Pilahviriisin tarkkaa alkuperää ei tiedetä, mutta sen arvellaan olevan alkujaan Persiasta. Pilahvia on syöty vuosisatoja muslivaltaisissa Aasian maissa sekä Intiassa. Alueesta riippuen pilahvia voidaan kutsua nimillä: pilav, pilaf, plov, pulau, pulao. Vaikka pilahvilla on lukuisia erilaisia kutsumanimiä ja ateriasta on lukuisia eri variaatioita, niille kaikille yhteistä on riisi. Pilahviriisi voidaan syödä omana aterianaan, jos annoksen päälle tai riisin joukkoon lisätään jokin protetiini ja riisistä tehdään ruokaisa. Pilahviriisiä syödään usein myös herkullisena lisukkeena, jossa on riisin lisäksi itämaisia tai aasialaisia mausteita, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja vihanneksia. Tästä blogiartikkelista löydät reseptit herkulliseen Mausteiseen Katkarapupilahviin ja Itämaisittain maustettuun linssipilahviin
Mitä pilahviriisiin yleensä laitetaan?
Pilahviriisin valmistuksessa on oleellista, että riisi huuhdellaan hyvin ja sitä liotetaan 20-30 minuuttia, ennen ruoanvalmistuksen aloittamista. Tämä auttaa riisinjyviä pysymään irtonaisena kypsennyksen ajan ja makujen imeytymistä riisiin! Liotuksen jälkeen riisi valutetaan hyvin ja sen jälkeen sitä tyypillisesti kuullotetaan öljyssä tai voissa sipulin, valkosipulin ja mausteiden kera. Riisiä kuullotetaan keskilämmöllä ja annetaan öljyn tai voin ja mausteiden imeytyä riisiin, mutta on varottava polttamasta riisinjyviä. Näin riisi saa ihanan maun!
Kuulotuksen jälkeen pannulle tai pataan lisätään lihaliemi, kalaliemi tai kasvisliemi ja annetaan riisin kypsyä kypsäksi sopivan mausteisessa liemessä. Pilahviriisin tyypilliset mausteet ja ainesosat vaihtelevat alueittain todella paljon ja Lähi-Idän pilahvi maistuu erilaiselta, kuin Intialainen. Lähi-Idässä on tyypillistä, että pilahviriisiin lisätään esimerkiksi kuivattuja hedelmiä, kuten rusinoita tai taateleita ja pähkinöitä, sekä lihaa tai kalaa ja mausteina käytetään usein Lähi-Idän alueella yleisiä mausteita. Lähi idän pilahveissa käytetään erilaisia riisilaatuja, mutta Intiassa pilahvi taas valmistetaan tyypillisesti basmatiriisistä. Intiassa ja kauempana Aasiassa käytetään siellä yleisiä mausteseoksia ja makuja pilahviriisin maustamiseen. Myös Intiassa lisäkepilahviin laitetaan päälle usein pähkinöitä.
Pilahviriisistä on helppo itsessään tehdä kokonainen ateria lisäämällä riisin joukkoon riittävästi proteteiinia ja vihanneksia. Pilahviriisi on kuitenkin myös oiva herkullinen lisuke vaikkapa curryn rinnalle, jos laitat pilahviin vain sipulia, valkosipulia, mieleisesi mausteet ja kuivattuja hedelmäpaloja sekä pähkinöitä. Voit vaihdella pilahvin ainesosasuhteita ja tehdä siitä joko kokonaisen aterian tai herkullisen lisukeriisin. Pilahviin tarvitaan aina jokin pitkäjyväinen riisi, mutta loput ainesosat voivat olla oikeastaan ihan mitä jääkaapista tai keittiön kaapeista löytyy! Pilahvi on helppo ruoka hyödyntää erilaisia vihanneksia tai jämiä.
Miten pilahviriisi maustetaan?
Pilahvin maustamisessa lähinnä mielikuvitus on rajana! Voit kokeilla "perinteisiä" tyylejä tai laittaa omat suosikkimausteet. Hyvä ohjenuora on valita mausteet sen mukaan, mitä muita ainesosia pilahviriisiin tulee tai minkä kanssa pilahvi tarjoillaan, jos se tehdään lisukkeeksi lihakastikkeelle tai currylle. Intialaisessa keittiössä esimerkiksi yksinkertainen lisäketyyppinen pilahviriisi syntyy esimerkiksi kardemummasta ja intialaisista mausteista, sipulista ja valkosipulista, keitetyistä herneistä tai porkkanaraasteesta ja kasviöljystä tai voista.
Tämän blogipostauksen katkarapupilahvi saa pirteän mausteisen makunsa piri piri mausteseoksesta, raikkaasta limemehusta, valkosipulista, tuoreesta korianterista ja halutessasi myös chili sopii joukkoon erinomaisesti. Linssipilahvissa taas on vivahteita Lähi-Idän keittiöstä, sillä siinä lempeän mausteinen ja täyteläinen ras el hanout kohtaa sitruunan raikkauden ja yrttejä.
Mausteinen katkarapupilahvi
Aktiivinen työaika 20-25 minuuttia,
*Valmista riippuen valitsemasi riisin kypsymisajasta
Katkarapupilahvi on ruokaisa pilahviriisi, jossa proteiinia ateriaan tuovat paistetetut kananmunat, edamame pavut ja katkaravut. Ateria on maidoton ja gluteeniton ja tulisuuden voit valita oman maun mukaan! Halutessasi voit korvata edamame pavut herneillä ja katkarapujen sijaan tarjoilla pilahviriisin vaikkapa paistetun lohen tai kanasuikaleiden kanssa. Meillä kokattiin tämä täysjyväriisistä, jonka kypsyminen vie liotuksen jälkeen n.30 minuuttia, mutta voit valita tähän myös minkä tahansa nopeammin kypsyvän riisin.
Tarvitset:
(4 annosta)
- 180 g isoja katkarapuja
- 2,5 dl riisiä
- 3 kananmunaa
- 2,5 dl edamame papuja tai 200 g herneitä (pakaste)
- 200 g babyporkkanoita (pakaste)
- 1 sipuli
- tuoretta valkosipulia (& chiliä oman maun mukaan)
- ½ -1 limen mehu
- 8 dl vettä
- (Lehtipersiljaa tai tuoretta korianteria/molempia)
Mausteet:
- 2 tl paprikajauhetta
- 2 rkl piripiriä (meillä Ruovedenherkun piri piri)
- ½ tl mustapippurirouhetta
- 2 tl korianterijauhetta
- 1 rkl ruokosokeria
- 1 kalaliemikuutio tai ½-1 rkl kalakastiketta
Valmistus:
*riisin voi liottaa jo ennen ruoanvalmistuksen aloittamista ja laittaa siivilään valumaan liotuksen jälkeen, mutta jollet ehdi, aloita laittamalla riisi likoamaan.
- Huuhdo riisi siivilässä ja laita likoamaan väljään veteen 20-30 minuutiksi. Varaa kaikki jauhemaiset mausteet ja pippuri pieneen astiaan. Lämmitä paistinpannu, lisää pannulle tilkka öljyä ja laita kananmunat pannulle paistumaan.
- Kananmunien ollessa mielestäsi sopivan kypsiä, nosta ne leikkuulaudalle ja suikaloi. Lisää paistinpannulle baby porkkanat ja herneet/edamame pavut. Anna niiden ensin sulaa ja lisää sitten tilkka öljyä ja ⅓ osa mausteseoksesta. Sekoittele välillä ja anna vihannesten saada hieman väriä.
- Laita syvä paistinpannu tai paistokasari lämpiämään ja reilu tilkka öljyä pannulle. Kuutioi sipuli ja hienonna tuoretta valkosipulia (ja chiliä) oman maun mukaan. Laita sipulit (ja chili) pannulle kuullottumaan. Sipuleiden ruskistettua lisää liotettu ja valutettu riisi. Lisää loput jauhemaiset mausteet. Sekoita ja kuullota riisiä n. 5 minuuttia mausteiden kanssa.
- Purista riisin sekaan limemehu, lisää kalaliemikuutio tai kalakastike ja ruokosokeri, sekä vesi. Anna riisin hautua kypsäksi kannen alla miedolla lämmöllä.
- Lisää riisin joukkoon paistetut porkkanat ja pavut/herneet, sekä suikaloitu paistettu kananmuna. Hienonna tuoretta persiljaa ja korianteria riisin joukkoon. Sekoita ja tarkasta maku! Lisää mausteita tarvittaessa. Sulata katkaravut haalen lämpimän veden alla siivilässä ja lisää pilahviriisiannosten päälle katkarapuja ennen tarjoilua. Nauti!
Itämaisittain maustettu linssipilahvi
Aktiivinen työaika 20-25 minuuttia,
*Valmista riippuen valitsemasi riisin kypsennysajasta
Itämaisittain maustettu linssipilahvi on helppo ja ruokaisa pilahviriisi, joka on ilman hunajaa vegaaninen annos. Hunajan voi halutessaan korvata agavesiirapilla tai vaalealla siirapilla, jolloin ateriasta tulee täysin vegaaninen. Linssipilahvi on myös gluteeniton ruoka. Ruokaisuutta linssipilahviin antavat belugalinssit, eli mustat linssit, mutta halutessasi voit laittaa tähän myös vihreitä linssejä. Makua tämä pilahviriisi saa hurmaavasta itämaisesta lempeän mausteisesta ras el hanout mausteseoksesta, jossa on paprikaa, korianteria, mustapippuria, kardemummaa, inkivääriä, muskottia, kurkumaa, maustepippuria, neilikkaa ja caynnepippuria. Lämpimän mausteinen ras el hanout saa kaverikseen sitruunan raikkauden, hieman hunaja tai siirapin lempeää makeutta ja raikkaita yrttejä. Voit valita itse, mistä riisistä haluat tehdä tämän helpon pilahviriisin ja valkosipulin voit laittaa joko tuoreena tai jauheena!
Tarvitset:
(3-4 annosta)
- 2 dl täysjyväriisiä (tai valitsemaasi riisiä)
- 400 g belugalinssejä (1 tlk)
- 1 sipuli
- 200 g baby porkkanoita
- 1-2 dl oliiveja
- 3 dl makeita luumukirsikkatomaatteja (Lidl)
- tuoretta persiljaa ja korianteria
- ½ sitruunan mehu ja hieman kuorta raastettuna
Mausteet:
- 1,5 rkl ras el hanout mausteseosta
- 2 tl valkosipulijauhetta (skippaa, jos käytät tuoretta)
- 2 tl ruohosipulia
- 1 tl rakuunaa
- ½ rkl hunajaa tai vaaleaa siirappia
- 1 kasvisliemikuutio
*riisin voi liottaa jo ennen ruoanvalmistuksen aloittamista ja laittaa siivilään valumaan liotuksen jälkeen, mutta jollet ehdi, aloita laittamalla riisi likoamaan.
Valmistus:
- Huuhdo riisi siivilässä ja laita likoamaan väljään veteen 20-30 minuutiksi. Varaa kaikki jauhemaiset mausteet ja kuivatut yrtit pieneen astiaan. Laita syvä paistinpannu tai paistokasari lämpiämään ja lisää pannulle reilu tilkka öljyä.
- Kuutioi sipuli ja hienonna tuoretta valkosipulia (ja chiliä) oman maun mukaan. Laita sipulit (ja chili) pannulle kuullottumaan. Sipuleiden ruskistettua lisää liotettu ja valutettu riisi. Lisää 3/2 jauhemaisista mausteista ja kuivatuista yrteistä. Raasta sekaan hieman myös sitruunan kuorta. Sekoita ja kuullota riisiä n. 5 minuuttia mausteiden kanssa välillä sekoittaen.
- Purista riisin sekaan puolikkaan sitruunan mehu (tai lisää n.1 rkl sitruunamehutiivistettä ), lisää kasvisliemikuutio tai kasvisfondia ja hunaja tai, siirappi sekä vesi. Anna riisin hautua kypsäksi kannen alla miedolla lämmöllä.
- Riisin hautuessa valuta ja huuhdo linssit siivilässä, lämmitä paistinpannu, lisää tilkka öljyä, linssit pannulle ja loput mausteista. Kuullota linssejä muutama minuutti. Kuutioi luumukirsikkatomaatit.
- Riisin kypsyttyä Lisää riisin joukkoon paistetut kypsät linssit Hienonna tuoretta persiljaa ja korianteria riisin joukkoon. Lisää tomaattikuutiot ja oliivit. Sekoita ja tarkasta maku! Lisää mausteita tarvittaessa. Nauti!
KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös omille kavereille! Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi
-Tiina
LÄHTEET: