Tässä blogiartikkelissa kokataan airfryer pyttipannu perinteisesti makkaralla ja airfryer pyttipannu vegaanisesti vegemakkaralla. Tiesitkö, että pyttipannu on alkujaan ruotsalainen ruoka? Pyttipannun suomalainen nimi tulee tämän rakastamamme ruoan ruotsinkielisestä nimestä 'pytt i panna', joka voidaan vapaasti suomentaa muotoon pieniä palasia pannulla. Pyttipannua on erittäin helppoa ja nopeaa loihtia muutamia annoksia myös airfryerilla! Tutustutaan pyttipannun tarinaan ja perehdytään airfryer pyttipannun valmistuksen saloihin.

Pyttipannun tarina
Pyttipannu, jossa on tyypillisesti perunakuutioita, makkarapaloja- tai lihapaloja ja sipulia on suomalaisessa ja ruotsalaisessa ruokaperinteessä esiintyvä suosittu ruokalaji. Pyttipannun kaltaisia aterioita on valmistettu eri kulttuureissa kautta historian ja Pohjoismainen, meille tuttu pyttipannu, on saanut alkunsa jo 1800-luvun puolivälissä. Pyttipannua on historiassa tehnyt tunnetuksi ruotsalainen Tore Wretman, joka pyrki kirjassaan määrittelemään oikeaoppisen pyttipannun ainekset ja valmistustavan korostaen kuitenkin samalla, ettei pyttipannulla kuitenkaan oikeastaan ole reseptiä ollenkaan.
Pyttipannu on ollut alkujaan tyypillistä edullista tähderuokaa, mutta siitä on lopulta tullut erittäin suosittu ateria huoltoasemilla, kotiin ostettava helppo valmisateria suoraan pakastealtaasta, sekä jopa ravintoloissa oluen kanssa nautittava tasokkaampi ravintolaruoka.
Perinteisen pyttipannun valmistus ja erilaiset versiot
Klassiseen pyttipannuun tulee kuutioitua perunaa, sipulia ja lihaa tai makkaraa, joita paistetaan pannulla runsaassa rasvassa. Lopuksi saatetaan vielä lisätä kermaa tai paistettu kananmuna annoksen päälle. Suosittuja lisukkeita pyttipannun kanssa ovat erilaiset etikkapunajuuret ja -kurkut.
Yksi tunnettu versio pyttipannusta on Bellmanin pannu, joka on tarinan mukaan saanut nimensä siitä, että runoilija Carl Michael Bellman lisäsi pyttipannuunsa kermaa. Pyttipannusta on myös olemassa Rydbergin pihvi niminen versio, joka ei kuitenkaan nimestään huolimatta ole pihvi. Rydbergin valmistuksessa käytetään naudan sisä- tai ulkofileetä ja annos viimeistellään piparjuuriraasteella, sinappikermalla ja persiljasilpulla. Ruoka on saanut nimensä tukkukauppias ja laivanvarustaja Abraham Rydbergin mukaan.
Nykyään pyttipannusta, kuten muistakin pitkän historian omaavista ruokalajeista, on lukuisia erilaisia versioita ja airfryer pyttipannu on huomattavasti perinteistä pyttipannua kevyempi ruoka. Airfryer pyttipannun valmistukseen tarvitaan öljyä vain hieman ja pyttipannusta tulee silti herkullista! Makkaran voi valita täysin oman mielensä mukaan ja vaikka kokeilla erilaisia makkaroita, jolloin pyttipannu ei ala kyllästyttää. Halutessaan pyttipannuun voi kuutioida perunan ja sipulin lisäksi myös muita juureksia ja loihtia juurespyttipannun! Tämän artikkelin reseptissä airfryer pyttipannuun laitetaan perunan ja sipulin lisäksi myös porkkaanaa. Voit kuitenkin hyvin myös jättää porkkanan pois ja laittaa sen sijaan hieman enemmän perunaa.
Airfryer pyttipannu
Pyttipannun kypsennys airfryerissa on helppoa, mutta kannattaa huomioida, että mitä suurempi annos pyttipannua kypsennetään airfryerin korissa, sitä pidemmän kypsennysajan se vaatii. Mikäli teet kerralla reseptin mukaisen 2-3 annosta pyttipannua, se kypsyy 12-15 minuutissa. Kun kypsennät pyttipannua, tai mitä tahansa vihanneksia/juureksia airfryerissa, kannattaa sekoittaa niitä suunnilleen puolivälissä kypsennystä. Näin juurekset ja vihannekset kypsyvät tasaisesti, eivätkä jää osittain raa'aksi tai pääse kärventymään.
Sipulia (tai mitään muutakaan kevyttä) ei kannata kuutioida pieniksi paloiksi tai laittaa irtonaisina pieninä paloina airfryeriin, tai silloin käy todennäköisesti niin, että kevyet ja pienet palaset lentävät airfryerin voimakkaassa ilmavirrassa kiinni laitteen yläosassa sijaitseviin kuumiin vastuksiin ja palavat. Meillä asia on ratkaistu niin, että pilkotaan sipulit vähän kookkaammiksi lohkoiksi ja pujotetaan cocktailtikkuun, jolloin ne eivät pala. Mennään seuraavaksi tämän postauksen resepteihin!
Airfryer pyttipannu makkaralla
Aktiivinen työaika 5-10 minuuttia,
valmista 20-minuutissa

Resepti on gluteeniton sekä maidoton. Annoskuvan airfryer pyttipannussa on bratwust makkaraa, perunaa, porkkanaa ja sipulia. Bratwurst on meidän taloudessa suosikkimakkara airfryer pyttipannussa, mutta tähän käy oikeastaan ihan mikä tahansa makkara. Porkkanan voit halutessasi korvata myös laittamalla hieman enemmän perunaa. Paistettu kananmuna, etikkaiset maustekurkut- ja punajuuret ovat pyttipannun perinteisiä lisukkeita, mutta pyttipannulle sopii erinomaisesti kaveriksi myös mikä tahansa raikas salaatti. Meillä tehtiin pyttipannuannoksille pariksi kaali-maustekurkkusalaatti, joka saa väriä ja raikkautta makeista suippopaprikoista. Löydät pyttipannureseptien välistä ohjeen myös siihen! Mikäli sinulla ei ole kotona airfryeria, onnistuu tämän valmistus myös uunissa kiertoilmatoiminnolla. Lämmitä uuni 180'C. Levitä ensin maustetut juureskuutiot tasaisesti unipellille, kypsennä 15 minuuttia, lisää makkarapalat ja kypsennä vielä n. 5-minuuttia.
Tarvitset:
(2-3 annosta)
- 230g Snellman bratwursteja (tai valitsemaasi makkaraa)
- 4-5 kiinteää- tai yleisperunaa (meillä Annabelle)
- 1 porkkana
- 1 sipuli
- tilkka oliiviöjyä tai rypsiöljyä
- suolaa, vs jauhetta & paprikajauhetta
Valmistus:
- Kuori perunat, porkkana ja sipuli. Laita airfryer lämpiämään 180 'C. Kuutioi peruna ja porkkana (porkkanakuutiot saavat olla hieman pienempiä, jotta eivät jää raa'aksi perunan ollessa kypsää.) Pilko sipuli reilun kokoisiksi lohkoiksi ja pujota cocktailtikkuihin tai vartaaseen.
- Laita peruna- ja porkkanakuutiot tilavaan kulhoon, lorauta tilkka öljyä, sopivasti suolaa, hieman paprikajauhetta ja vs jauhetta. (Tai haluamasi mausteet!) Hölskyttele sekaisin. Lisää sipulivartaat ja hölskyttele kevyesti.
- Kaada kuumaan airfryeriin ja levitä tasaisesti koriin. Laita aikaa 12-15 minuuttia. Poista makkaroista kuori ja pilko ne. Kun aikaa on jäljellä 5 minuuttia, sekoita juureksia ja lisää makkarapalat.
- Nauti haluamiesi lisukkeiden kanssa!
Kaali-maustekurkkusalaatti

Tarvitset:
- n. 6 dl valkokaalia pilkottuna
- n. 2 dl punakaalia pilkottuna (voi korvata laittamalla enemmän valkokaalia)
- 1 dl maustekurkkukuutioita
- pieni punainen makea suippopaprika
- pieni keltainen makea suippopaprika
Valmistus
Pilko kaalit siivilään, huuhdo. Hölskyttele ylimääräinen vesi pois ja kaada salaattikulhoon. Pilko paprikat siivilään, huuhdo & lisää salaattiin. Valuta maustekurkkukuutiot siivilässä ja painele ylimääräinen neste pois. Lisää salaattiin.
Vegaaninen airfryer pyttipannu
Aktiivinen työaika 5-10 minuuttia,
valmista 20-minuutissa

Vegaaninen airfryer pyttipannu syntyy maukkaasti makukeittiön kasvismakkarasta! Tähän toki käy periaatteessa mikä tahansa vegemakkara, mutta ainakin näin sekasyöjälle makukeittiön kasvismakkara oli ylivoimaisesti maukkain vegemakkara, mitä olen toistaiseksi kokeillut. (Eikä tämä ole maksettu Makukeittiön mainos, vaan puolueeton mielipiteeni!) Pyttipannu on vegaaninen ja gluteeniton. Ilman paistettua kananmunaa koko annos on vegaaninen. Meidän pyttipannuannoksessa on perunaa, porkkanaa ja sipulia, mutta voit halutessasi laittaa porkkanan sijaan enemmän perunaa. Myös tämän annoksen kaverina meillä syötiin kaali-maustekurkkusalaattia, jonka ohje on tämän reseptin yläpuolella. Mikäli sinulla ei ole kotona airfryeriä, onnistuu tämän valmistus helposti myös uunissa: Lämmitä uuni 180'C. Levitä ensin maustetut juureskuutiot tasaisesti unipellille, kypsennä 15 minuuttia, lisää makkarapalat ja kypsennä vielä n. 5-minuuttia.
Tarvitset:
(2-3 annosta)
- 1 pkt Makukeittiön kasvismakkaraa (200g) (tai muuta vegemakkaraa)
- 4-5 kiinteää- tai yleisperunaa (meillä Annabelle)
- 1 porkkana
- 1 sipuli
- tilkka oliiviöljyä tai rypsiöljyä
- suolaa, vs jauhetta & paprikajauhetta
Valmistus
- Kuori perunat, porkkana ja sipuli. Laita airfryer lämpiämään 180 'C. Kuutioi peruna ja porkkana (porkkanakuutiot saavat olla hieman pienempiä, jotta eivät jää raa'aksi perunan ollessa kypsää.) Pilko sipuli reilun kokoisiksi lohkoiksi ja pujota cocktailtikkuihin tai vartaaseen.
- Laita peruna- ja porkkanakuutiot tilavaan kulhoon, lorauta tilkka öljyä, sopivasti suolaa, hieman paprikajauhetta ja vs jauhetta. (Tai haluamasi mausteet!) Hölskyttele sekaisin. Lisää sipulivartaat ja hölskyttele kevyesti.
- Kaada kuumaan airfryeriin ja levitä tasaisesti koriin. Laita aikaa 12-15 minuuttia. Pilko makkarat. Kun aikaa on jäljellä 5 minuuttia, sekoita juureksia ja lisää makkarapalat.
- Nauti haluamiesi lisukkeiden kanssa!
Kaipaatko lisää airfryer reseptejä tai vinkkejä airfryerilla kokkaamiseen?
Katso seuraavaksi reseptit: Airfryer lohta, juuresranskalaiset ja sitruunainen kastike & punajuurifallerot, paahdettua perunaa ja porkkanaa & tahini-jogurttikastike tai Airfryer aterioita arkeen? Airfryer aterioita arkeen arrtikkelissa perehdytään airfryeriin laitteena, sekä kokataan Fish & chips annos ja Falafel annos airfryerilla.

KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös omille kavereille! Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa näistä resepteistä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö lopputuloksesta!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa, tai ruokaapuolessatunnissa@gmail.com
-Tiina

Lähteet:
Pyttipannun historia, Wikipedia
Pyttipannun nimi, Mtv Uutiset makuja
Jätä kommentti