Tässä blogiartikkelissa kokataan herkulliset kanavartaat ja kasvisvartaat airfryerissa. Halutessasi voit valmistaa artikkelin kanavartaat ja kasvisvartaat myös grillissä! Kanavartaat valmistuvat alle 20 minuutissa ja saat niistä helpon aterian riisin, tattarin, bulgurin tai kvinoan ja salaatin kanssa. Herkulliset airfryerissa tai grillissä paahdetut kasvisvartaat toimivat erinomaisesti lihan, broilerin tai kalan lisukkeena, mutta saat niistä myös vegaanisen aterian vaikkapa hummuksen ja paahdettujen perunoiden kanssa!
Artikkelissa kokataan kanavartaat kolmella eri reseptillä:
*Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml 1 tl = 5 ml
1. Valkosipuli-Gochujang kanavartaat
Valkosipuli-Gochujang kanavartaat vievät sinut herkulliselle makumatkalle Koreaan! Gochujang on korealainen fermentoitu chilitahna, jossa on miellyttävä, miedon tulinen maku. Gochujang tahnaa käytetään hyvin yleisesti korealaisessa keittiössä ja se sopii erinomaisesti broilerin, lihan sekä kasvisruokien mausteeksi.
Gochujang tahna ei kuitenkaan sovi sinulle, jos noudatat tiukkaa gluteenitonta ruokavaliota, sillä se sisältää vehnäjauhoa. Valkosipuli-Gochujang maustetut vartaat maistuvat lempeän tulisilta ja ovat herkullisia riisin tai kvinoan ja salaatin kanssa tai vaikka pelkän salaatin kanssa, jos kaipaat kevyttä ateriaa. Reseptin 480 g broileria riittää viiteen kanavartaaseen.
Aktiivinen työaika 5-10 min, kypsennys 10 min
Tarvitset:
- - 480 g ohuita broilerin fileeleikkeitä
- - 20 cm pitkiä varrastikkuja
- - tilkka valitsemaasi öljyä
- - 3-4 rkl gochujang tahnaa
- - ½ tl mustapippurirouhetta
- - ½ tl vs jauhetta
- - ½ tl korianterijauhetta
- - hyppysellinen suolaa
- - (vaaleita seesaminsiemeniä)
Valmistus:
- Ota broileri huoneen lämpöön. Lorauta syvälle lautaselle tilkka öljyä ja lisää myös kaikki muut mausteet + lisää halutessasi myös hieman seesamin siemeniä. Sekoita mausteet ja öljy tasaiseksi maustetahnaksi.
- Leikkaa ohuet broilerin fileeleikkeet n. 1,5 cm leveiksi suikaleiksi ja lisää lautaselle.
- Pyörittele broileripalat maustetahnassa kauttaaltaan ja pujota suikaleet kaksin kerroin varrastikkuun.
- Laita airfryerin koriin pala foliota pohjalle ja taittele foliopala myös hieman korin reunoille. Laita vartaat riviin paistokoriin ja kypsennä paistotoiminnolla 180 'C kymmenen minuuttia.
- Tarkasta broilerin kypsyys (kypsennä tarvittaessa vielä 2-3 min) ja nauti valitsemiesi lisukkeiden kanssa!
Jos kypsennät kanavartaat grillissä, katso ohjeet kypsentämiseen tästä
2. Harissa-BBQ kanavartaat
Harissa on Pohjois-Afrikkalainen mausteseos, jossa on yleensä ainakin mm. chiliä, valkosipulia, kuminaa ja korianteria. Blogin reseptiin käytettiin Ruoveden Herkun harissaa, jossa on: suolaa, savustettua paprikaa, tomaattijauhetta, sokeria, caynnepippuria, valkosipulia, juustokuminaa, korianteria ja mustapippuria. Mausteseoksesta on useita erilaisia variaatioita, mutta yleisesti ottaen se on pirteän mausteinen ja tulinen.
Harissa on täydellinen makupari makeahkon BBQ kastikkeen kanssa. BBQ kastike pehmentää harissan tulisuutta juuri sopivasti, eivätkä nämä vartaat juuri muita mausteita kaipaa! Tarjoile nämä keitetyn tattarin, kvinoan, bulgurin tai riisin ja salaatin kanssa ja helppo ateria on valmis. Myös bataatti on mainio makupari näille kanavartaille! Reseptin 480 g broileria riittää viiteen kanavartaaseen.
Aktiivinen työaika 5-10 min, kypsennys 10 min
Tarvitset:
- - 480 g ohuita broilerin fileeleikkeitä
- - 20 cm pitkiä varrastikkuja
- - tilkka valitsemaasi öljyä
- - ½ dl Santa Maria smoky hickory bbq kastiketta tai Santa Maria original bbq kastiketta
- - 1 rkl harissa maustetta (Ruoveden Herkku)
- - 1 tl kuivattua ruohosipulia
Valmistus:
- Ota broileri huoneen lämpöön. Lorauta syvälle lautaselle tilkka öljyä ja lisää kaikki muut mausteet.
- Sekoita mausteet ja öljy tasaiseksi maustetahnaksi.
- Leikkaa ohuet broilerin fileeleikkeet n. 1,5 cm leveiksi suikaleiksi ja lisää lautaselle.
- Pyörittele broileripalat maustetahnassa kauttaaltaan ja pujota suikaleet kaksin kerroin varrastikkuun.
- Laita airfryerin koriin pala foliota pohjalle ja taittele foliopala myös hieman korin reunoille. Laita vartaat riviin paistokoriin ja kypsennä paistotoiminnolla 180 'C kymmenen minuuttia.
- Tarkasta broilerin kypsyys (kypsennä tarvittaessa vielä 2-3 min) ja nauti valitsemiesi lisukkeiden kanssa!
Jos kypsennät kanavartaat grillissä, katso ohjeet kypsentämiseen tästä
3. Lime-korianteri kanavartaat
Lime ja korianteri muodostavat raikkaan ja klassisen toimivan makuparin. Lisäksi näissä vartaissa maistuu lempeä keltainen curry ja ripaus valkosipulia. Lime-korianteri maustetut broilerivartaat maistuvat taivaalliselta riisin tai bulgurin ja salaatin kanssa! Näille sopii lisukkeeksi erinomaisesti myös paahdettu bataatti tai peruna raikkaan jogurttikastikkeen kanssa. Esimerkiksi mangolla maustettu raikas minttu-lime jogurttikastike on täydellinen pari näille kanavartaille! Löydät kastikkeen reseptin tästä artikkelista. Mikäli haluat vartaisiin tulisuutta, lisää mausteseokseen chiliä! Reseptin 480 g broileria riittää viiteen kanavartaaseen.
Aktiivinen työaika 5-10 min, kypsennys 10 min
Tarvitset:
- - 480 g ohuita broilerin fileeleikkeitä
- - 20 cm pitkiä varrastikkuja
- - tilkka valitsemaasi öljyä
- - Reilu kourallinen tuoretta korianteria hienonnettuna
- - 1,5 rkl keltaista currya (suolatonta!)
- - ½ limen mehu (1-2 rkl)
- - 2 rkl hunajaa
- - 1 tl vs jauhetta
- - ½ tl mustapippurirouhetta
- - 1 tl suolaa
Valmistus
- Ota broileri huoneen lämpöön. Lorauta syvälle lautaselle tilkka öljyä ja lisää kaikki muut mausteet.
- Sekoita mausteet ja öljy tasaiseksi maustetahnaksi.
- Leikkaa ohuet broilerin fileeleikkeet n. 1,5 cm leveiksi suikaleiksi ja lisää lautaselle.
- Pyörittele broileripalat maustetahnassa kauttaaltaan ja pujota suikaleet kaksin kerroin varrastikkuun.
- Laita airfryerin koriin pala foliota pohjalle ja taittele foliopala myös hieman korin reunoille. Laita vartaat riviin paistokoriin ja kypsennä paistotoiminnolla 180 'C kymmenen minuuttia.
- Tarkasta broilerin kypsyys (kypsennä tarvittaessa vielä 2-3 min) ja nauti valitsemiesi lisukkeiden kanssa!
Kanavartaiden kypsennys
Airfryerissa
Kanavartaat valmistuvat huolettomasti kymmenessä minuutissa 180 'C paistotoiminnolla. Suosittelen taittelemaan foliopalan airfryerin paistokorin pohjalle ja hieman myös reunoille, jotta vartaista kypsennyksen aikana tihkuva neste ei valu airfryer laitteen pohjalle ja pala kiinni laitteen pohjaan. Broilerin on hyvä olla huoneenlämmössä hetki ennen kypsennystä, mutta se ei ole välttämätöntä, kun kypsennät vartaat airfryerissa. Laita vartaat riviin paistokorin pohjalle vierekkäin ja käynnistä airfryer!
*Eri airfryer laitteilla vartaiden optimaalinen kypsennysaika voi hieman vaihdella laitteen tehon mukaan. Philipsin xxl kokoisella airfryerilla vartaat ovat kypsiä 10-minuutissa 180 'C paistolämpötilalla.
Grillissä
Kanavartaiden kypsennys grillissä vie 10-15 minuuttia. Ota broilerin fileeleikkeet huoneenlämpöön hyvissä ajoin (mieluiten 1h ennen grillausta). Halutessasi voit maustaa broilerin jo silloin, kun otat sen pois jääkaapista. Kanavartaat broilerin fileestä kannattaa kypsentää grillissä suhteellisen miedolla lämmöllä, jotta liha ei pala pinnasta ja ehtii kypsyä myös sisäpuolelta tasaisesti. Vartaat on hyvä myös kääntää kertaalleen ympäri grillissä kypsennyksen aikana. Mikäli kypsennät vartaat liian kovalla lämmöllä, ne palavat pinnasta helposti ja liha jää sisäpuolelta hieman raa'aksi. Broilerin fileen kanssa on myös syytä olla tarkkana, ettei kypsennä sitä liian pitkään, koska tällöin lihasta tulee kuivaa.
Helpot kasvisvartaat
Kasvisvartaisiin voi valita mieleisensä vihannekset! Kannattaa kuitenkin huomioida, että valitsee suunnilleen saman kypsennysajan vaativat kasvikset. Airfryerissa valmistettaviin tai grillattaviin kasvisvartaisiin sopivat erinomaisesti ainakin: Paprika, kesäkurpitsa, sipuli, kirsikkatomaatit tai luumukirsikkatomaatit ja herkkusienet. Kasvisvartaat voi tarjoilla lihan, broilerin tai kalan lisukkeena, mutta niistä saa halutessaan myös vegaanisen aterian helposti! Airfryerissa tai grillissä paahdetut vihannekset maistuvat taivaallisilta hyvän hummuksen kanssa. Paahdetuista kasviksista ja hummuksesta saa ruokaisan aterian lisäämällä kokonaisuuteen paahdettua perunaa tai bataattia tai keitettyä kvinoaa tai bulguria.
Kasvisvartaat n. 9 kpl
Tarvitset:
- - 2 pientä tai yksi iso makea suippopaprika
- - pala kesäkurpitsaa
- - 1 iso punasipuli
- - 20 cm varrastikkuja
- - tilkka valitsemaasi öljyä
- - 1 tl suolaa
- - 1,5 tl paprikajauhetta
- - 1 tl vs jauhetta
- - 1 tl välimeren yrttisekoitusta tai provencen yrttisekoitusta
- - ½ tl mustapippurirouhetta
Valmistus:
- Pese kesäkurpitsa & paprikat. Kuori sipuli.
- Pilko kesäkurpitsa & paprikat melko kookkaiksi paloiksi, tee sipulista hieman pienempiä paloja.
- Laita kaikki korkeareunaiseen kulhoon. Lisää kulhoon tilkka valitsemaasi öljyä ja kaikki mausteet. Hölskyttele sekaisin huolellisesti.
- Pujota vihannespalat vartaisiin. Lisää airfryeriin korin pohjalle foliopala ja taittele se hieman myös korin reunoille. Kypsennä vartaita paistotoiminnolla 180 'C 8-10 minuuttia.
- Nauti!
Hummus
Eli samettisen pehmeä & herkullinen kikhernetahna tunnetaan yleensä dippinä ja pitaleipien täytteenä, mutta se toimii tarvittaessa erinomaisesti myös herkullisena proteteiinin lähteenä kasvisruoka-annoksissa. Hummuksen pääraaka-aineita on vain kaksi: kypsät kikherneet ja vaalea tahini. Mausteeksi laitetaan yleensä: sitruunamehua, suolaa, pippuria ja ripaus juustokuminaa. Hummusta voi halutessaan maustaa myös tuoreella korianterilla tai tuoreella persiljalla, valkosipulilla, oliiviöljyllä ja hunajalla tai agavesiirapilla.
Helppo hummus
Tarvitset
- - 230 g kikherneitä + hieman kikherneiden lientä
- - 2 rkl vaaleaa tahinia
- - ¾ tl juustokuminaa
- - 1 rkl sitruunamehua
- - ripaus suolaa & mustapippuria
- (halutessasi tuoreyrttejä, hieman valkosipulia ja hunajaa/agavesiirappia)
KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös omille kavereille! Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi
-Tiina