• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Ruokaa puolessa tunnissa
  • Kuka olen?
  • Helppoja arkireseptejä
  • Blogi
  • Ota yhteyttä
menu icon
go to homepage
  • Kuka olen?
  • Helppoja arkireseptejä
  • Blogi
  • Ota yhteyttä
search icon
Homepage link
  • Kuka olen?
  • Helppoja arkireseptejä
  • Blogi
  • Ota yhteyttä
×

Halkaistut uuniperunat lohitäytteellä ja kasvistäytteellä

26.08.2022 by admin Leave a Comment

Halkaistut uuniperunat valmistuvat nopeammin, kuin perinteisesti kokonaisena kypsennettävät uuniperunat. Nopeutensa ja helppoutensa ansiosta halkaistut uuniperunat ovat täydellistä arkiruokaa herkullisen täytteen ja raikkaan salaatin kera! Tästä blogipostauksesta löydät nopeasti valmistuvat helpot reseptit halkaistuille uuniperunoille Lohi-kantarellitäytteellä ja Italialaisella kasvistäytteellä. Artikkelissa tutustutaan myös erilaisiin perunalajikkeisiin ja siihen, minkälaisiin ruokiin erilaiset perunat sopivat.

halkaistut uuniperunat

Erilaiset perunat ja niille soveltuvat käyttötarkoitukset

Ruoanlaittoon soveltuvia perunoita on kolmenlaisia: jauhoiset perunat, yleisperunat ja kiinteät perunat. Jauhoisissa perunoissa on tärkkelystä eniten, kiinteissä taas huomattavasti vähemmän ja yleisperunat jäävät näiden kahden väliin. Jauhoiset perunat eivät runsaan tärkkelyksensä vuoksi keitettäessä pysy kasassa erityisen hyvin, vaan hajoavat herkästi. Toisaalta jauhoisissa perunoissa on juuri optimaalinen rakenne klassisiin kokonaisena kypsennettäviin uuniperunoihin, ranskanperunoiksi tai perunamuussiin. Uunissa paahdettaessa jauhoisen perunan rakenne on ilmava ja imee itseensä hyvin makuja. Perinteisesti klassisiin uuniperunoihin onkin juuri tämän vuoksi käytetty nimenomaan jauhoisia perunalajikkeita.

(Halkaistuihin uuniperunoihin voit kuitenkin valita käytännössä minkä tahansa sinulle mieleisen perunalajikkeen. Halkaistujen uuniperunoiden valmistuksessa perunaa ei kypsennetä täytteen kanssa ja myös kiinteästä- tai yleisperunasta saa maukkaita halkaistuja uuniperunoita!)

Rasvakeittimessä kypsennettäviin jauhoisesta perunasta valmistettuihin ranskalaisiin perunoihin tulee tyypillisesti pinnasta rapea tekstuuri, mutta sisältä pehmeä. Perunamuusiin jauhoiset perunat soveltuvat ylivoimaisesti parhaiten, joska niiden rakenne hajoaa sileäksi, mutta kuohkeaksi. Muusiperunoiden keitossa on kuitenkin syytä olla tarkkana, ettei kypsennä niitä yli! Liian kypsäksi keitetyistä jauhoisista perunoista syntyy kuohkean ja maukkaan perunamuusin sijaan liisterimäinen velli.

Kiinteissä perunoissa on vain vähän tärkkelystä ja nimensä mukaisesti kiinteä, sekä tiivis tekstuuri. Kiinteä peruna sopii tämän vuoksi parhaiten keittoperunaksi, perunasalaatteihin ja keittoihin. Kiinteä peruna soveltuu myös lohkoperunoihin ja erilaisiin lisukeperunoihin erinomaisesti. Yleisperuna on kiinteän ja jauhoisen välimuoto, joten sitä voi käyttää lähes kaikkeen ruoanvalmistukseen vaivattomasti. Yleisperunoissa on kuitenkin vaihtelevasti tärkkelystä ja osa niistä on ominaisuuksiltaan selkeästi lähempänä jauhoisia perunoita, kuin kiinteitä ja osa lajikkeista muistuttaa käyttö-ominaisuuksiltaan ja koostumukseltaan enemmän kiinteitä perunoita.

Yleisimpiä erilaisia perunalajikkeita Suomessa

Jauhoiset perunat:

  • - Rosamunda, punakuorinen jauhoinen peruna
  • - Puikula, Suomen Lapista lähtöisin oleva jauhoinen peruna ja puikulanimikettä voidaan käyttää vain Lapissa kasvatetuista perunoista
  • - Pito, kaikkein jauhoisin suomalainen ruokaperuna, joka sopii muusiperunaksi tai uuniperunaksi
  • - Lajikkeet: Suvi, Vital, Idole, Kulta & Sabina luokitellaan myös jauhoisiksi perunalajikkeiksi

Kiinteät perunat:

  • - Annabelle, kermainen ja täyteläinen uusi perunalajike
  • - Siikli, suosittu kiinteä kesä- ja syysperuna, joka on torikaupan myydyin
  • - Nicola, maukas ja lähtöisin Hollannista
  • - Solist, kiinteä varhaisen sadon peruna, joka kypsyy keittäessä erittäin nopeasti
  • - Timo, kiinteä kotimainen varhaisen sadon peruna, joka sopii erinomaisesti keittoperunaksi
  • - Venla, kiinteä perunalajike, joka on lähtöisin Ruotsista

Yleisperunat:

  • - Velox, jauhoinen, mutta silti kiintemaltoinen. Kestää kokonaisena keittämisen, mutta erinommainen myös uunissa paahtamiseen tai muusiin
  • - Asterix, jauhoinen yleisperuna, sopii kaikkeen ruoanvalmistukseen
  • - Matilda, jauhoinen yleisperuna, sopii kaikkeen ruoanvalmistukseen
  • - Bellarosa, jauhoinen punakuorinen yleisperuna, joka sopii muusiin tai uuniperunaksi, mutta kestää myös kokonaisena keittämisen

Vähittäiskaupassa ostoksilla tunnistat helposti perunapussit värin perusteella kiinteiksi perunoiksi, jauhoisiksi, tai yleisperunoiksi. Kiinteiden perunoiden värikoodi on vihreä, jauhoisten punainen ja yleisperunoiden keltainen! Lyhyenä yhteenvetona: Jauhoiset perunat ovat täydellisiä perunamuusiin, leivontaan tai uuniperunoiksi. Kiinteät perunat ovat parhaita keitettyinä, salaateissa, laatikkoruoissa ja keitoissa. Yleisperunat sopivat kaikkeen ruoanvalmistukseen, ja kokonaisena keitettäväksi.

Halkaistut uuniperunat lohi-kantarellitäytteellä, G & L

Aktiivinen työaika 20-minuuttia,

valmista 30-minuutissa

halkaistut uuniperunat lohi-kantarellitaytteella

Lämminsavulohi on täydellinen pari halkaistujen uuniperunoiden kanssa ja kantarellien aika on parhaillaan! Meillä kantarellit otettiin pakkasesta valmiiksi pilkottuina ja paistettuina. Sulatin valmiiksi käsitellyt sienet ennen ruoanvalmistustaa. Mikäli käytät tuoreita käsittelemättömiä kantarelleja, pilko ne ja paista pannulla samalla, kun paistat paprikan- ja sipulin. Kantarellien sijaan täytteeseen voi halutessaan laittaa herkkusieniä, tai vaikkapa suppilovahveroita pilkottuna ja paistettuna. Ateria on gluteeniton sekä laktoositon, jos valitset laktoosittoman smetanan täytteeseen. Mikäli haluat täytteestä maidottoman, voi smetanan sijaan käyttää myös kaurafraichea! Voit valita mieleisesi perunalajikkeen halkaistuihin uuniperunoihin. Valikoi kuitenkin uunipellille suunnilleen samankokoisiaa perunoita, jotta perunat kypsyvät tasaisesti ja ovat samaan aikaan sopivan kypsiä. Tarjoile uunissa paahtuneet herkulliset halkaistut uuniperunat ja täyte raikkaiden vihannesten kanssa ja nauti!

Tarvitset:

  • n. 500 g valitsemiasi perunoita
  • tilkka oliiviöljyä/rypsiöljyä
  • ripaus suolaa ja paprikajauhetta

Lohi-kantarellitäyte

  • 250 g lämminsavulohta
  • 1,5-2 dl dl valmiiksi pilkottuja & paistettuja kantarelleja (tai muita sieniä)
  • 1 makea suippopaprika
  • 1 sipuli
  • 350 g smetanaa
  • reilu kourallinen tuoretta tilliä

Mausteet:

  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl ruohosipulia
  • 1,5 tl valkosipulijauhetta
  • ½ rkl sitruunamehua
  • ¾ rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa

Valmistus

  1. Laita uuni lämpiämään 175 'C. Puolita perunat ja laita ne leivinpaperin päälle uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Kaada pieneen kulhoon tilkka öljyä ja sekoita öljyyn ripaus paprikajauhetta ja suolaa. Voitele perunoiden pinta öljy-mausteseoksella. Laita perunat uuniin ja aikaa n. 30-minuuttia
  2. Kuori ja pilko n. 1 cm x 1 cm paloiksi sipuli, sekä paprika. Laita paistinpannu lämpiämään kuumaksi ja tilkka öljyä pannulle. Laita sipulikuutiot ja pilkottu paprika pannulle kuullottumaan. Lisää mustapippuri ja valkosipulijauhe. Anna kuulottua hetki ja lisää sitten paistetut sienikuutiot. Anna kuullottua muutama minuutti sekoitellen välillä ja ota pois kuumalta levyltä.
  3. Laita smetana tilavaan kulhoon. Hienonna tilli ja lisää tilli, sekä loput mausteet smetanan joukkoon. Poista lämminsavulohesta nahka ja irrota mahdolliset ruodot. 'Murenna' lohi sopiviksi paloiksi smetanan joukkoon. Lisää paistetut vihannekset, sekoita & tarkasta maku.
  4. Tarkasta perunoiden kypsyys ja perunoiden ollessa sopivan kypsiä ota pois uunista ja nauti täytteen & salaatin tai tuoreiden vihannesten kanssa!

Halkaistut uuniperunat italialaisella kasvistäytteellä, G, L

Aktiivinen työaika 20-minuuttia,

valmista 30- minuutissa

halkaistut uuniperunat italialaisella kasvistäytteellä

Aurinkokuivattua tomaattia, mozzarellaa, basilikanlehtiä, provencen yrttejä, valkosipulia, hieman paistettuja vihanneksia, kaurafraichea ja proteiinia kikherheistä tai pavuista. Näistä on italialainen kasvistäyte tehty! Halkaistut uuniperunat italialaisella kasvistäytteellä on gluteeniton annos ja myös laktoositon, jos valitset täytteeseen laktoositonta mozzarellaa. Saat täytteestä vegaanisen, jos käytät valmistuksessa vegaanista mozzarellaa. Halutessasi voit laittaa täytteeseen herkkusienten sijaan myös muita sieniä. Lähde helpolle ja herkulliselle makumatkalle Italian aurinkoon!

Ps. Tälle annokselle sopii erityisen hyvin salaatti, johon tulee tomaatteja ja oliiveja. Löydät helpon salaattireseptin ruoka-ohjeen jälkeen!

Tarvitset:

  • n. 500 g valitsemiasi perunoita
  • tilkka oliiviöljyä/rypsiöljyä
  • ripaus suolaa ja paprikajauhetta

Täyte:

  • 230 g kikherneitä tai cannellini papuja
  • 200 g kaurafraichea
  • 1dl aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
  • 1 makea suippopaprika
  • 1 sipuli
  • 1 pss mozzarellaa
  • 3 jumboherkkusientä
  • 1 yksikyntinen valkosipuli
  • reilu kourallinen basilikanlehtiä

Mausteet:

  • ½ tl mustapippuria
  • 2 tl provencen yrttejä
  • 2 tl paprikajauhetta
  • ¾ rkl hunajaa
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl suolaa

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpiämään 175 'C. Puolita perunat ja laita ne leivinpaperin päälle uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Kaada pieneen kulhoon tilkka öljyä ja sekoita öljyyn ripaus paprikajauhetta ja suolaa. Voitele perunoiden pinta öljy-mausteseoksella. Laita perunat uuniin ja aikaa n. 30-minuuttia
  2. Kuori ja pilko n. 1 cm x 1 cm paloiksi sipuli, sekä paprika. Huuhdo ja pilko herkkusienet ja hienonna valkosipuli. Laita paistinpannu lämpiämään kuumaksi ja tilkka öljyä pannulle. Laita sipulikuutiot, herkkusienet, valkosipuli ja pilkottu paprika pannulle kuullottumaan. Lisää mustapippuri, paprikajauhe & provencen yrtit. Anna kuulottua hetki ja lisää sitten paistetut valutetut ja huuhdellut kikherneet (tai pavut). Anna kuullottua muutama minuutti sekoitellen välillä ja ota pois kuumalta levyltä.
  3. Laita kaurafraiche tilavaan kulhoon. Pilko mozzzarellaa. Hienonna basilikan lehdet ja lisää basilika, mozzaarella, sekä loput mausteet fraichen joukkoon. Lisää joukkoon aurinkokuivattu tomaatti. Lisää paistetut vihannekset ja kikherneet/pavut, sekoita & tarkasta maku.
  4. Tarkasta perunoiden kypsyys ja perunoiden ollessa sopivan kypsiä ota pois uunista ja nauti täytteen & salaatin tai tuoreiden vihannesten kanssa!

Raikas tomaatti-oliivisalaatti, vegaaninen

vihersalaatti tomaateilla ja oliiveilla

Tarvitset:

  • 1 sydänsalaatti (tai 1 pss jääsalaattia)
  • ¼ kurkku
  • 4 dl luumukirsikkatomaatteja tai kirsikkatomaatteja
  • 1-2 dl valitsemiasis oliiveja
  • 1 kesäsipuli + varsi tai n. ⅓ punasipuli

Valmistus:

  1. Pilko salaatti siivilään. Pilko kurkku ja siivuta sipuli siivilään. Huuhdo ja hölskyttele ylimääräinen vesi pois. Kaada salaattikulhoon.
  2. Pese tomaatit siivilässä ja puolita salaattiin. Lisää oliivit.
  3. Nauti ruoan kanssa.

Lue seuraavaksi: Miten teet vaivattomasti terveellistä arkiruokaa kiireisessä arjessa?

KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3

Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille! Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!

Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa

Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?

Laita viesti instagrammissa, tai ruokaapuolessatunnissa@gmail.com

-Tiina

Lähteet:

Tietoa perunoista, Wikipedia

Erilaisten perunoiden käyttö ruoanvalmistuksessa, Kitchn

Erilaiset perunalajikkeet, Meillä kotona

« Helppo kasvislasagne ja tonnikalalasagne
Helpot tortillat kanatäytteellä ja kasvistäytteellä »

Jaa sisältö!

Reader Interactions

Jätä kommentti Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating




Footer

↑ takaisin ylös

Ota yhteyttä

ruokaapuolessatunnissa@gmail.com

Instagram: @ruokaa_puolessa_tunnissa

Copyright © 2022 Ruokaapuolessatunnissa