 20-minuutissa
Tarvitset:
(2-3 annosta)
- pala tofua kuutioituna
- 2 annosta soba nuudeleita (tai valitsemiasi nuudeleita)
- 1 dl paahdettuja maapähkinöitä
- n. 5 dl kaalia suikaloituna
- 1 ohueksi suikaloitu porkkana
- 1 keskikokoinen/iso sipuli
- tuoretta valkosipulia oman maun mukaan
- seesamiöljyä
- tuoretta korianteria (tai kevätsipulia)
Mausteet:
- hieman soijakastiketta
- spirachaa, tai chilihiutaleita
Kastike:
- 2 rkl misotahnaa
- 1,5 rkl gochujang tahnaa (tai valitsemaasi chilitahnaa)
- 1 rkl riisiviinietikkaa
- ½ rkl kookossokeria tai ruokosokeria
- 1,5 rkl sweet chili kastiketta
- 2 tl inkivääritahnaa
- 2 dl vettä (kylmää)
- 1 rkl maissitärkkelystä
- 1 rkl seesaminsiemeniä
Valmistus
- Lämmitä pannu keskilämmölle ja laita maapähkinät paahtumaan. Varaa kaikki reseptin ainesosat valmiiksi. Kääntele maapähkinöitä hieman. Tee kastike. Ota maapähkinät syrjään. 5- min jälkeen.
- Pilko tofupala kuutioiksi ja lorauta kuutioille tilkka seesamiöljyä, mausta soijakastikkeella, spirachalla/chilihiutaleilla ja valkosipulisilpulla. Laita syvä paistinpannu tai paistokasari lämpiämään keskilämmölle.
- Laita tofukuutiot ruskistumaan ja pilko sipuli, loput valkosipulit, porkkana ja kaali. Kääntele tofukuutioita välillä. Laita nuudelit tekeytymään.
- Ota tofukuutiot syrjään pannulta. Lämmitä pannu kuumaksi ja lorauta tilkka seesamiöljyä. Kuullota vihanneksia pannulla 4-5 minuuttia käännellen. Lisää joukkoon kastike
- Lisää nuudelit valutettuna, hienonna joukkoon vielä hieman tuoretta korianteria tai kevätsipulia. sekoita, tarkasta maku ja nauti!
Kaipaatko lisää inspiraatiota Aasialaisiin makuihin?
Lue seuraavaksi: Helppo ramen keitto lihalla ja vegaanisesti tai Mausteinen Thai Curry broilerilla ja vegaanisesti
KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille. Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa reseptiä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai laita sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi
Lähteet: