Onko Airfryer hyvä hankinta ja miksi siitä on tullut räjähdysmäisen suosittu? Nämä ovat kysymyksiä, joita aloin itse miettiä muutama kuukausi sitten. Näitä kysymyksiä moni miettii tälläkin hetkellä! Tiesitkö, että juuri nyt Suomessa tehdään kuukausittain huimat 14 800 google hakua sanalla airfryer? Tässä postauksessa puhutaan Airfryerista! Luettuasi tämän postauksen, tiedät kaiken oleellisen Airfryerista!
Postauksen lopussa on myös inspiraatiota kahteen helppoon airfryer ateriaan ja vinkkejä Airfryerilla kokkaamiseen!
Postauksen lopussa on ohjeet Fish & Chips annokseen raikkaan salaatin ja tilli-sitruunadipin kanssa, sekä Falafel pyöryköihin paahdettujen bataattilohkojen, rapean salaatin ja currydipin kanssa.

Mikä airfryer on ja mitä hyötyä siitä on?
- - Airfryer on tehokas kiertoilmakypsennin
- - Airfryerilla saa loihdittua "ranskanperunat" ja muut tavanomaisesti rasvakeittimellä valmistettavat hyvin kaloripitoiset herkut vain pienellä rasvan määrällä, eli terveellisemmin ja kuitenkin yhtä maukkaasti
- - Airfryerilla kokkaaminen on energiatehokasta verrattuna uuniin tai lieden käyttöön
- - Erityisen kätevä yhden hengen talouksille ja pienille perheille. Airfryerilla on helppo laittaa ruokaa nopeasti 1-4 hengelle kerralla
Airfryerin suosio alkoi nousta Yhdysvalloissa jo vuoden 2016 tienoila ja esimerkiksi Oprah on vuonna 2016 listannut Airfryerin yhdeksi asiaksi vuosittaisessa "my favorite things" listassaan. Julkkiskokit Gordon Ramsay ja Emeril Lagasse ovat myös puhuneet airfryereiden erinomaisuudesta! Vuosina 2020-2021 Airfryer huuma on rantautunut Suomeen ja kysyntä vaikuttaa olevan kasvussa edelleen.
Airfryereista ei kuitenkaan tullut massiivista menestystä ja ilmiötä hetkessä. Airfryer laitteet tulivat markkinoille jo vuonna 2010, kun Philips lanseerasi ensimmäiset airfryerit ja patentoi airfryerin käyttämän "rapid air" teknologian. Laitteiden suosio alkoi nousta vasta myöhemmin 2016 tienoilla julkisuudenhenkilöiden alettua kampanjoinnin airfryer laitteiden puolesta.
Airfryer toimii periaatteessa täysin samalla tavoin, kuin kiertoilmauuni, mutta on huomattavasti tehokkaampi. Airfryer kypsentää ruokaa sekä yläpuolelta, että alapuolelta erittäin nopeasti liikkuvalla kiertoilmalla. Kuuma ilma saa ruoan kypsymään nopeammin reunoilta, kuin keskeltä, mistä seuraa pinnasta rapea ja paistunut maku. Maku, joka muistuttaa rasvakeittimessä kokattua rapeaa ja herkullista ruokaa, vaikkei öljyä käytetäkään merkittäviä määriä airfryer kokkaamisessa.
Miksi Airfryer on ilmiömäisen suosittu tällä hetkellä?
Airfryerin suosion aikakausi alkoi jo kuusi vuotta sitten Yhdysvalloissa, se jatkuu edelleen ja on nyt rantautunut Suomeen rytinällä. S-ryhmä raportoi lokakuussa 2021 Airfryereiden myynnin kasvaneen vuonna 2021 Prismoissa 556% edelliseen vuoteen verrattuna. Tekemäni hakusanatutkimuksen valossa sanalla 'airfryer' tehdään Suomessa juuri nyt liki 15 000 google hakua kuukausittain! Voidaan siis perustellusti puhua ilmiöstä.
Edellä mainittujen airfryerin tuomien ilmeisten hyötyjen lisäksi voidaan todeta, että korona-pandemia on osaltaan todennäköisesti vaikuttanut airfryerin suosion nousuun, koska ihmiset ovat oleet pandemia-aikana kotona aiempaa enemmän. Lisääntyneen kotona vietetyn ajan myötä ruoanlaiton ja leivonnan suosio on noussut. Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita ruoanlaitosta sekä uusista keittiövälineistä ja innovaatioista aiempaa enemmän. Ravintolat ovat suurelta osin olleet suljettuna tai auki vain rajoitetusti, emmekä ole päässeet samoin kuin ennen nauttimaan ulkona syömisestä.
Terveellisyyden ja hyvinvoinnin trendi on myös auttanut airfryeria nousemaan ilmiöksi. Meitä kiinnostaa ruoan terveellisyys, ravintoarvo ja kaloripitoisuus, mutta haluamme ruoan olevan myös maukasta! Kukapa ei rakastaisi ranskanperunoiden tai friteerattujen ruokien makua? Nykyään suurin osa ihmisistä kuitenkin haluaa tehdä myös hyvinvoinnin ja terveyden kannalta järkeviä ruokavalintoja arjessaan.
Airfryer vastaa tähän tarpeeseen siltä osin, että sillä saa kokattua todella herkullisia "ranskiksia", bataatti-, tai perunalohkoja ja myös falafel pyöryköistä tai kalapuikoista tulee oikein hyviä, ilman että ne paistetaan runsaassa rasvassa. Airfryer tekee mahdolliseksi kokata perinteisesti todella runsaskalorisia annoksia ja ruokia terveellisemmin, mutta siten, että niissä on silti pinnassa rakastameme ihana rapeus ja ihana maku.
Monille meistä elämä on usein hektistä ja yksi airfryerin menestystekijöitä on epäilemättä kokkaamisen nopeus ja helppous. Airfryer saavuttaa sille asetetun lämpötilan 2-3 minuutissa siitä hetkestä, kun se laittetaan päälle. Uunin lämpiäminen vie 5-10 minuuttia keskimäärin. Ruoka myös kypsyy airfryerissa nopeammin, kuin perinteisessä uunissa uunipellillä. Airfryer kuluttaa keskimäärin vähemmän sähköä, kuin liedellä tai uunissa kokkaaminen, eikä airfryer lämmitä asuntoa tai keittiötä. Nopeaa ja energiatehokasta!

Airfryerin huonot puolet?
Onko airfryerissa huonoja puolia?
- - Airfryer vie paljon pöytätilaa
- - Tehokkaat airfryer laitteet ovat hintavia
- - Airfryerilla voi kokata maksimissaan 4 annosta ruokaa kerralla ja optimaalisinta on kokata kerralla 1-2 annosta (ainakin, jos haluaa saada ruoasta mahdollisimman rapeaa)
- - Airfryer täytyy puhdistaa lähes jokaisen käyttökerran jälkeen ja osat ovat kookkaita, sekä vievät paljon tilaa astianpesukoneessa (kaikkien airfryen laitteiden osia ei myöskään voi pestä astianpesukoneessa)
- - Airfryerilla ruoasta saattaa tulla myös erittäin kuivaa ja hieman "kärventynyttä", jos arvioi väärin optimaalisen kypsennysajan ja lämpötilan
Airfryereita on eri kokoisia, mutta pienimätkin markkinoilla olevat airfryerit jo itsessään vaativat jonkin verran pöytätilaa. Airfryerin välittömässä läheisyydessä sivuilla tai laitteen takana ei myöskään voi säilyttää mitään airfryerin ilmavirtauksen takia.
Toisaalta, vaikka pienempi airfryer toki vaatii hieman vähemmän pöytätilaa, kuin XXL kokoinen, on pienemmissä useimmiten myös todella pieni kokkauskapasiteetti. Meillä on kotona Philipsin XXL airfryer ja sillä saa sujuvasti tehtyä esimerkiksi lohkoperunoita tai paahdettuja "uunijuureksia" maksimissaan n. 4 annosta kerralla.
Kuluttajalehti vertaili 20 eri airfryer laitetta eri hintaluokista ja eri valmistajilta. Edullisemmistakin airfryer laitteista löytyi muutamia hyviä vaihtoehtoja, mutta ylivoimaisesti parhaiten kaikilla testissä mitatuilla osa-alueilla pärjäsi Philipsin kallein 350€ airfryer ja toiseksi sijoittui Philipsin premium mallia hieman edullisempi Philipsin 250€ airfryer. Airfryer laitteita on saatavilla nykyään useita eri merkkejä, eri hintaluokissa. Kuluttajalehden testin perusteella edullisimmat laitteista eivät kuitenkaan olleet erityisen hyviä. Edullisimpien airfryereiden komponentit eivät myöskään välttämättä kestä konepesua ja niiden puhdistaminen saattaa olla hyvin työlästä.
Airfryerilla kokkaaminen on periaatteessa äärimmäisen helppoa! Valitse lämpötilä 40'C-200'C väliltä, aseta haluamasi aika ja jätä ruoka kypsymään. Joitain ruokia, kuten uunijuureksia, lohkoperunoita tai bataattilohkoja kannattaa kertaalleen käydä sekoittamassa kypsennyksen aikana. Airfryer kuitenkin käräyttää ruoan helposti tai tekee lihasta kuivaa, jos kypsentää liian kovassa lämpötilassa, tai hiemankin liian pitkään. Airfryerilla kokkaaminen vaatii hieman tarkkaavaisuutta ja opettelua! Saattaa mennä hetki oppia, kuinka kauan ja missä lämpötilassa mitäkin kannattaa kypsentää airfryerilla. Myös ruoan määrä, minkä verran kerralla kokataan vaikuttaa oleellisesti kypsymisnopeuteen. Välillä on hankalaa arvioida, kauanko minkäkin ruoan kypsennys vaatii aikaa!
Mitä Airfryerilla voi kokata ja mitä kannattaa ottaa huomioon airfryer ruoanvalmistuksessa?
Airfryerin valtavan suosion myötä Instagram, Tiktok ja Internet ovat täynnä airfryer reseptejä ja on olemassa jopa maksullisia airfryer reseptikirjoja. Airfryerilla voi kypsentää lihaa, broileria, kalaa, juureksia tai jopa leipoa. Useimmiten laitteen ostamisen myötä saa mukaan myös joitain reseptejä. On suosittua kypsentää airfryerilla myös kananugetteja, kalapuikkoja, wingsejä, paneroituja kala- tai broilerileikkeitä, ranskanperunoita, mozzarellatikkuja, sipulirenkaita tms.
Airfryerilla voi kokata eineksiä ja niinsanottuja perinteisiä friteerattuja herkkuja tai grilliruokaa, mutta yhtälailla terveellisempiäkin annoskokonaisuuksia. Meillä on ollut Airfryer suunnilleen kuukauden ja olen kokannut sillä erilaisia paahdettuja juureksia, lohkoperunoita, bataattilohkoja, itsetehtyjä "ranskanperunoita", fish & chips annoksia täysjyvä fileekalapuikoista, falafel pyöryköitä, filee kananugetteja, makkaraperunoita bratwurstista, lohta ja jopa nopeita aamiaiskeksejä.
Airfryer ei ole meillä ihan jokapäiväisessä käytössä, mutta sillä on ehdottomasti ollut käyttöä! Pääsääntöisesti olen käyttänyt airfryeria 180'C lämpötilalla perusohjelmalla. Ainakin Philips antaa ymmärtää, että ruokaa voisi kokata airfryerilla jopa kokonaan ilman öljyä. Toki voikin, jos tekee jotain paneroitua tai esimerkiksi valmiita ranskanperunoita.
Suosittelen laittamaan vähän öljyä erilaisille raaoille juureksille,vihanneksille, lohipaloille tai liha/broileripaloille jotta:
- 1). Juurekset/kasvikset/liha eivät pala pinnalta
- 2). Mausteet levittyvät kasviksiin tai kypsennettävälle lihalle/kalalle tasaisesti ja ruoasta tulee maukasta
Laittaessasi airfryeriin mitä tahansa, kannattaa huomioida:
- 1). Että airfryerin kypsennysastia ei tule liian täyteen kerralla. Mikäli airfryerin kypsennysastia on ihan piripintaan täynnä tavaraa, ei ilma pääse kiertämään, kuten pitäisi ja kypsennys ei silloin suju toivotulla tavalla.
- 2). Mikäli lihan tai kasvisten pinta on vetinen, kannattaa se taputella kuivaksi ja sipaista hieman öljyä sekä mausteita pintaan. Vetinen pinta tekee lopputuloksesta helposti vettyneen, ei rapean ja mielyttävän makuisen, kuten airfryen ruoan kuuluisi olla.
- 3). Kannattaa laittaa airfryer päälle jo muutama minuutti, ennen kuin ruoka menee sisälle, jotta laite on kunnolla lämmin ja alkaa kypsentää ruokaa tasaisesti heti.
- 4.) Muista tarkkailla ruokaa kypsennyksen aikana aika-ajoin ja sekoittele tai käännä tarvittaessa. Varo kypsentämästä ruokaa liian pitkään!
- 5.) Kerralla kokattavan ruoan määrä vaikuttaa kypsymisaikaan oleellisesti. Yhden hengen annos lohkoperunoita tai ranskalaisia on valmis nopeammin, kuin 3-4 annosta. Mitä vähemmän kypsennysastiassa on tavaraa kerralla, sitä nopeammin tulee valmista.
Mennään seuraavaksi resepteihin!
* Kaikki reseptiikka on tehty maustemitoilla: 1 rkl = 15 ml, 1 tl = 5 ml
Fish & Chips on gluteeniton ateria, jos valitset gluteenittomat kalapuikot. Falafel-annos on gluteeniton, jos valitset gluteenittomia falafel pyöryköitä, kasvispyöryköitä tai vaihtoehtoisesti gluteenittomia kasvispihvejä. Falafel annoksesta saat vegaanisen korvaamalla turkkilaisen jogurtin kasvipohjaisella paksurakenteisella jogurtilla, tai "kermaviilillä."
Salaatin valmistuksessa voi halutessaan oikaista ostamalla kaupasta valmiin salaattipohjan. Huomioithan annoksen valmistamisessa, että ruokaa kannattaa tarkkailla ja annettu kypsennysaika on suurinpiirtein! Kypsymisen nopeuteen vaikuttavat käyttämäsi airfryerin teho, sekä se, kuinka täyteen airfryerin kypsennysastia tulee.
Fish & Chips, rapeaa salaattia ja raikasta tilli-sitruuna dippiä
Aktiivinen työaika 15-minuuttia,
Valmista 20-minuutissa

Tarvitset:
(2 annosta)
Tarvitset:
- 1 pkt täysjyvä fileekalapuikkoja
- 6-8 pestyä perunaa
- (1 sipuli, valinnainen)
- oliiviöljyä/rypsiöljyä
Mausteet:
- 1 tl suolaa
- ½ tl paprikajauhetta
- ripaus mustapippurirouhetta
- ripaus vs jauhetta
Kastike:
- 2 dl turkkilaista jogurttia
- ¼ yksikyntinen vs (tai ½ tl vs jauhetta)
- kourallinen tuoretta tilliä
- ½ tl suolaa
- ½ tl ruohosipulia
- 2 tl sitruunamehua
- 2 tl hunajaa
- ripaus mustapippuria
Salaatti:
- 1 sydänsalaatti
- pala valkokaalia
- ⅓ kurkku
- muutama retiisi
- 200g pakasteherneitä
(Saat valita salaattiin myös ihan mitä itse haluat laittaa!)
Valmistus
- Hienonna tilli ja valkosipuli. Sekoita tilli- ja valkosipulisilppu sekä muut mausteet turkkilaiseen jogurttiin. Tarkasta maku ja jätä tekeytymään.
- Pilko pestyt perunat tikuiksi tai lohkoiksi ja halutessasi myös yksi sipuli. Laita airfryer lämpiämään 180'C ja aikaa 7. minuuttia. Laita perunatikut ja sipulisilppu tilavaan kulhoon, lorauta joukkoon öljyä, suola ja haluamasi mausteet. Hölskyttele sekaisin ja kaada airfryerin paistoastiaan. Levitä tasaiseksi kerrokseksi ja laita aikaa airfryeriin 5-minuuttia, jos aika on ehtinyt mennä alle 5 min.
- Aloita salaatin valmistus pilkkomalla salaatti, kaali ja kurkku siivilään. 5- min kuluttua lisää kalapuikot airfryeriin ja laita sen jälkeen lämpötila 180 'C ja aikaa 15 minuuttia.
- Pilko loput salaatista, jollet ehtinyt saada koko salaattia valmiiksi vielä. Odota, että airfryer kokkaa ruoan valmiiksi ja nauti raikkaan dippikastikkeen & salaatin kanssa!
Falafel pyörykät, paahdetut bataattilohkot, raikas salaatti ja currydippi
Aktiivinen työaika 15 - minuuttia,
Valmista 20 - minuutissa

Tarvitset:
(2-3 annosta)
- 1 pss falafel pyöryköitä
- 1 keskikokoinen tai iso bataatti
- oliiviöljyä tai rypsiöljyä
Mausteet:
- 1 tl suolaa
- ½ tl vs jauhetta
- ½ tl paprikajauhetta
Kastike:
- 2 dl turkkilaista jogurttia
- 2 tl currya
- 1 tl ruohosipulia
- ½ tl vs jauhetta
- 1 tl valkoviinietikkaa
- 2 tl hunajaa
- ½ tl suolaa
Valmistus
- Sekoita currydipin mausteet jogurttiin. Kuori ja pilko lohkoiksi bataatti. Laita airfryer lämpiämään 180'C.
- Laita bataattilohkot tilavaan kulhoon. Lorauta joukkoon öljyä ja haluamasi mausteet. Sekoita hyvin ja kaada airfryerin paistoastiaan bataattilohkot tasaisesti. Laita falafel pyörykät bataattilohkojen päälle. Aikaa 10-15 minuuttia.
- Pilko salaatin ainesosat siivilään, huuhtele, hölskyttele ylimääräinen vesi pois ja kaada salaattikulhoon. Tsekkaa bataattilohkot ja falafelpyörykät kypsennyksen puolivälissä ja sekoittele niitä hieman.
- Tarkasta bataatin kypsyys ja jatka kypsennystä vielä muutama minuutti tarvittaessa. Nauti falafel ja paahdetut bataattilohkot currydipin & salaatin kanssa!

KIITOS, ETTÄ LUIT TÄMÄN POSTAUKSEN! <3
Mikäli pidit tästä postauksesta, saa sen ehdottomasti jakaa myös kaverille. Jos päätät kokeilla jompaa kumpaa reseptiä, kuulen mielelläni, miten annoksen laittaminen sujui ja tykkäsitkö!
Löydät inspiraatiota aamiaisiin ja välipaloihin, sekä herkkuhetkiin instagrammista @ruokaa_puolessa_tunnissa
Kysyttävää, tai haluaisit ehdottaa yhteistyötä?
Laita viesti instagrammissa, tai ruokaapuolessatunnissa@gmail.com

Jätä kommentti