Helppo uuniruoka sopii täydellisesti arjen pyörteisiin! Uunissa saa valmistettua monipuolisesti erilaisia aterioita uunipellillä valmistettavista nopeista aterioista pitkään haudutettuihin pataruokiin. Useimmiten uuniruoka ei myöskään vaadi erityisen monimutkaisia ja aikaavieviä valmisteluita ollakseen hyvää.
Tässä postauksessa on reseptit kahteen helppoon uuniruokaan: Aromaattista appelsiinibroileria, joka tarjoillaan kvinoan tai valitsemasi lisukkeen ja raikkaan salaatin kanssa, sekä Paahdettuja juureksia & nyhtökauraa uunissa, yrttinen kastike ja parsaa.

Uuniruoasta helppoutta arkeen
Sekä Taloustutkimuksen, että K-ryhmän ja S-ryhmän ruokatrendikatsaus nostaa esille yhtenä tämän hetken mittavimmista ruokatrendeistä helppouden ja nopeuden. Useimmilla meistä arjessa riittää kiireitä, eikä siksi ole mikään ihme, että helppo uuniruoka on juuri nyt trendikästä!
Tutkimukset osoittavat, että vaivattomuuden ja helppouden lisäksi arvostamme ruoassa ja ravinnossa juuri nyt yhä enemmän vastuullisuutta, erilaisia kasvisruokavaihtoehtoja, lähiruokaa, elämyksellisyyttä, uusia makuja, monipuolisuutta ja terveellisyyttä. Ruoan kuitenkin halutaan terveellisyyden ja vastuullisuuden lisäksi olevan myös maukasta. Uunissa voi kokata monipuolisesti erilaisia ruokia perinteisestä makaronilaatikosta ja supertrendikkäästä uunifetapastasta helppoihin peltiruokiin.
Uuniruoasta ensimmäisenä mieleen tulevat meillä Suomessa ehkä erilaiset laatikkoruoat, tuhdit liharuoat ja kiusaukset, mutta uuniruoka on paljon muutakin. Uunia voi hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa!
Aromaattinen appelsiinibroileri

Appelsiinibroileri on suosittu ateria, joka on alunperin lähtöisin kiinalaisesta keittiöstä. Alkuperäinen appelsiinibroileri oli tyypillisesti stir fry menetelmällä kokattua kanaa ja vihanneksia sitruksisessa hieman makeassa chili-kastikkeessa ja kastike tarjoiltiin riisin kanssa. Appelsiinibroileri päätyi Amerikkaan kiinalaisten maahanmuuttajien mukana. Amerikassa appelsiinibroilerista tuli suosittu ateria ja siitä kehitettiin lukuisia erilaisia variaatioita. Yksi Amerikassa suosituimmista appelsiinibroileri-annoksista on leivitettyä broileria makeassa ja sitruksisessa kastikkeessa. Tämän tyyppisiä 'Orange chicken' tai 'Tangerine Chicken' nimisiä appelsiinibroileri annoksia löytyy tyypillisesti kiinalaisista ravintoloista Amerikassa.
Appelsiinibroileri on noussut maailmanlaajuisesti valtaisaan suosioon ja sille löytyy runsaasti erilaisia reseptejä! Appelsiinibroilerin juuret ovat Aasialaisessa keittiössä, mutta appelsiini ja kana sopivat makuparina yhteen erinomaisesti ja niitä voi hyödyntää myös Eurooppalaistyylisempiin resepteihin.
Kehitin tätä postausta varten helpon appelsiinibroileriohjeen, joka on mainio arkiruoka ja valmistuu kätevästi uunissa vähällä vaivalla. Tämän postauksen appelsiinibroileriohje on paitsi helppo uuniruoka, myös gluteeniton, laktoositon (jos käytät laktoositonta kermaa) ja täyteläisen aromaattinen, sekä raikas samaan aikaan.
Appelsiinibroilerissa yhdistyvät tämän postauksen ohjeessa lämpimän aromaattiset garam masala ja curry appelsiinin makeuteen ja sitruunan kirpeyteen. Kastikkeen viimeistelee kourallinen tuoretta minttua, joka sopii erinomaisesti yhteen appelsiinin ja broilerin kanssa.
Nyhtökaurapelti on uudenlainen helppo uuniruoka
Jouduin tätä postausta suunnitellessani pohtimaan hetken, että mitä ihmettä keksin laittaa tämän postauksen vegereseptiin! Siinä määrin tiukasti ainakin miun mieli hakeutui uuniruokia miettiessä nimenomaan uunikalaan, broileriin ja erilaisiin lihaa sisältäviin laatikkoruokiin, että oli aluksi vaikeaa ideoida kasvisruokaa uunissa.
Lopulta päädyin kokeilemaan rohkeasti paahdettuja uunijuureksia nyhtökauran kanssa. Yllätyin lopputuloksesta iloisesti! Mietin hetkein, että tuleeko nyhtökaurasta kuivaa, jos sitä kypsentää uunissa juuresten päälle ripoteltuna, mutta ei ollenkaan.
Nyhtökaura säilyttää mehevyytensä ja tomaattisen nyhtökauran maku on mainio pari paahdettujen uunijuuresten, yrttisen jogurttikastikeen ja parsan kanssa! Eikä ruoanlaitto enää voi olla tämän yksinkertaisempaa. Kaadetaan maustetut uunijuurekset tasaisesti uunipellille, paahdetaan melkein kypsäksi, ripotellaan nyhtökaura juuresten päälle ja käytetään uunissa vielä hetki. Myös kylmä jogurttikastike valmistuu hetkessä ja parsa tarvitsee vain keittää.
Tämän annoksen kanssa voi tarjoilla parsan sijaan myös raikasta vihersalaattia!
Haluaisitko kokeilla myös vegaanista Itämaisittain maustettua nyhtökaurapataa? Katso resepti tästä!
Mennään seuraavaksi resepteihin!
*Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml, 1 tl = 5 ml

Appelsiinibroileri on gluteenitonta ja voit halutessasi tarjoilla sen quinoan sijaan myös valitsemasi riisin- tai riisisekoituksen kanssa! Vaihtamalla lisuketta saat helposti myös vaihtelua annokseen. Salaatiksi appelsiinibroilerille sopivat erinomaisesti erilaiset raikkaat ja hedelmäiset salaatit.
Nyhtökaura itsessään on gluteenitonta, mutta nyhtökaura on prosessoitu samoilla välineillä, mitä käytetään myös gluteiinia sisältävien viljatuotteiden valmistuksessa. Tämän takia nyhtökaura ei ole 100% gluteenitonta, eikä se siksi sovellu tiukkaa gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.
Nyhtökaurapelti on vegaaninen ja saat koko annoksesta vegaanisen vaihtamalla turkkilaisen jogurtin johonkin kasvipohjaiseen jogurttiin.
Aromaattista appelsiinibroileria uunissa, G & L
Aktiivinen työaika 15-minuuttia,
Valmista 1h

Tarvitset:
(5 annosta)
- 800 g maustamattomia broilerin paistileikkeitä
- 1 sipuli
- 2 appelsiinia
- 1 dl appelsiinimehua
- 2 dl ruokakermaa
- 2 rkl maissitärkkelystä
- ½ ruukku tuoretta minttua
- 2 rkl oliiviöljyä
Mausteet:
- 1 rkl currya
- ½ rkl garam masalaa
- ½ rkl valkosipulijauhetta
- ½ tl rosee pippuria
- ½ tl mustapippuria
- 1 tl rakuunaa
- ½ rkl sitruunamehua
- 1 rkl hunajaa
- 2 tl suolaa
Valmistus
- Ota paistileikkeet huoneenlämpöön ja laita uunivuokaan. Laita uuni lämpiämään 225'C. Sekoita mausteet ja 2 rkl oliiviöljyä ja kaada paistileikkeiden joukkoon. Sekoita huolellisesti. Kuori ja pilko sipuli, sekoita paistileikkeiden joukkoon. Laita maustetut paistileikeet ja sipuli uuniin 10-15 minuutiksi.
- Kuori appelsiinit, puolita ne ja poista keskusta molemmista. Sekoita maissitärkkelys appelsiinimehuun. Siivuta toinen appelsiini. Laita blenderiin mintunlehtiä, appelsiinin puolikkaat ruokakerma ja appelsiinimehu-maissitärkkelysseos. Aja kastike tasaiseksi.
- Ota paistileikkeet uunista, asettele appelsiinisiivut niiden päälle ja kaada kastike vuokaan. Sekoittele ja laita takaisin uuniin 45-minuutiksi.
- Sekoittele broilereita suunnilleen kypsennyksen puolivälissä ja tarkasta maku. Kypsennä lisuke siten, että se on valmista samaan aikaan broilerin kanssa ja tee haluamasi lisukesalaatti. Nauti!
Paahdettuja uunijuureksia & nyhtökauraa, yrttinen kastike & parsaa, L
Aktiivinen työaika 10-15 minuuttia
Valmista 20 minuutissa

Tarvitset:
(3-4 annosta)
- 1 pkt tomaatti nyhtökauraa
- ½ bataatti
- 1 sipuli
- 5 pestyä perunaa
- 2-3 porkkanaa
- oliiviöljyä
Mausteet:
- 1 tl suolaa
- valkosipulijauhetta
- paprikajauhetta
Kastike:
- 2,5 dl turkkilaista jogurttia (laktoositonta)
- 1 rkl sinappia
- ½ rkl valkoviinietikkaa
- 1,5 rkl hunajaa
- 1 tl rakuunaa
- 1 tl ruohosipulia
- ½ tl vs jauhetta
- hyppysellinen suolaa & mustapippuria
Valmistus
- Laita uuni lämpiämään 225'C. Kuori bataatti, sipuli ja porkkanat. Pilko ne ja pilko perunat. Laita juurekset tilavaan kulhoon, lorauta joukkoon tilkka oliiviöljyä (tai rypsiöljyä) ja lisää mausteet. Hölskyttele sekaisin ja kaada leivinpaperin päälle uunipellille.
- Laita juurekset uuniin ja aikaa 15-minuuttia. Laita parsalle vettä kiehumaan. Sekoita mausteet jogurttiin. Huuhdo parsat siivilässä ja puolita.
- Juuresten paahduttua 15-minuuttia möyhi nyhtökauran rakenne rikki ja lisää se uunipellille juuresten kanssa tasaisesti ripoteltuna ja laita takaisin uuniin vielä 5-minuutiksi. Laita parsa kiehumaan.
- Ota nyhtökaurapelti uunista, valuta vesi parsasta & nauti jogurttikastikkeen kanssa!

KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille. Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa, tai ruokaapuolessatunnissa@gmail.com
-Tiina

Lähteet:
Jätä kommentti