Tässä postauksessa tutustutaan pääsiäisen ruokaperinteisiin ja otetaan hieman selvää, mistä pääsiäisen ruokaperinteet tulevat? Pääsiäisruokaan tutustumisen lisäksi kokataan tietenkin myös helppoa pääsiäisruokaa kaksi erilaista annosta!
Postauksesta löydät reseptin suussasulaviin karitsapyöryköihin sitruuna-rosmariinikastikkeessa ja vegaanisen pääsiäisruokareseptin! Vegaanista pääsiäisruokaa saa loihdittua helposti uunin lämmössä paahdetuista bataateista, joiden kanssa tarjoillaan herkullisia karamelisoituja vihanneksia ja kikherneitä tahini-kastikkeessa.
Perinteistä pääsiäisruokaa vai jotakin uutta?
Pääsiäistä on juhlittu kristinuskon alkuajoista lähtien suurena kirkollisena juhlana ja ennen kristinuskon valtakautta pakanat juhlivat kevätpäiväntasausta ja päivänvalon lisääntymistä pääsiäisen aikoihin. Pääsiäinen on kristillisistä juhlista suurin ja sitä viettää kolmasosa koko maailman väestöstä.
Monet tuntemistamme pääsiäisperinteistä ovat kuitenkin pohjimmiltaan pakanallisia ja liittyvät valon lisääntymiseen luonnossa. Pääsiäiseen liittyy maailmanlaajuisesti runsaasti perinteitä ruokaperinteistä erilaisiin pääsiäisen juhlistamisen tapoihin.
Globaalisti lampaan- tai karitsanlihasta kokattu juhla-ateria on perinteisintä pääsiäisruokaa ja tunnetuimpia pääsiäisen ruokaperinteitä. Lampaanlihan syöminen pääsiäisaterialla liittyy kristinuskon perinteisiin. Raamattu viittaa Jeesukseen Jumalan karitsana ja kristityt juhlivat pääsiäissunnuntaina Jeesuksen ylösnousemusta ja kuoleman voittamista.
Toisaalta lampaanlihan syöminen pääsiäisenä liittyy myös Raamatun kertomukseen Jeesuksen viimeisestä ateriasta opetuslasten kanssa, jolloin vanhan juutalaisen pääsiäistavan mukaan syötiin karitsanlihaa. Linnunmunat yhdistetään pääsiäiseen, koska muna symboloi ikuista elämää. Munia pidetään myös ihmisen henkisen kasvun ja elämän jatkumisen vertauskuvina.
Tyypillisesti pääsiäisherkuissa yhdistyvät raikkaat ja keväiset maut ja nykyään pääsiäistä vietetään hyvin vaihtelevin ruokaperintein, vaikka lammas onkin suosituinta pääsiäisruokaa edelleen. Pääsiäisen aikaan Suomessa syödään lähes puolet koko vuoden lampaanlihan kulutuksesta.
Yhä useammassa kodissa ollaan kuitenkin kiinnostuneita myös kasvissyöjien pääsiäisruoista, tai saatetaan valita lampaanlihan sijaan kalaa pääsiäispöytään.
Suomalaisen pääsiäisruoan historia
Vaikka pääsiäinen on aina ollut suuri juhla, entisaikoina vain harvoilla oli mahdollisuus herkutella pääsiäisenä! Suomessa pääsiäinen osui vuoden laihimpaan aikaan, jolloin ruokavarastot olivat vähissä ja pääsiäispöytään koottiin syötäväksi mitä oli jäljellä. Perinteistä suomalaista pääsiäisruokaa ovat olleet ainakin: munamaito, verimakkarat, tuore leipä, lammaspaisti, uunijuusto ja tietenkin...
Yksi perinteisistä suomalaisista pääsiäisajan ruoista on mämmi. Mämmiä on alettu valmistaa ja syödä Varsinais-Suomessa jo 1700-luvulla, jolloin sitä alunperin syötiin leivän päälle siveltynä. 1900-luvulla mämmin syöminen levisi muuallekin Suomeen ja syömistapa muuttui. Mämmi on imellettyä ruispuuroa, joka valmistetaan ruismaltaasta ja ruisjauhoista. Mämmin valmistus vie aikaa ja nykyään se yleensä ostetaankin valmiina kaupasta.
Osaatko arvata, paljonko Suomessa vuosittain syödään mämmiä?
Etsiessäni vastausta tähän kysymykseen, yllätyin. Vastaus on nimittäin lähes kaksi miljoonaa kiloa ja mämmiä syödään enimmäkseen juuri pääsiäisen aikaan! Voidaan siis perustellusti todeta, että mämmi kuuluu Suomalaiseen pääsiäiseen, vaikkei se jokaisen makuun olekaan.
Nykyään suosituinta suomalaista pääsiäisruokaa ovat: karitsa, tai lammas, kananmunat, mämmi ja rahkajälkiruoat.
Helppoa pääsiäisruokaa päivällispöytään
Suunnittelin tätä postausta varten kaksi helppoa ja mauiltaan pääsiäiseen sopivaa reseptiä. Nämä annoskokonaisuudet voit nauttia juhla-aterioina, tai halutessasi myös arkisemmin ja muulloinkin, kuin pääsiäisenä. Laitoin kumpaankin reseptiin sitruunan raikkautta ja yrttejä, sekä lisukkeeksi tankoparsaa, joka on nyt sesongissa ja ihanan keväinen herkku!
Näissä annoksissa on ehkä hieman enemmän työvaiheita, kuin postausteni resepteissä keskimäärin, mutta vaikeita ne eivät missään nimessä ole ja annosten valmistuksessa on mahdollista myös oikaista! Halusin suunnitella tulevan pääsiäisjuhlan kunniaksi hieman perus-arkiruokaa juhlavammat annoskokonaisuudet.
Voit halutessasi oikaista annosten valmistuksessa ostamalla valmiita lohkoperunoita tai bataattilohkoja. Bataatit voi paahtaa myös kookkaampina paloina, kuten vaikka kokonainen bataatti 4 osaan leikattuna, mutta silloin niiden kypsennys vaatii hieman kauemmin aikaa, kuin 20-25 minuuttia uunissa. Halutessasi voit myös soveltaa annosten lisukkeita! Karitsapyöryköille sopii kaveriksi mainiosti lohkoperunoiden sijaan myös vaikka perunapyree peruna-juurespyree tai perunamuusi. Kikherneet ja karamelisoidut vihannekset tahinikastikkeessa maistuvat bataatin lisäksi vaikkapa myös bulgurin tai riisin kanssa arkisemmassa annoskokonaisuudessa. Tankoparsan, sekä paahdetut tomaatit voi kummassakin annoksessa vaihtaa raikkaaseen vihersalaattiin.
Huomioithan karitsapyöryköitä valmistaessasi lihassa kypsennyksen myötä tapahtuvan painohäviön! 400 grammasta jauhelihaa, jossa on rasvaa 17% hupenee painoa kypsennyksen aikana n. 70 grammaa. Valmiita pyöryköitä siis tulee n. 330g/ yksi jauhelihapaketti. Tyypillisesti aikuisille syöjille varataan lihaa tai kalaa keskimäärin 150g/ syöjä, kun tarjoillaan lihapullia, pihvejä, broilerifileitä tai kalaa. Ohje kannattaa siis tehdä kaksin- tai kolminkertaisena, jos ruokapöydässä on enemmän väkeä!
Mennään seuraavaksi resepteihin!
*Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml, 1 tl = 5 ml
Karitsapyörykät sitruuna - rosmariinikastikkeessa
(Laktoositon & Gluteeniton)
Aktiivinen työaika ~ 30 minuuttia,
Valmista 45 minuutissa
Tarvitset
Karitsapyörykät:
(n. 2 annosta)
10 min 225 ’C
- 400 g karitsan jauhelihaa
- 1 pieni sipuli hienoksi kuutioituna
- 2 (L) kananmunaa
Mausteet:
- 1 yksikyntinen valkosipuli hienonnettuna (½ rkl tai jauhetta)
- kourallinen mintunlehtiä hienonnettuna
- 1 rkl sinappia
- 1 tl pippuriseosta
- ½ tl suolaa
Kastike:
- 2 dl ruokakermaa (laktoositonta)
- 2 dl vettä
- 1,5 rkl maissitärkelystä
- 1 sipuli
- 1 yksikyntinen vs
- 1 dl rosmariinin lehtiä
- ⅓ tl pippuriseosta
- 1,5 rkl sitruunamehua
- ½ lihaliemikuutio
- ½ rkl ruokosokeria
Lisukkeet:
- 5-7 perunaa, lohkoiksi pilkottuna
- oliiviöljyä/rypsiöljyä
- haluamasi mausteet
- 1 nippu tankoparsaa, kantapalat poistettuna
- oliiviöljyä/rypsiöljyä
- valkoviinietikkaa
- hunajaa
- suolaa
- 250 g kirsikkatomaatteja/luumukirsikkatomaatteja
- oliiviöljyä/rypsiöljyä
- suolaa
- hunajaa (tai ruokosokeria)
- oreganoa
Valmistus
- Laita uuni lämpiämään 225'C ja tee lihapullataikina. Sekoita jauheliha, sipulikuutiot, kananmunat ja mausteet huolellisesti!
- Poista kannat tankoparsoista (tarvittaessa kuori varsia hieman, mikäli parsa on erittäin paksua & kuoret paksuja). Sekoita tilkka öljyä, hieman valkoviinietikkaa ja hunajaa. Laita parsat huhdottuna ja kevyesti kuivattuna uunivuokaan ja kaada mausteseos niiden päälle. Ripottele parsoille hieman suolaa, sekoittele ja siirrä parsat toiselle puolelle uunivuokaa.
- Laita kirsikkatomaatit toiselle puolelle uunivuokaa, lorauta joukkoon hieman öljyä ja mausteet. Sekoita tomaatit
- Kuori ja pilko kastiketta varten sipuli. Kuori ja paloittele yksikyntiset valkosipulit, irrota rosmariininlehtiä varsista n. 1 dl. Sekoita kannussa vesi ja maissitärkkelys, lisää seokseen ½ lihaliemikuutio, ruokosokeri & sitruunamehu.
- Pyöritä karitsapyörykät leivinpaperin päälle uunipellille ja laita uuniin 10 minuutiksi. Lämmitä paistinpannu hieman yli keskilämmön ja lisää tilkka öljyä, sekä sipulipalat, valkosipuli, pippuriseos ja rosmariininlehdet. Anna kuulottua n. 5-minuuttia. Pilko perunat lohkoiksi kulhoon, lorauta joukkoon vähän öljyä, suolaa (ja haluamasi mausteet). Hölskyttele perunat sekaisin öljyn ja mausteiden kanssa.
- Ota lihapullat uunista ja laita uunin ylätasolle tomaatit ja tankoparsa, keskitasolle tai alatasolle perunalohkot leivinpaperin päälle uunipellille. Laita ajastin 20-minuuttiin. (Ota tarvittaessa pannu pois levyltä hetkeksi, jos sipulit & rosmariini ovat jo saaneet sopivasti väriä, ennen kuin ehdit jatkaa kastiketta)
- Lisää pannulle kerma sipuleiden ja rosmariinin kanssa, pienennä lämpö miedolle lämmölle ja anna hautua pari minuuttia. Kaada kerma ja mausteet blenderiin pannulta ja laita blenderiin myös vesi, maissitärkkelys ja loput mausteet (Muista pyöräyttää maissitärkkelystä hieman sekaisin, ennenkuin kaadat blenderiin, jotta kaikki maissitärkkelys ei jää kannun pohjalle). Aja kastike tasaiseksi.
- Ota lihapullat pelliltä paistinpannulle, kaada blenderistä kastike lihapullien joukkoon. Anna hautua muutama minuutti, jotta kastike suurustuu ja maut tasaantuvat, tarkasta maku ja nauti paahdetun tankoparsan & tomaattien, sekä lohkorunoiden kanssa!
Kikherneitä & karamelisoituja vihanneksia tahinikastikkeessa, paahdettua bataattia, tankoparsaa ja tomaatteja
(vegaaninen, gluteeniton)
Aktiivinen työaika ~25-minuuttia,
Valmista 30-minuutissa
Tarvitset:
(3- 4 annosta)
- 2 pientä bataattia
- 230g kikherneitä
- ½ punainen paprika
- ½ keltainen paprika
- 3 jumboherkkusientä
- 1-2 sipulia
- oliiviöljyä
Mausteet:
- 2 tl kurkumaa
- 1,5 tl vs jauhetta
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl juustokuminaa
- 1 tl ruohosipulia
- ripaus mustapippuria
Kastike:
- 200 g kasvipohjaista creme fraichea
- 2 rkl tahinia
- 1 rkl sitruunamehua
- 1,5 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- tuoretta korianteria
- tuoretta persiljaa
Lisukkeet:
- 1 nippu tankoparsaa, kantapalat poistettuna
- oliiviöljyä/rypsiöljyä
- valkoviinietikkaa
- hunajaa
- suolaa
Valmistus
- Laita uuni lämpiämään 225 'C. Pilko bataatit kookkaiksi lohkoiksi. Sekoita mausteet pienessä kulhossa. Ota teelusikkamitalla 1 tl mausteseosta toiseen pieneen astiaan ja lisää joukkoon hieman öljyä. Sekoita ja sivele bataattilohkojen pinnalle öljy-mausteseosta, sekä ripottele hieman suolaa.
- Laita uunivuokaan parsat kantapalat poistettuna huuhdottuna ja kevyesti kuivattuna (tarvittaessa kuori varsia hieman, jos parsa on todella paksua ja kuoret paksuja), sekoita mausteet ja öljy, kaada parsojen päälle, ripottele lisäksi hieman suolaa, sekoita ja aseta parsa toiselle puolelle uunivuokaa.
- Laita tomaatit toiselle puolen uunivuokaa, lorauta joukkoon hieman öljyä ja mausteet. Sekoita tomaatit. Laita bataattilohkot uuniin keskitasolle tai alatasolle ja parsa, sekä tomaatit uunin ylätasolle ja aikaa 25-minuuttia.
- Laita pannu lämpiämään keskilämmölle. Pilko herkkusienet siivilään, huuhdo ja kaada kuumalle pannulle. Ripottele joukkoon hieman suolaa ja sekoita. Jätä sienet pannulle itkettymään, kuori ja pilko sipuli, valkosipuli & paprika.
- Nesteen haihduttua sienistä lisää pannulle reilu tilkka öljyä, jäljellä oleva mausteseos, nosta pannun lämpö hieman yli keskilämmön ja lisää pannulle paprika ja sipuli. Sekoita ja jätä karamelisoitumaan. (Kääntele kasviksia välillä)
- Hienonna reilu kourallinen tuoretta korianteria, sekä persiljaa. Sekoita tilavassa kulhossa kasvipohjainen fraiche, tahini, sitruunamehu, suola ja yrtit. Valuta ja huuhdo kikherneet siivilässä.
- Lisää kikherneet pannulle karamelisoituneiden vihannesten kanssa hetkeksi ja sekoittele hyvin.
- Kaada pannulta kikherneet ja vihannekset kastikkeen joukkoon, sekoittele ja nauti paahdetun bataatin, tankoparsan ja tomaattien kanssa!
Kiitos, että luit tämän postauksen! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille. Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa, tai ruokaapuolessatunnissa@gmail.com
-Tiina
Lähteet:
Maaseudun tulevaisuus, Suomalaisten 4-suosikkiruokaa pääsiäisenä