Tässä Postauksessa opit helpon nyhtökaurareseptin, jossa on haudutettua nyhtökauraa ja vihanneksia lempeän mausteisessa kookosmaidossa. Toisessa reseptissä on suussasulavan mureaa mausteista nyhtöbroileria, jossa curry ja garam masala kohtaavat lempeän täyteläisen kookosmaidon kanssa! Tutustutaan myös siihen, mitä nyhtökaura oikeastaan on ja mitä kaikkea siitä voi valmistaa.
Tämän postauksen reseptit ovat todella yksinkertaisia ja helppoja, etkä voi epäonnistua näissä! Meillä syötiin tällä kertaa nyhtöbroileri bulgurin kanssa ja nyhtökaurapata riisin kanssa, mutta sekä nyhtöbroilerille, että nyhtökaurapadalle sopivat lisukkeeksi erinomaisesti erilaiset riisit, bulgur tai quinoa. Mikäli valitset lisukkeeksi riisin tai quinoan, nyhtöbroileri on gluteeniton annos.
Itämaisittain maustettu nyhtökaurapata, Vegaaninen
Helppo nyhtökauraresepti arkeen!
Itämaisittain maustettua nyhtöbroileria kookosmaidossa haudutettuna
Nyhtöbroileri vaatii vain vähän aktiivista työaikaa ja valmistuu kuin itsestään!
Mitä nyhtökaura on?
Nyhtökaura on alunperin Gold & Greens Foods yhtiön valmistama kasviproteiinituote. Valio osti Gold & Greens yhtiön alkuvuodesta 2022 ja nykyään nyhtökaura on Valion tuote. Nyhtökaura valmistetaan kaura-, herne-, ja härkäpapuproteiineista sekä rypsiöljystä. Nyhtökaura on valittu Vuoden Suomalaiseksi Elintarvikkeeksi 2017 ja se soveltuu erinomaisesti erilaisiin ruokiin lihan tapaan käytettynä.
Nyhtökaura on voittanut myös Hollannissa Horecava Innovation Award tunnustuksen vuonna 2020. Horecava on Hollannin johtava ruoan ja juoman ammattitapahtuma, jossa palkitaan alan innovaatioita. Nyhtökaura tunnustettiin koko ruoka-alaa muuttavaksi innovaatioksi tässä tapahtumassa.
Nyhtökauran proteiinipitoisuus on yhtä korkea, kuin punaisessa lihassa ja nyhtökaurassa on kohtalainen määrä myös ravintokuitua! Lisäksi nyhtökaura sisältää välttämättömiä aminohappoja suunnilleen kaksinkertaisen määrän kananrintaan verrattuna. Rasvaa nyhtökaura sisältää 5,4 grammaa sataa grammaa kohden.
Yhteenvetona voisi todeta, että nyhtökaura on terveellinen, sekä monipuolinen proteiinivaihtoehto erilaisiin kasvisruokiin. Nyhtökaura on kuitenkin suhteellisen kallista, sillä sen kilohinta on suunnilleen 15 euroa. Nyhtökaura ei myöskään ole 100% gluteeniton, joten se ei sovi keliaakikoille tai tiukkaa gluteenitonta dieettiä noudattaville. Nyhtökauran raaka-aineet itsessään ovat kyllä gluteenittomia, mutta ne on prosessoitu myllyissä, joissa käsitellään myös gluteiinia sisältäviä viljoja.
Mitä nyhtökaurasta voi valmistaa?
Nyhtökaurareseptejä on monenlaisia ja nyhtökauraa voi hyödyntää mihin tahansa ruokaan broilerin tai lihan korvikkeena! Meillä on tehty nyhtökaurasta erilaisia patoja, burritoja ja nyhtökaura-bbq kastiketta. Olen käyttänyt nyhtökauraa myös salaateissa!
Maustamattoman nyhtökauran oma maku on suhteellisen mieto ja tekstuuri on hieman samankaltainen, kuin ylikypsällä lihalla. Maustamaton nyhtökaura imee itseensä makua mausteista ja kastikkeista hyvin. Nyhtökauraa saa kaupasta myös 'tomaattisena'. Tomaatti-nyhtökaura sopii erinomaisesti tomaattisiin ruokiin ja kastikkeisiin ja nudelle on helppo luoda mieleisensä makumaailma!
Tämän postauksen helppo nyhtökauraresepti, nyhtökaurapata tehdään maustamattomasta nyhtökaurasta ja siihen laitetaan tällä kertaa itämaisia makuja. Nyhtökauran voi kuitenkin maustaa tismalleen haluamallaan tavalla ja monenlaiset mausteet sopivat nyhtökauran pariksi.
Mennään seuraavaksi resepteihin!
*Kaikki blogin reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml & 1 tl = 5 ml
Itämaisittain maustettu nyhtökaurapata, vegaaninen
Aktiivinen työaika 20-minuuttia,
valmista 30 minuutissa
Tarvitset:
(n. 4 annosta)
- 1 pkt maustamatonta nyhtökauraa
- 230 g papuja
- ½ dl oliiviöljyä
- 1 makea suippopaprika
- 1 sipuli
- (3-4 jumboherkkusientä, valinnainen)
- 50 g tuoretta pinaattia
- 1 tlk kookosmaitoa (400 ml)
Mausteet:
- 1 rkl currya
- ½ rkl paprikajauhetta
- ½ rkl vs jauhetta
- ½ tl mustapippurirouhetta
- ½ tl juustokuminaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl hunajaa
- 1 rkl sitruunamehua
- ½ ruukku tuoretta minttua
- (kourallinen tuoretta korianteria)
- Möyhi nyhtökauran rakennetta rikki hieman, sen ollessa vielä pakkauksessa. Sekoita mausteet oliiviöljyyn ja hienonna myös tuore minttu mausteöljyn sekaan. Laita nyhtökaura astiaan, kaada joukkoon mausteöljy ja sekoita huolellisesti.
- Pilko herkkusienet, sipuli & paprika. Laita pannu lämpiämään hieman keskilämmön yläpuolelle.
- Lisää pannulle ensin herkkusienet ja ripaus suolaa. Anna sienien itkettyä hieman ja lisää sitten nyhtökaura, sipuli ja paprika kuumalle pannulle. Anna paistua, kunnes paprika ja sipuli ovat hieman kuullottuneet ja saaneet väriä. Lisää joukkoon kookosmaito ja pavut valutettuna ja huuhdeltuna.
- Pudota pannun lämpö miedolle lämmölle, tarkasta maku ja hauduta pataa 10 min ajan kannen alla.
- Huuhdo pinaatinlehdet siivilässä, kaada ne pataan, sekoittele ja tarkasta maku. Halutessasi voit vielä laittaa pataan juuri ennen tarjoilua hieman tuoretta korianteria hienonnettuna. Nauti valitsemiesi lisukkeiden kanssa!
Lisukkeina annoskuvassa:
Täysjyväriisiä,
Salaatti rapeasta sydänsalaatista, kevätsipulista, maissista, kurkusta ja tomaatista
Itämaisittain maustettua nyhtöbroileria, Maidoton & Gluteeniton
Aktiivinen työaika 15-20 minuuttia,
Valmista tunnissa
Tarvitset:
(5-6 annosta)
Voit valmistaa tätä myös pienemmän annoksen puolittamalla ainesosien määrän
- 900 g maustamattomia broilerin paistileikkeitä
- ¾ dl oliiviöljyä
- 1 tlk kookosmaitoa (400 ml)
Mausteet:
- 2 rkl currya
- 1 rkl garam masalaa
- 1 rkl valkosipulijauhetta
- 1,5 tl mustapippuria
- 1,5 tl suolaa
- 2 rkl hunajaa
- 2 rkl sitruuna/limemehua
- ½ ruukku tuoretta minttua
Valmistus
- Ota broilerin paistileikkeet pois rasioista ja siirrä ne astiaan. Sekoita ohjeen kaikki mausteet oliiviöljyyn ja hienonna myös tuore minttu mausteöljyn joukkoon. Sekoita mausteöljy paistileikkeisiin huolellisesti.
- Laita pannu lämpiämään hieman keskilämmön yläpuolelle ja pilko sipuli. Laita pilkottu sipuli broilerin joukkoon.
- Laita maustetut paistileikkeet ja sipuli pannulle ruskistumaan ja anna paistua molemmilta puolilta n. 4 minuuttia/puoli
- Tiputa pannun lämpö miedolle lämmölle, lisää joukkoon kookosmaito ja sekoita huolellisesti. Jätä kannen alle hautumaan 30-minuutiksi. Käy sekoittamassa kerran n. vartin jälkeen ja tarkasta maku. Voit tässä välissä tehdä salaattia, jos haluat tarjoilla salaatin kanssa.
- 30-minuutin haudutuksen jälkeen ota kansi pois ja nosta pannun lämpö keskilämmölle. Anna broilerin hautua ilman kantta vielä 10 minuuttia ja sekoittele välillä. Tarjoile valitsemiesi lisukkeiden kanssa ja nauti!
Annoskuvassa lisukkeina:
Keitettyä bulguria,
Punakaali-mustaherukkasalaatti
- 200 g mustaherukkaa
- hunajaa/sokeria oman maun mukaan
- punakaalia pilkottuna 7-10 dl
- Sulata mustaherukat, aja sauvasekoittimella (voi muussata myös haarukalla/survimella), makeuta oman maun mukaan sopivasti.
- Pilko punakaali. Sekoita punakaali ja makeutettu mustaherukkasurvos salaattikulhossa.
Kiitos, että luit tämän postauksen! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille. Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Lisää inspiraatiota nyhtökaurasta kokkaamiseen?
Kurkkaa seuraavaksi resepti Tomaattiseen Nyhtökaura-maapäähkinäsalaattiin!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa tai laita sähköposti: Tiina@vaikuttavaa-sisaltoa.fi
-Tiina
Lähteet:
Nyhtökaura, Wikipedia
Anne Takku
Kiitos resepteistä, nyhtökaurapata lähtee ensiksi kokeiluun ja sinä itse seurantaan 🙂
Mitäs tapahtuu, jos vaihtaisin tuon kookosmaidon kauramaitoon? Menetetäänkö maussa oleellinen osa pois?
admin
En oo ite kokeillu tätä reseptiä muuten, kuin kookosmaidon kanssa, mutta uskon että myös kaurakerma toimii erinomaisesti tässä reseptissä! 🙂
Tea
ITÄMAISITTAIN MAUSTETTUA NYHTÖBROILERI, menee testiin.
Kiitos hyvistä ja selkeistä vinkeistä 🙂👍.
admin
Toivotottavasti maistuu!
Meillä ainakin tykätään kovasti 🙂
Pirkko
Nyhtökaura onkin minulle tuttu, mutta tuota reseptiä en ole kokeillut. Kiitos vinkistä, pitää laittaa kokeiluun.